Of je nu een kleine woonkamer of juist een grote hebt, er zijn in elk interieur een aantal items die niet mogen ontbreken in de woonkamer. Maar hoe deel je een kleine woonkamer dan handig in? En wat voor meubels passen hier nu goed bij? Ik geef je een aantal tips waarmee je het meeste haalt uit jouw kleine woonkamer.

Algemene indeling tips

Om te beginnen, kan ik je een aantal basis tips meegeven die ook heel goed werken bij een kleinere woonkamer. Zo kan je neiging zijn om alle meubels tegen de wanden te zetten. Vaak doen mensen dit met het idee om zoveel mogelijk ruimte te creëeren. Dit werkt helaas averechts. Door alle meubels tegen de wand te zetten, oogt je kleine woonkamer juist minder groot en ook nog eens minder gezellig. Probeer eens om bijvoorbeeld de bank juist midden in de ruimte te zetten. Zo kun je al veel meer een knusse zithoek creëeren en houd je niet in het midden van de ruimte een soort open zaal gevoel over.

Kijk ook eens of je meubels “dwars” kunt zetten. Dus niet alles in dezelfde lijn in een rechthoekige woonkamer. Draai de eettafel bijvoorbeeld eens een kwartslag voor een speels effect. Een ronde tafel kan ook heel goed passen in een kleine woonkamer en doorbreekt alle rechte lijnen meteen een beetje.

Niet te kleine meubels

De neiging bij een kleine woonkamer is om ook voor kleine meubels te kiezen. Dit is zeker niet altijd de oplossing! Het is helemaal niet erg om juist in een kleine ruimte te kiezen voor een lekkere grote hoekbank. Ook in dit geval is het dan wel weer zaak om deze bank midden in de ruimte te zetten en niet tegen een wand. Om alsnog een ruimtelijk gevoel te creëeren kun je dan kiezen voor een bank op pootjes, waardoor er nog wat van de vloer zichtbaar blijft onder de bank.

Check wel even goed of je genoeg loopruimte overhoudt rondom de bank. Leg bijvoorbeeld het formaat van verschillende banken waartussen je twijfelt even uit met kranten op de vloer.

indelen kleine woonkamer

Ben je meer van urenlang tafelen? Geef dan de eettafel de hoofdrol in je kleine woonkamer. Wanneer je aan een tafel met plek voor 4 personen genoeg hebt, is een ronde eettafel een goede optie. Wil je echter meer mensen ruim kwijt kunnen? Dan adviseer ik toch om voor een rechthoekige tafel te gaan als je een kleinere woonkamer aan het indelen bent. Een ronde tafel waar je minimaal 6 personen aan wilt zetten, heeft namelijk al gauw een diameter van 150 cm. Dat neemt relatief gezien veel ruimte in beslag in vergelijking met een grote rechthoekige eettafel.

Creëer meer hoogte

Om een kleine woonkamer groter te laten lijken, kun je je ook focussen op de verticale ruimte. Dus probeer een gevoel van meer hoogte na te streven. Dit maakt dat de gehele ruimte groter lijkt. Hoe je dat doet? Door met je meubels en accessoires de ruimte in de hoogte ook deels te vullen. Een aantal makkelijke tips om dit effect te creëeren:

  • Een grote plant die bijna tot het plafond komt. Ik adviseer hiervoor vaak een Strelitzia of Ficus Lyrata op stam.
  • Hangplanten of andere items die je vanaf het plafond laat hangen. Dit kan ook een mooie lamp zijn.
  • Gordijnen van plafond tot grond.

Beperkt aantal grote accessoires

Voor het kiezen van de accessoires voor een kleine woonkamer geldt eigenlijk hetzelfde als voor de meubels. Liever enkele grote accessoires dan allemaal kleine items. Dat oogt rommelig en minder ruimtelijk. Dit werkt ook zo met de wanddecoratie. Kies liever voor één groot schilderij waarmee je echt een statement maakt, dan een aantal kleine schilderijtjes die net geen indruk maken. Verlichting kan ook een mooie manier zijn om een statement te maken in een kleine ruimte. Kies bijvoorbeeld voor een grote moderne hanglamp van glas boven de eettafel.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!