Geregeld geef ik interieuradvies aan klanten die een nieuwbouwwoning gekocht hebben. Eén van de belangrijkste aspecten van zo’n advies is vaak het kleurenplan. Een compleet nieuw huis helemaal van scratch inrichten en van de juiste kleuren voorzien, kan soms best een uitdaging zijn. Ik geef je 5 tips om tot een gedegen kleurenplan voor je nieuwbouwwoning te komen.

1. Maak een plan

Allereerst de tip om überhaupt een plan te maken. Ik zie heel vaak dat mensen overweldigd raken door de hoeveelheid aan keuzes die gemaakt moeten worden in het proces van een nieuwbouwwoning. Er wordt dan maar besloten om alle muren en plafonds wit te laten schilderen en eventueel later een andere keuze te maken. Zonde, want een goed kleurenplan kan ontzettend veel doen voor je woning. En nee, dat is niet slechts de keuze tussen RAL 9010 en RAL 9016. Er is veel meer mogelijk en standaard “wit” is niet altijd de beste optie om de juiste sfeer neer te zetten.

2. Kies een basiskleur

Vind je het nog lastig om de accentkleuren te bepalen? Dan is het in elk geval slim om een goede basistint te bepalen om alle wanden in te verven. Dit hoeft dus niet altijd wit te zijn. Ik ga vaak voor een neutrale kleur, die niet spierwit is. In mijn blog over goede neutrale verfkleuren vind je alvast wat mooie voorbeelden. In een nieuwbouwwoning let ik er altijd op dat een basiskleur voldoende warm is, maar dat het niet té warme ondertonen heeft (waardoor het een beetje viezig geel wordt). Er moet dus ook voldoende koele ondertonen in zitten, zodat het geheel wel modern blijft ogen (passend bij de woning).

tips kleurenplan nieuwbouwwoning

3. Bekijk de kleuren in de woning

Indien mogelijk, raad ik je altijd aan om het exacte kleurenplan te bepalen in de nieuwbouwwoning zelf. Je kunt alvast een voorselectie maken van kleuren, maar kies de exacte tinten altijd bij voorkeur ter plekke. Op die manier kun je echt zien hoe een kleur gaat uitpakken met de lichtinval in je nieuwe huis. Vergeet ook niet om de stalen altijd tegen de wand te houden waar de kleur gaat komen. Een kleur oogt heel anders op een verticaal oppervlak dan horizontaal. Kijk ook altijd op verschillende plekken in huis wat het beste werkt.

4. Verzamel zoveel mogelijk stalen

Om de verfkleuren voor de wanden zo goed mogelijk te kunnen bepalen, is het handig als je ook zoveel mogelijk stalen van de andere onderdelen van je nieuwbouwwoning te verzamelen. Dus neem een staal mee van de vloer die je gekozen hebt, een staal van de kleur van de keuken, het aanrecht, etc. Ook hierbij geldt weer dat het slim is om de combinaties met de verfkleuren te bekijken op de locatie zelf. Houd er ook rekening mee dat de vloer natuurlijk horizontaal komt en de wanden daar verticaal op (zo houd je de stalen dus ook om te zien hoe het exact uit zal pakken). Bedenk verder dat een glanzende of matte afwerking van een oppervlak ook van invloed is op hoe een kleur overkomt.

tips kleurenplan nieuwbouwwoning
tips kleurenplan nieuwbouwwoning

5. Vergeet de plafonds niet

Het voordeel van een nieuwbouwwoning is dat je nog alle kanten op kan met het kleurenplan en dat je een lege ruimte hebt waarin geverfd kan worden. Neem dus ook meteen de plafonds mee als je kleuren gaat bepalen. Nu je de keuze hebt, is het zonde om alle plafonds in standaard wit te schilderen (vaak RAL 9016 in nieuwbouw is mijn ervaring). Om een mooie eenheid te creëeren, is het vaak mooi om de basistint ook door te trekken op de plafonds. Wil je wat meer out of the box gaan? Gekleurde plafonds zijn ook ontzettend gaaf en doen heel veel voor een ruimte!

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!