Iedereen merkt momenteel wel in z’n portemonnee dat het leven een stuk duurder is geworden. Ik schreef al eerder een artikel over het besparen op stookkosten. Maar je kunt op meer manieren geld besparen in huis. Niet alleen op de kosten voor energie, maar ook op andere kosten voor inrichten en wonen. Ik zet 7 tips op een rijtje.

1. Hergebruik je eigen meubels

Misschien kriebelt het wel om een nieuw meubelstuk aan te schaffen of ben je een bepaald meubel helemaal zat in je huidige interieur. Probeer toch eens met een frisse blik te kijken naar items die je al in huis hebt. Door niets nieuws te kopen spaar je immers geld uit. Een oud en saai kastje kan met een lik verf weer heel erg tof staan in je interieur. Een stoel die je niet meer zo leuk vindt, kan enorm opknappen van een lekker schapenvachtje erin en/of een kleurrijk kussen. Wij hebben al jaren dezelfde bank, maar kochten een tijd terug een nieuwe hoes ervoor. Zo kon de bank zelf gewoon blijven en zijn we er alsnog weer blij mee. Ook kan een meubelstuk op een andere plek soms heel wat verbetering geven aan je interieur. Kijk dus eens met een creatieve blik naar de dingen die je al hebt.

2. Investeer in de toekomst

Soms is het wel verstandig om juist nu wat geld te investeren. Het aanschaffen van zonnepanelen is een voorbeeld van het profiteren van goedkope energie. In aanschaf zeker geen koopje, maar op termijn kan het je geld gaan opleveren. Er zijn op internet talloze rekenvoorbeelden te vinden om erachter te komen hoe dat in jouw situatie werkt. Kleinere investeringen die je nu en later geld kunnen besparen, zijn bijvoorbeeld isolatie en een zuinige douchekop.

3. Shop in de kringloopwinkel

Met een beetje geduld is eigenlijk alles wel in de kringloopwinkel te vinden. Je kunt het zo gek niet bedenken of je komt het daar tegen. Voor de aanschaf van meubels en accessoires loont het dus zeker om eerst eens in de kringloop te kijken. Ook hier geldt weer dat je met een beetje creativiteit een eind kunt komen. Dat ene kastje in een andere kleur kan hét perfecte item zijn in jouw huis. Items die ik sowieso altijd in de kringloop koop om geld te besparen zijn plantenpotten (die zijn echt belachelijk duur als je ze nieuw koopt vind ik), servies (en veel unieker zo’n verzameling), vazen, wanddecoratie en vloerkleden (zeker met huisdieren is het echt zonde om een heel duur nieuw kleed te kopen).

4. Houd lokale groepen in de gaten

Om te besparen op je inrichting en spullen die je nodig hebt in huis zijn lokale (weggeef)groepen ook ideaal. Hier in het dorp wordt veel weggegeven en/of geruild. Ik ben lid van de groepen op Facebook hiervoor, maar zit ook in een Whatsapp groep waar oproepjes en andere nieuwtjes op worden gedeeld. Er is vast ook zoiets bij jou in de buurt. Ook handig voor als je eens een apparaat wilt lenen zonder het meteen te hoeven aanschaffen.

5. Begin een creatieve hobby

Je kunt ook best veel dingen voor je interieur zelf maken als je hier zin in hebt. Op YouTube is eigenlijk voor alles wel een tutorial te vinden. Zo heb ik verschillende macramé wandkleden zelf geknoopt en zelfs een grote macramé lantaarn (die dingen zijn heel duur als je ze in een winkel koopt). Kussenhoesjes kun je zelf naaien van toffe stofjes die je in de kringloop of op de markt vindt. Gordijnen kun je zo ook zelf op maat maken als je ergens een goede stof vindt. En als je een beetje handig bent, dan kun je ook leren om zelf een stoeltje opnieuw te bekleden. Zie je ergens een goedkoop webbing stoeltje staan met kapotte zitting? Ook dit kun je met een beetje hulp van YouTube en wat budget benodigdheden zelf fixen.

geld besparen interieur
Zelf geknoopte macrame lantaarn.

6. Kamerplanten in plaats van bloemen

Houd je erg van een kleurrijke bos verse bloemen in huis? Dat kan best een duur grapje worden, zeker als je wekelijks wat nieuws in je vaas wilt zetten. Denk er eens aan om in plaats van bloemen een mooie kamerplant neer te zetten. Een plant is een eenmalige investering, als je hem tenminste goed verzorgt. Een plant geeft net zoveel levendigheid als een boeket bloemen, maar gaat gewoon jarenlang mee in plaats van maximaal twee weken. Eventueel kies je voor een bloeiende kamerplant om toch wat extra kleur in je interieur te brengen.

7. Shop niet en laat je niet verleiden

Als laatste een inkopper. Het helpt ontzettend om niet naar allerlei toffe interieurwinkels te gaan. Ik kom er zelf zelden, omdat ik weet dat ik dan allemaal dingen zie die ik wel zou willen kopen voor ons huis. Zo kwijl ik nu al een tijdje bij een heel duur vloerkleed van €1500… Als ik niet had geweten dat het kleed er was, had ik dit vloerkleed helemaal niet gewild. Als je echt geld wilt besparen op je interieur dan is het zaak je uit te schrijven voor allerhande nieuwsbrieven, niet naar woonwinkels te gaan en misschien zelfs op Instagram even wat mensen te ontvolgen die je teveel in de verleiding brengen. Als ik de neiging krijg om te gaan winkelen omdat ik iets nieuws wil, dan ga ik gewoon lekker even naar de kringloopwinkel. Daar is de kans klein dat ik echt een enorm bedrag uitgeef en heb ik toch even lekker kunnen “shoppen”.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!