Alweer heel wat jaren ben ik fanatiek aan het breien en ik heb een hoop geleerd in die tijd. Ooit begonnen met een simpele sjaal, maar inmiddels brei ik ook gerust de meer ingewikkelde projecten. Wanneer je wat langer met zo’n hobby bezig bent, ontdek je steeds meer handige tips en trucs om het breien nog makkelijker te maken. Ik deel vandaag mijn beste “brei hacks” met je om het breien nog handiger en makkelijker te laten verlopen.

Superhandige app: KnitCompanion

Deze app heb ik eigenlijk pas vrij recent ontdekt. Ik gebruikte al langer simpele toerenteller apps om m’n toeren bij te houden, maar deze app biedt veel meer. In de KnitCompanion app kun je je patronen opslaan, bekijken en markeren waar je gebleven bent. De app opent altijd weer waar je gebleven bent, dus nooit meer verwarring over bij welke toer je nou gestrand was. Er zijn 6 toerentellers tegelijk te gebruiken, dus dat is heel handig als je bijvoorbeeld ook eentje wilt gebruiken voor herhalingen van iets. Ik gebruik dit in elk geval heel erg veel!

Verder kun je notities maken voor jezelf bij je project en heb je op deze manier dus alles bij elkaar in één app. Gebruik je Ravelry en koop je daar soms ook patronen? Dan is het heel fijn om te weten dat je je aangekochte Ravelry patronen ook kunt gebruiken in de KnitCompanion app. Ideaal!

Ik gebruik de gratis versie van de app en kan daar voldoende mee. Er is ook een betaalde versie en die is nog veel uitgebreider, maar voor mij is dat tot nu toe niet nodig geweest. De app is vrij uitgebreid, dus check ook eens YouTube voor video’s over het gebruik en handige weetjes.

tips voor breien

Minder draadjes wegwerken

Volgens mij heeft iedereen een hekel aan het weg moeten werken van de draadeinden als je klaar bent met een project. Ik in elk geval wel. Wanneer ik werk met 100% wol gebruik ik een andere techniek dan de standaard om een nieuwe bol wol aan m’n breiwerk te zetten. Ik gebruik dan namelijk de spit splice techniek. Yes, het met spuug aan elkaar fixen van twee draden wol! Werkt perfect! Ik zou zeggen, zoek dit even op op YouTube en je hoeft amper eindjes meer weg te werken. Let op dat dit wel alleen werkt met 100% dierlijke vezels (dus bijvoorbeeld wol).

Geen gaten in de oksels bij raglan breien

Brei je weleens een raglan trui? Dan zul je vast ook het probleem herkennen dat er bij de oksels vaak gaten ontstaan. Ik vind dit heel vervelend en probeerde het voorheen een soort van dicht te stoppen achteraf. Inmiddels ben ik er heel handig in geworden om het te voorkomen. Dit doe ik door bij het oppakken van de steken voor de mouw meer steken op te pakken dan nodig. Voorbeeld: bij het afsplitsen van de mouwen heb je de steken van de mouwen apart gezet en daarna 7 nieuwe steken opgezet. Als je dan de mouwen weer terug op de naald gaat zetten, zou je normaal gesproken die 7 steken erbij moeten oppakken en dan de mouw gaan breien. In mijn ervaring ontstaan dan dus vaak de gaten.

Ik pak in plaats van die 7 steken meer steken op. Bijvoorbeeld het dubbele, dus 14. In de volgende toer minder ik vervolgens weer tot het juiste aantal steken (dus ik brei die 14 steken met z’n tweeën samen, waardoor ik weer op 7 uitkom). In deze blog wordt het ook nog eens heel goed uitgelegd, inclusief foto’s.

breipatronen voor de zomer

Ander garen dan voorgeschreven gebruiken

Ik krijg op Instagram geregeld vragen over welk garen ik voor een bepaald patroon heb gebruikt en hoe ik dan weet hoeveel ik moet kopen. Mijn belangrijkste tip op dit gebied is Ravelry. Zoek het patroon op dat je wilt breien, kijk onder “projects” en zie hoe andere mensen je voorgingen en dit patroon hebben gebreid. Meestal geven mensen ook aan welk garen ze hebben gebruikt en kun je zo inspiratie opdoen voor alternatieven. Ik vind zelf het garen van Drops heel fijn en betaalbaar, dus soms zoek ik zelfs specifiek op het woord “drops” als ik tussen de projecten van een bepaald patroon scroll. Zie ik meteen welk garen van dit merk anderen hebben gebruikt, hoe het resultaat is geworden en hoeveel bollen zij hebben gebruikt.

Een andere goede manier om uit te vogelen hoeveel bollen garen je nodig hebt, is kijken naar de lengte van het garen. In een patroon wordt meestal zowel een gewicht aangegeven als de lengte. Ik merk dat als ik naar de lengte kijk, ik eigenlijk altijd goed uitkom. Dus kijk naar de totale hoeveelheid meters garen dat je nodig hebt en deel dit door het aantal meters dat op de door jouw gewenste bollen zit. Zie je meteen hoeveel bollen nodig zijn (en rond het natuurlijk altijd een beetje af naar boven). Dit werkt natuurlijk wel alleen als je ook garen neemt wat ongeveer overeenkomt met het oorspronkelijke garen.

Ben je nog beginner op breigebied? Check dan ook nog even mijn blog met tips voor het starten met breien!

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!