Onwijs vaak krijg ik de vraag hoe het komt dat ik zulke groene vingers heb. Meestal hebben mensen het idee dat dit een soort aangeboren eigenschap is. Zelf ben ik van mening dat groene vingers te kweken zijn en dat dit voor iedereen haalbaar is. Hoe jij ook echte groene vingers krijgt? Ik geef je mijn 3 beste tips.

Planten

Mijn groene vingers

Ook ik had niet altijd groene vingers en riep ook geregeld uit “ik laat nog een cactus doodgaan”. Planten liet ik ook rustig doodgaan thuis. Dit zat hem er vooral in dat ik planten suf vond. Ik weet nog goed dat ik als student een grote Sanseveria meekreeg naar mijn nieuwe woning. Die zou lekker makkelijk in de verzorging zijn. Ik vond de plant vooral stom en zette hem ergens in een hoekje in de hoop dat ie zichzelf en mij uit zijn lijden zou verlossen. Dit gebeurde uiteraard ook na een tijdje (zonder water…) en zo bevestigde ik weer eens dat ik absoluut geen groene vingers had.

De omkeer kwam tijdens het opzetten van mijn Instagram account. Ik zag de pannenkoekenplant (Pilea) voorbij komen en vond dit meteen wél een heel leuk en vrolijk plantje. Ik bestelde er eentje online (een tuincentrum was toen nog een brug te ver voor mij) en stortte me vol overgave op de verzorging ervan. Toen ik online las dat je hem ook kon stekken, wilde ik dit ook kunnen. Het lukte en sindsdien was mijn plantenliefde geboren.

Een bezoek aan een heus tuincentrum was het vervolg en aldaar laadde ik m’n kar vol met kamerplanten. Het afgelopen jaar is ons huis een ware urban jungle geworden vol prachtige exemplaren. De planten van dat eerste tuincentrumbezoek heb ik nog steeds en de Sanseveria die ik daar kocht inmiddels ook succesvol gestekt. Hoe jij deze ommekeer ook kunt maken? Dat vertel ik je graag!

1. Waar groeit mijn plant oorspronkelijk?

De belangrijkste vraag die ik mezelf stel als ik met de verzorging van een nieuwe plant begin, is bovenstaande vraag. Dus google waar deze plant oorspronkelijk vandaan komt. Op wat voor grond groeit ie? Wat is het klimaat daar? Staat ie in de schaduw van andere bomen of juist in de volle zon? Hoe is de luchtvochtigheid daar? Allemaal vragen die je gaan helpen om achter de behoeften van je plant te komen. Zo weet ik dat mijn nieuwe Philodendron Hastatum in de schaduw groeit van andere grote planten en bomen. Met een plek pal voor onze ramen op het zuiden ga ik hem dus niet gelukkig maken.

Mijn Olifantspoot groeit echter normaal gesproken op bergachtige, droge gebieden. Op deze manier weet ik dat teveel water killing voor deze plant is. In zijn “poot” slaat ie namelijk water op.

Philodendron Hastatum

2. Eenmaal per week water is een illusie

Hoe vaak hoor ik niet van mensen; “ik geef de planten eenmaal per week water”. Ik vind dit eerlijk gezegd niet zo handig. Als ik al mijn planten eenmaal per week water zou geven, zou de helft het niet overleven. Voor sommige planten is dit namelijk teveel en voor anderen veel te weinig. Mijn grote bananenplant bijvoorbeeld? Die krijgt elke dag een hele gieter met dit warme weer. Je leest het goed. Dagelijks een hele gieter gaat erin. Maar mijn grote cactus? Die krijgt eens in de maand water en in de winter eens per twee maanden. En dan ook nog maar een heel klein beetje.

Als je je goed in je planten verdiept (met behulp van tip 1), weet je hoe vaak je je planten water moet geven. Ik volg geen schema’s, maar maak dagelijks een rondje langs mijn planten. Ik check de grond om te bepalen of ik water moet geven.

3. De hoeveelheid water

Ook de hoeveelheid water die je aan je planten geeft, maakt nogal uit. Dit merkte ik pas echt toen schoonmoeder op mijn planten had gepast tijdens een vakantie. Alle planten die in kleine potjes stonden, waren veel te nat toen ik terugkwam. De planten in grote potten stonden juist te droog (sorry schoonmoeder!). Hierbij merk je dat als je aan al je planten ongeveer evenveel water geeft, het niet goed gaat. Ik kan inmiddels behoorlijk goed inschattten hoeveel water ik welke plant moet geven. Als je hier nog niet helemaal uit bent, kun je beter een klein scheutje geven en de dagen erop controleren hoe vochtig de grond is. En uiteraard geef je planten in een klein potje minder water dan in een grote pot. Een beetje in verhouding gieteren dus 😉

Naast water geven, kun je natuurlijk nog een aantal dingen doen om je planten extra blij te maken. In mijn blog over musthaves voor je planten geef ik je tips over voeding en potgrond. Verder kun je je tropische planten extra goed verzorgen met een regelmatige spraybeurt. Ik doe dit gewoon met de plantenspuit, maar je kunt ze ook even buiten zetten tijdens een zomers buitje. Ik weet zeker dat als je je goed in je planten verdiept, jij ook groene vingers kunt krijgen.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!