Een tijdje geleden vertelde ik hoe ik begonnen ben met hardlopen (nu ongeveer anderhalf jaar geleden) en hoe ik dit opgebouwd heb met de 5K runner app. Toen ik deze app had “uitgespeeld” was ik op zoek naar een nieuwe manier om het hardlopen verder uit te bouwen. M’n Garmin hardloophorloge bleek het Garmin Coach programma te bieden en ik ging aan de slag. Vandaag vertel ik je mijn bevindingen.

Na het opbouwen tot de 5 kilometer hardlopen, wilde ik graag verder gaan trainen naar de 10 kilometer. Ik vond online wel wat schema’s, maar dat was veelal weer wandelen gecombineerd met hardlopen. Ik werd daar niet meteen heel enthousiast van, dus ik besloot het programma op m’n Garmin horloge uit te testen. Je kunt een Garmin Coach programma instellen en daarmee gaan trainen.

Garmin Coach instellen

Allereerst kies je wat je doel is. Je kunt trainen voor een 5 km, een 10 km of een halve marathon. Ik koos voor 10 km, aangezien ik de 5 km nu wel kon uitlopen. Dan maak je een keuze tussen een schema om de gewenste afstand te kunnen uitlopen of een schema waarin je naar een tijdsdoel voor de beoogde afstand traint. Ik kon nog geen 10 km lopen, dus ging voor het uitlopen daarvan. Je kiest 1 van de 3 coaches die Garmin beschikbaar stelt. Ik ben voor Greg McMillan gegaan. De coaches hebben allemaal een soort introductie over zichzelf gemaakt, waarbij je kunt bekijken wie het beste bij jou past.

Verder stel je een datum in voor je “race” dag. Dus de dag dat je klaar wilt zijn met je schema. Ik heb geen wedstrijd op de planning en train gewoon voor mezelf, dus ik heb een random datum gekozen die het horloge zelf voorstelde. Tenslotte beantwoord je een aantal vragen over hoeveel kilometer je nu loopt, wat je tempo is en op welke dagen je wilt trainen. Ook geef je 1 dag op waarop je een langere training kunt volgen.

De benchmark run

Na alle instellingen begint het programma met een benchmark run. Deze moet je doen om te kunnen beginnen, ook wanneer je al langer met je Garmin horloge hardloopt. Ik had gedacht dat m’n horloge wel genoeg info over me zou hebben, maar die benchmark moet je dus alsnog doen. Dit betekent enkele minuten opwarmen, dan 5 minuten hardlopen en dan afkoelen en terug naar huis. Hierna begint het echte werk.

Garmin Coach hardlopen ervaring

Garmin Coach schema

Coach Greg maakt een vrij gevarieerd schema voor je, waarbij ik ongeveer drie keer per week moest trainen. De ene dag een makkelijk loopje op “lekker tempo”, dan een intervaltraining waarin je korte versnellingen maakt, soms een progressieve training waarin je snel eindigt en dan een langere duurloop. Die lange loopjes werden steeds ietsje langer en ook de andere trainingen worden langzaam wat hoger in intensiteit of duur. Als je het programma zonder tijdsdoel volgt, krijg je ook geen aanwijzingen over je snelheid tijdens de trainingen. Alleen bij de intervaltrainingen moet je een bepaalde cadans aanhouden bij de versnellingen. Verder loop je op “lekker tempo” of “hard tempo”.

Inmiddels loop ik nu weer met Garmin Coach en dan wel met een tijdsdoel en dan krijg je dus wel een duidelijk doel mee voor je snelheid (en kun je dit ook continue in de gaten houden tijdens de training).

Trainen met je Garmin horloge

De trainingen synchroniseren automatisch naar je Garmin horloge. Je start de training en je horloge vertelt je wat je moet doen. Soms moet je de lap button gebruiken om door te gaan naar een volgend onderdeel (of om juist eerder te stoppen indien gewenst), maar meestal gaat alles vanzelf. Het enige wat ik jammer vind, is dat er geen functie is die aangeeft wanneer je halverwege een training bent. Je moet dus zelf even in de gaten houden wanneer je ongeveer om moet keren om weer thuis uit te komen. Of je moet goed in kunnen schatten hoeveel kilometer een training ongeveer zal zijn en welk rondje je dan kunt lopen.

Trainingen verplaatsen

In mijn ervaring worden er best wat trainingen per week ingepland met het Garmin Coach programma. Zo’n 3-4 per week is heel normaal. Voor mij was dit soms teveel. Ik train naast het hardlopen ook nog met een personal trainer en ben vrij blessuregevoelig. Ik had dus soms meer rustdagen nodig dan het schema me gaf. Je kunt een training trouwens wel verplaatsen als het een keer niet uitkomt. Alleen echt aangeven dat je bijvoorbeeld maar twee trainingen per week wilt, dat gaat helaas niet. Soms sloeg ik dus een training daarom over, als het niet haalbaar voor me was.

Garmin Coach pauzeren

Kun je echt wat langer niet lopen om voor wat reden dan ook? Dan is er de optie om het schema te pauzeren. Ik heb dit een keer gedaan vanwege een blessure en een keer vanwege een vakantie. Ik moet zeggen dat dit vrij goed werkt. Natuurlijk is er wel een kans dat je je beoogde doel dan niet haalt op de datum die je had ingesteld.

Het resultaat met Garmin Coach

Inmiddels heb ik mijn doel van 10 km kunnen hardlopen behaald met het Garmin Coach programma. Ik vond de trainingen leuk en gevarieerd en kon het goed volhouden. Eigenlijk ongemerkt was ik opeens aan het einde van het schema en kon ik de 10 km uitlopen. Ik was hier zelf best verbaasd over! Ik ben dus tevreden over het programma en heb er veel progressie mee geboekt.

Ondertussen ben ik door met een nieuw schema, ook met coach Greg. Nu heb ik een tijdsdoel ingesteld voor de 10 km. Ik denk dat dit schema nog leuker is om te volgen, omdat er nu nog meer variatie is qua trainingen en je ook echt met een tijdsdoel loopt. Heel leuk! Wel moet ik zeggen dat ik nu steevast vier trainingen per week in m’n agenda krijg en dat dat eigenlijk een beetje veel van het goede is voor mij. Ik moet dus nog even kijken of het allemaal haalbaar is ;).

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!