Tijdens mijn werk als interieurstylist krijg ik geregeld de vraag welke planten ik adviseer in een interieur. Ik ben zelf een enorme kamerplantenliefhebber en heb er inmiddels ook veel ervaring mee, dus kan vaak wel wat tips geven. Vandaag daarom een artikel op mijn blog met mijn tips op een rijtje voor het kiezen van de juiste kamerplant voor jouw interieur. Want met alleen op het uiterlijk van de plant letten ben je er niet. Met deze tips zorg je dat je de juiste groene keuze maakt.
Plaatsbepaling
Allereerst moet je je afvragen waar de kamerplant exact moet komen in je woning. Is dit op een zonnige plek in de woonkamer? Of misschien juist een wat donker hoekje in de keuken? Elke plant heeft andere behoeftes en het is dan ook niet slim om een plant puur op de looks te kiezen. Een Alocasia heeft bijvoorbeeld meestal echt een zonnige plek nodig (ik heb er meerdere op het zuiden staan, waar ze volop genieten van al het zonlicht). Wil je een plek van je woonkamer van een plant voorzien waar juist niet zoveel daglicht is? Dan vallen dus veel tropische kamerplanten als de Alocasia en de bananenplant al af. Een uitzondering is trouwens de Alocasia Polly, deze doet het in mijn ervaring wel weer goed op een plek met wat meer schaduw (bij ons is ie heel gelukkig in de badkamer bijvoorbeeld).
Over de badkamer gesproken; veel mensen willen daar graag planten. Begrijpelijk, want het kan een saaie badkamer echt een stuk levendiger maken. Dit kan wel alleen in het geval je ook een raam hebt in de badkamer. Geen enkele plant zal overleven zonder enig daglicht, dus zonder natuurlijke lichtinval moet je er gewoon niet aan beginnen.
Stijl en uiterlijk van de kamerplant
Nadat je hebt bepaald op welke plaats je een kamerplant wilt zetten en welke planten daar dan geschikt voor zouden zijn, kun je je gaan focussen op styling. In een modern interieur kan een plant met een wat “strakkere” vorm bijvoorbeeld heel goed tot z’n recht komen. Denk bijvoorbeeld aan de prachtige Strelitzia. In een bohemian interieur wil je misschien juist meer gaan werken met planten met een meer organische groeiwijze, zoals hangplanten of een Monstera soort. Een trend die ik nu veel voorbij zie komen, zijn planten die gekweekt zijn op stam. Denk bijvoorbeeld aan de superpopulaire Ficus Lyrata op stam.
Vergeet de verzorging niet
Met het kiezen van een toffe plant voor de juiste plaats in je interieur ben je er nog niet. Vergeet niet dat de nieuwe plant natuurlijk ook goede verzorging nodig heeft. Vraag je dus ook meteen af of dit goed te doen is op die plek. Hangplanten zul je bijvoorbeeld geregeld even van hun hanger af moeten halen om ze goed water te kunnen geven. En een leuke hangplant op een kast is enig om te zien, maar houd er rekening mee dat je ook hier weer erbij moet kunnen om deze water te geven. Een gat onderin de plantenpot is heel fijn om te voorkomen dat je teveel water geeft, maar kan op een houten kast lelijke waterschade veroorzaken.
Ben je nog niet zo ervaren met planten? Er komen ook steeds meer kamerplanten beschikbaar die je standaard al op hydrocultuur met een watermeter kunt aanschaffen. Door goed naar de meter te kijken, geef je altijd de juiste hoeveelheid water.
Pas op voor druppels!
En als laatste tip; veel tropische planten hebben de neiging te druppelen. Dit heet guttatie en is een heel normaal fenomeen. Heb je dus een houten vloer? Wees je er dan bewust van dat bijvoorbeeld de eerder genoemde Alocasia’s en bananenplanten mogelijk waterschade op je vloer kunnen geven.
Geef een reactie