Er wordt de laatste tijd veel over geschreven; de huidige interieurtrends die we wel erg vaak terugzien. De visgraatvloer, de zwart stalen deur en de zwarte keuken worden steeds vaker geschaard onder de cliché interieurtrends. Het Instagram account Funda Make-overs blijft onverminderd populair en veel van de comments gaan over de overvloed aan visgraatvloeren, stalen deuren en zwarte keukens. Heb je nou zo’n zogenaamde cliché interieurtrend in huis gehaald en zou je deze toch wat meer eigen willen maken? Ik geef je tips hoe je een leuke twist geeft aan deze interieurtrends, zelfs wanneer je ze al in huis hebt gehaald.

De visgraatvloer

Oké, een vloer eruit halen alleen maar omdat al je buren dezelfde hebben, gaat misschien wat ver. Heb je dé visgraatvloer al liggen? Dan zul je het daar mee moeten doen de komende tijd. De meeste visgraatvloeren zijn overigens prachtig, dus het is helemaal niet erg als je aan deze trend meedoet. Een vloer valt pas op in een huis dat verder weinig te bieden heeft. Hoe meer de rest van je inrichting dus de aandacht trekt, hoe minder het zal opvallen dat je één van de grootste cliché trends in huis hebt gehaald 😉

Praktische tips: leg wat gezellige vloerkleden neer (ja, dit kan ook onder de eettafel!), breng kleur aan op de muren en werk met grote eyecatchers als wanddecoratie. Heb je een grote woonkamer en heb je soms het idee dat deze nog iets te leeg is? Voeg dan wat grote planten toe. Voilà; huis mooi aangekleed en je visgraat past perfect bij de groene vibe die de planten brengen. Ps. Let er wel even op dat veel tropische planten druppen (dit heet guttatie). Het zou zonde zijn als je je prachtige visgraatvloer verpest door druppende planten.

cliché interieurtrends

De zwarte stalen deur

Dit zijn meestal geen goedkope deuren, dus als je hem eenmaal hebt, zou ik hem zeker rocken! Eruit halen kan altijd nog 😉 Het voordeel van de zwart stalen deur is dat het grootste deel van glas is. Dat betekent dat je veel meer lichtinval krijgt (afhankelijk van de plaats van de deur) en je de deur echt als een leuk doorkijkje kunt inzetten. Waar je misschien met een standaard deur niet in de hal kijkt, gebeurt dat met zo’n stalen deur wel. Gebruik dat doorkijkje, door de hal extra leuk in te richten. Een tof behang aan de wand waar je tegenaan kijkt, eventueel een grote ronde spiegel en andere toffe wanddecoratie. Zo valt die cliché deur helemaal niet meer op.

Vergeet ook niet om eens kritisch naar de kleuren op je wanden te kijken. Dat zwarte staal is enorm contrasterend en hard bij een witte muur, maar oogt weer veel sfeervoller wanneer je een warme tint op de wand hebt. Denk aan zalmroze, maar ook gewoon een hele mooie beige tint. Dit geeft een heel ander effect van het strakke zwart/wit.

De zwarte keuken

Heel eerlijk, ik ben niet zo weg van deze cliché interieurtrend. Natuurlijk zijn er waanzinnige zwarte keukens die helemaal in een bepaald huis kunnen passen. Maar ik zie ze toch vaak ook in een kleine woning waar niet zo enorm veel lichtinval is in de keuken. Dan oogt dat enorme zwarte blok snel donker en hard. Ook hier zorgt de combinatie met wit weer voor een enorm hard en scherp contrast.

Heb jij de zwarte keuken al in huis? Dan is mijn advies dus om hem verder zo warm en knus mogelijk aan te kleden. Kun je nog kiezen voor een aanrechtblad? Ga dan eens voor hout (dit geeft echt zoveel sfeer!). Deze natuurlijke en warme sfeer kun je er ook goed inbrengen met decoratie. Denk hierbij aan houten barkrukken (als je daar plek voor hebt), grote houten serveerplanken, robuuste houten wandplanken en niet te vergeten: veel planten! Aan de wand vind ik groene en roze tinten waanzinnig staan bij een zwarte keuken. Tegeltjes kunnen daarnaast zo’n zwarte strakke keuken ook in één klap een stuk huiselijker maken. Ga dan voor een niet zo strakke tegel, bijvoorbeeld een Marokkaanse zellige.

Nog meer zwarte details

Ja, dat zwart een enorme trend is, moge duidelijk zijn. Want met een zwarte deur en zwarte keuken ben je er meestal niet. Als je echt goed meedoet aan de clichés op woongebied, zul je vast ook zwarte stopcontacten, zwarte kranen en wat overige zwarte meubels bezitten. Zwart is natuurlijk prima en oogt stoer, maar vergeet de vrouwelijke touch niet. Met al die zwarte details wordt het allemaal wel heel kil. Wanneer je juist ook die vrouwelijkheid toevoegt, krijg je een sfeervol interieur. Dus zachte materialen, mooie gordijnen, warme kleuren en meer knusse details. Ik zie soms interieurs voorbijkomen, waarbij het lijkt of mensen nog maar 1 kleur kennen als het gaat om inrichten. Namelijk zwart. Bij elke keuze wordt er meteen naar zwart gegrepen. Probeer hier dus voor te waken. Ik snap dat tegenwoordig bij elke interieuraankoop zwart een optie is in het assortiment, maar altijd voor zwart kiezen, levert geen echt gezellig huis op.

Ben je nou al iets teveel los gegaan met het zwart in alle details in je inrichting? Dan is het een kwestie van wat kleine aanpassingen om er weer wat meer sfeer in te brengen. Vervang de zwarte poten van de bank eens voor een leuke kleur (of misschien goed, hoewel dat inmiddels misschien ook wel een cliché is). Zwarte meubelgreepjes vervang je in een mum van tijd voor een andere variant en een zwarte kandelaar is met een spuitbus verf zo in een andere kleur te brengen.

Heb je én die zwarte waterkoker, én het zwarte broodrooster, de zwarte SMEG koelkast en dan ook nog die zwarte kranen in je zwarte keuken? Tsja, dan wordt het tijd om iets te vervangen naar mijn mening 😉 Koop een waterkoker en broodrooster in een andere gezellige kleur, zet je zwarte koelkast vol met toffe hangplanten en koop kleurrijke vintage voorraadbussen. Hele andere look in je zwarte paleis 😉

Welke trends heb jij in huis?

Heb jij ook een cliché interieurtrend in huis? Wij volgens mij niet, hoewel een gietvloer ook wel iets is dat je vaak voorbij ziet komen. Ik ben zeker niet tegen trends en als je een interieurtrend erg mooi vindt, moet je die naar mijn mening zeker lekker in huis halen. Het is wel goed om je te blijven beseffen dat er ook alternatieven zijn voor deze alom aanwezige trends en dat je met een paar kleine aanpassingen het veel meer eigen kunt maken. Zoek je hulp hierbij? Ik kom je graag helpen met een persoonlijk interieuradvies.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!