Inmiddels ben ik ongeveer een half jaar actief op Instagram. Toen ik begon, had ik nooit eerder een openbaar account gehad en ik moest dus echt nog een hoop leren. Want hoewel het simpel lijkt (foto uploaden, tekstje erbij en klaar), kwam er toch meer bij kijken dan ik dacht. Dus bij deze, 10 dingen over Instagram die ik leerde die eerste maanden:

 

  1. Tekst voegt echt wat toe aan je foto

Het lijkt op het eerste gezicht met name om de plaatjes te gaan op Instagram, maar ik merkte dat het toevoegen van een leuke tekst het toch net iets levendiger maakt allemaal. Je kunt er zelfs een soort miniblog van maken op deze manier. Ik kreeg door het toevoegen van tekstjes meer reacties van mijn volgers en juist deze interactie maakt Instagram zo’n leuk medium. Een vraag stellen bij een foto doet het ook goed, al is het maar iets als “wat eten jullie vanavond?”. Gegarandeerd leuke reacties terug.

 

  1. Uit het oog, uit het hart

Dit klinkt misschien wat dramatisch, maar toch zit er een kern van waarheid in. Veel Instagrammers volgen een heleboel accounts. Mocht je dus even niets posten, dan ben je vaak toch snel vergeten. Een dagje overslaan is echt niet erg, maar ik merk het wel in de hoeveelheid nieuwe volgers als ik dagelijks wat post.

 

  1. Ontvolgers: beter kwijt dan rijk

Meestal dan natuurlijk. Dus niets van aantrekken, niet meteen denken dat je laatste foto niet goed genoeg was. Daar ligt het vaak helemaal niet aan naar mijn idee. Zeker nu ik de afgelopen dagen met een app eens heb gekeken welke mensen mij nu precies ontvolgen, ben ik hier helemaal van overtuigd. En dan blijven er ook nog altijd accounts over die jou wel 10x volgen en weer ontvolgen. Die blijven blijkbaar steeds weer de hoop houden dat je ze gaat terug volgen. Zoals gezegd: beter kwijt dan rijk.

 

  1. Skip de filters

Of kies voor één filter en dan het liefst een vrij neutrale variant. Dit had ik al geleerd bij het account van onze hond dat ik ook beheer (met veel meer volgers dan mijn eigen account….). Waar ik eerst los ging met allerlei verschillende filters en effecten, stegen de volgersaantallen pas echt exponentieel toen ik dit achterwege liet. Ik bewerk de foto’s nog wel iets, maar de echte filters sla ik voortaan over.

 

  1. Kies één formaat

Aansluitend op punt 4 heb ik ook dit leerpunt ondervonden bij het account van onze hond. Hoewel Instagram tegenwoordig niet alleen vierkante fotoformaten toestaat, blijft het toch een stuk mooier als je kiest voor één soort formaat foto. Dus of vierkant, of staand of liggend (rechthoekig dus). Ook als je kiest voor een kader rond je foto, houd het dan bij hetzelfde op je gehele feed. In het begin vond ik het een beetje saai om niet allerlei filters en effecten te proberen, maar ach, het scheelt wel een hoop tijd en levert me uiteindelijk een mooiere feed op.

 

  1. Spookreacties; niet alles is wat het lijkt

Toegegeven, dit leerpunt ben ik pas recent onder ogen gaan zien (met name na het zien van de video “Now you know” over het opzetten van een nep Instagram account). Van die random korte reacties onder je foto’s zijn vaak automatisch geposte reacties en geen oprechte reacties van andere mensen. Ik noem het maar spookreacties. Dingen als “great”, “good shot” of allerhande emoticons van accounts waar je helemaal niks mee hebt en soms nog totaal misplaatst ook (als in “great picture” onder een video…). Naïef als ik was in het begin, reageerde ik ook nog wel eens op deze loze reacties. Ondertussen negeer ik het lekker.

 

  1. Herhaling werkt wél!

Dit heb ik ook pas later begrepen, maar dit was ook wel echt een eye-opener. Ik probeerde mijn feed zo afwisselend mogelijk te houden, door steeds echt totaal een ander plekje in het huis te fotograferen. Ik begon met al ernstig af te vragen hoe lang het zou duren voor ik alle hoekjes gehad zou hebben en mijn account wel op kon doeken, maar dat bleek niet nodig. Ik zie het bij andere accounts en doe het zelf ondertussen ook: in herhaling vallen. Als een bepaalde foto nu heel veel likes krijgt, weet ik dus nu dat dit goed werkt en plaats ik later nog eens een zelfde soort foto. Natuurlijk niet exact dezelfde, maar iets met bijvoorbeeld hetzelfde hoekje en dezelfde stoel. Even de accessoires wat veranderen en voilá, opnieuw succesvol. Natuurlijk post ik niet twee foto’s van hetzelfde hoekje direct na elkaar, maar op zich is herhaling dus helemaal niet erg en wordt blijkbaar zelfs gewaardeerd.

 

  1. Niet iedereen terug volgen

Je kunt niet iedereen terug volgen. In het begin volgde ik iedereen terug en al gauw merk je dat je honderden accounts aan het volgen bent. Je hebt echt geen tijd om al hun foto’s te bekijken en je moet dus keuzes maken. Dit is dus ook de reden dat ik zelf af en toe ook weer mensen ontvolg. Als ik niet mega enthousiast wordt van een account volg ik dus niet meer terug en dit geeft uiteindelijk veel meer overzicht en focus op accounts die ik wel echt graag zie.

 

  1. Gebruik die hashtags!

Persoonlijk vind ik het absoluut geen probleem om veel hashtags te gebruiken, als ze maar ergens op slaan natuurlijk. Ik merkte door het gebruik van veel hashtags dat ik mijn bereik vergrootte. In het begin een kwestie van even afkijken bij andere accounts welke je goed kunt gebruiken en daarna opslaan en toevoegen. Door het gebruik van bepaalde hashtags hebben mijn foto’s bijvoorbeeld al in de Flair gestaan en op een blog. Dat zijn leuke complimenten (en goed voor de volgers)! Oja, ik plaats de hashtags ofwel gewoon onder mijn stukje tekst bij de foto, ofwel in een reactie eronder. Allebei prima wat mij betreft.

 

  1. Bij twijfel wel doen

Ja, dit klinkt misschien een beetje gek en je vraagt je vast af waar dit op slaat. Maar…ik heb het over het posten van een foto. Een tijdje terug was ik een paar dagen ziek in bed en had ik dus geen puf om nieuwe foto’s te maken. Ik had nog wat oude foto’s op voorraad die ik eerder eigenlijk niet mooi of goed genoeg vond om ook daadwerkelijk te posten. Ik besloot bij gebrek aan beter toch maar deze foto’s te posten en ze werden juist supergoed ontvangen! En wel vaker is het zo dat een foto waarvan ik denk dat ie het niet zo goed zal doen juist opeens veel likes en reacties krijgt. Dus nieuwe motto: bij twijfel gewoon doen.

Ps. Natuurlijk gaat het niet allemaal om het aantal volgers en likes, maar geef toe, het is toch leuk te zien dat je plaatjes gewaardeerd worden.

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!