De donkere dagen zijn definitief aangebroken. De komende maanden is het aantal uren daglicht per etmaal beperkt en zul je merken dat je steeds langer met de verlichting aan zit in huis. Van klanten hoor ik geregeld dat ze hun woning te donker vinden. Wat kun je daaraan doen? Vandaag mijn tips voor een minder donker huis.

Maximaliseer de natuurlijke lichtinval

Allereerst kun je beginnen met het kijken naar de natuurlijke lichtinval van jouw woning. Waar bevinden de ramen zich, hoe is de zonsituatie en hoe kun je zoveel mogelijk lichtinval creëren met de ramen die je hebt? Het type raambekleding is hierbij bijvoorbeeld ook van belang. Ook al zet je je houten jaloezieën open, toch houden deze best wat lichtinval tegen. In een donkere woonkamer kun je dus beter voor gordijnen kiezen en zorgen dat er voldoende ruimte is om deze goed open te schuiven. Hoe minder stof er voor het raam blijft hangen, hoe meer lichtinval.

Meer rigoreuze oplossingen kun je natuurlijk ook overwegen. Zo geeft een glazen pui over de gehele gevel veel meer lichtinval dan een losse achterdeur + raam. Misschien is het plaatsen van een lichtkoepel zelfs wel mogelijk in jouw woning? Een kleine ingreep kan zijn om een tussendeur te vervangen voor een glazen deur om zo meer licht door te laten.

donker in huis

Kleurgebruik

Veel van mijn interieuradvies klanten denken dat alles wit verven dé oplossing is voor een donkere woning. Uiteraard is het zo dat wit een lichte kleur is en dus een lichter gevoel zal geven. Maar het is niet zo dat je alleen met de kleur wit een donkere woonkamer lichter laat lijken. Kijk ook eens naar andere tinten en kijk ook goed of een kleur wel echt past bij jouw type lichtinval. Spierwit is een lichte kleur, maar kan een woonkamer met lichtinval vanaf het noorden ook heel kil laten lijken. Daar knapt geen enkele woning van op.

Kijk ook wat verder dan alleen de wanden. Kun je misschien het plafond wat frisser van kleur maken? Dit kan een donkere woonkamer echt een boost geven. Ook zie ik tegenwoordig heel veel woningen waarbij er gekozen wordt voor donkere kozijnen, meestal zelfs zwart. Dit kan echter een enorm effect hebben op je lichtinval en het gevoel in de woning. Wil je je interieur zo licht mogelijk laten lijken? Kies dan toch voor een lichte kleur voor de kozijnen. Tussen zwarte of witte kozijnen zitten overigens nog heel veel andere opties. En wil je perse zwart? Kies dan liever voor een “off black” tint om het net wat zachter te houden.

Extra verlichting

In de wintermaanden heeft eigenlijk iedereen een donker huis. Het is nou eenmaal vroeg donker en je kunt alle bovenstaande tips nog zo goed toepassen, maar je zult op tijd lampen aan moeten zetten. Deze maanden zijn wel het ideale moment om nog eens kritisch naar je lichtplan te kijken. Ik zie bij klanten die klagen over een donkere woonkamer namelijk ook vaak dat er onvoldoende verlichting is. Of verlichting bevindt zich niet op de juiste plekken.

Heb je geen basisverlichting in bijvoorbeeld de vorm van inbouwspots? Dan kan het zinvol zijn om eens te kijken naar het plaatsen van opbouw led spots. Deze kun je makkelijk op elke gewenste plek plaatsen. Nee, dit is niet de meest decoratieve vorm van verlichting. Functioneel is het wel en je creëert met een dimmer erop een goede basis. Van daaruit kun je verder werken met meer decoratieve lampen.

Als je daarmee aan de slag gaat, kun je als houvast gebruiken om elk hoekje in elk geval uit te lichten. Dus minimaal drie hoeken van de zithoek krijgen een lamp. Kijk ook eens wat verder dan bestaande lichtpunten en de lampen die je nu hebt. Kun je bijvoorbeeld boven de bank nog een mooie wandlamp toevoegen? Of een vloerlamp in dat ene donkere hoekje? Door dit soort plekken ook uit te lichten, zorg je dat je woonkamer echt een boost krijgt qua licht en sfeer.

Tot slot

Wat ik verder nog wil meegeven, is dat een licht huis echt niet het summum is. Een wat donkerder huis kan juist ook heel knus zijn, zeker in deze donkere maanden. Door kritisch naar je sfeerverlichting te kijken en te kiezen voor de juiste kleuren op de wanden, kan een donker huis juist een hele chique uitstraling krijgen. En met wat kleine aanpassingen zul je zien dat elke woning licht genoeg kan aanvoelen. Ook in de winter.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!