Volgens mij is dit één van de meest gestelde vragen tijdens een interieuradvies. Ga je voor een hoekbank of een “gewone” 3-zitter? Veel van mijn klanten zouden graag een hoekbank willen, maar willen overleggen of dit ook de beste keuze is qua styling en indeling. Vandaag geef ik je mijn advies over deze keuze.

Meten is weten

Hoe cliché ook, maar meten is echt weten. Een hoekbank in de winkel kan er prima uitzien qua formaat, als ie in je eigen woonkamer staat, blijkt dat ding opeens een enorm bakbeest. Ook met een rechte bank werkt dit zo. Meet altijd goed na of een bank ook echt op de plek past waar je hem bedacht hebt. Hoe meet je dit nou het beste? Dat doe je door kranten (of ander papier) in de vorm van de bank op de grond te leggen. Zo zie je direct hoeveel ruimte de bank in beslag gaat nemen en of je nog voldoende loopruimte overhoudt.

Een hoekbank neemt natuurlijk meer ruimte in dan een 3-zitsbank. Ook zit er nog veel verschil in formaat tussen een echte hoekbank of een rechte bank met een chaise longue eraan. Dit kan bijvoorbeeld ook slechts een kort stuk bank zijn waar je alleen je voeten op kunt leggen. Natuurlijk heel ontspannen om zo tv te kijken. Een echte hoekbank levert meer zitruimte op, wat weer heel handig is wanneer je visite hebt.

In een kleine(re) woonkamer adviseer ik eigenlijk meestal een rechte bank. Dit oogt luchtiger, je kunt de ruimte er meer flexibel mee indelen en je kunt er nog prima 1 of 2 fauteuils bij zetten. Heb je een grote woonkamer die juist snel wat leeg oogt? Dan is een grote hoekbank middenin de kamer juist een perfecte keuze.

interieuradvies broek in waterland

Een prachtige hoekbank middenin een grote woonkamer (interieuradvies bij Merel in Broek in Waterland)

Het model van de bank

Bij het uitzoeken van een nieuwe bank, is het handig om ook goed na te denken over het model (dus niet alleen over het aantal zitplaatsen + grootte). Een model op pootjes met een smalle leuning aan de zijkant oogt een stuk kleiner dan een lomp model dat plat op de grond staat. Hoe meer vloer je nog ziet, hoe ruimtelijker je kamer oogt. Vooral in een kleine woonkamer is dit dus iets om rekening mee te houden. Wil je heel graag een hoekbank in een kleine woonkamer? Kijk dan eens voor een hoekbank op smallere poten en met smalle leuningen aan de zijkant.

De Wehkamp Torino bank in groen velours.

De Wehkamp Torino bank vind ik altijd een ideaal voorbeeld van een hoekbank die toch heel luchtig oogt. Ook het rechte model is een aanrader en ik heb dan ook meerdere klanten die deze bank aangeschaft hebben en heel tevreden zijn. Mijn tip aan Wehkamp: voeg de optie tot verwisselbare hoezen toe aan deze bank. Dat lijkt me nou ideaal! Voor ons de reden om nog steeds een Ikea bank te hebben. Zeker met huisdieren is het gewoon fijn om de hoezen eraf te kunnen halen, te wassen en eventueel te wisselen voor nieuwe.

Meer inspiratie met een Wehkamp hoekbank in je interieur? Check even de blog van Annelies van Dirksdotter

 

Stappenplan bank kiezen

Tot slot mijn stappenplan bij het kiezen van een bank. Als je deze stappen volgt, maak je in elk geval een weloverwogen keuze qua formaat en model. Ik laat even het verdere uiterlijk van de bank hierbij buiten beschouwing.

  1. Bedenk welke functies de bank moet hebben. Hoeveel zitplekken heb je nodig? Wil je languit kunnen loungen? Waar staat/hangt de tv? Wat vind je handig als er visite is?
  2. Bekijk banken op internet en meet alles eens goed na. Welke zouden er überhaupt goed passen? Te groot is natuurlijk niks, maar te klein is ook weer niet goed. Oogt je woonkamer snel vol? Selecteer dan banken met (smalle) poten.
  3. Ga proefzitten op een aantal banken. Zitcomfort is ook heel belangrijk! Bij online winkels kan dit natuurlijk niet, maar ik weet dat bijvoorbeeld Wehkamp je bank kosteloos weer ophaalt binnen 14 dagen mocht ie niet bevallen.
  4. Visualiseer de bank middels kranten op de vloer of met een online tekenprogramma (lees hier met welke online programma’s je zelf je woonkamer kunt indelen).

Heb je hulp nodig bij de indeling van je woning en het aanschaffen van meubels? Je kunt mij natuurlijk ook altijd inschakelen 😉 Ik kom graag met je meedenken.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!