Als interieurstylist merk ik dat er steeds meer klanten zijn die zeggen “ik wil geen witte muren meer!”. Super natuurlijk, want mijn stokpaardje is al jaren dat gewoon witte wanden niet perse wat doen voor je interieur en sfeer. Maar welke kleur neem je dan als basistint op de wanden? Ik neem je mee in mijn favoriete kleuren die net geen wit, maar wel neutraal zijn.

Veelgemaakte “fouten” bij witte muren

Allereerst wil ik wat zeggen over welke “fouten” ik veel zie gebeuren bij het kiezen van een witte tint voor de wanden. Natuurlijk staat de term fouten tussen aanhalingstekens, want niks is fout en je moet vooral doen waar je je prettig bij voelt. Waar ik vaak zie dat mensen minder blij van worden, is wanneer ze voor een standaard witte tint hebben gekozen zonder rekening houden met de lichtinval. Waar voorheen meestal standaard werd gekozen voor RAL 9010, wordt er de laatste jaren ook veel gewerkt met RAL 9016 (verkeerswit) of gewoon “wit” (de grote emmers bij de bouwmarkt).

Vooral met de laatste twee vrij spierwitte tinten zie ik veel klanten achteraf toch ontevreden zijn. Afhankelijk van de lichtinval kan er bijvoorbeeld een blauwe gloed over de wand lijken te komen met deze koele tinten. Dat geeft vaak niet de gewenste sfeer. Met de kleur RAL 9010 is dan soms weer het tegenovergestelde het probleem. De kleur lijkt te “gelig” in een woning met veel lichtinval vanaf het zuiden.

interieuradvies Amsterdam

Er is meer dan 9010

Mijn eerste tip is dan ook om eens wat verder te kijken dan RAL 9010 of 9016 als basiskleur. Er is veel meer verkrijgbaar! Je kunt heel simpel eens in de bouwmarkt beginnen en wat gratis stalen meenemen van een merk als Flexa of Histor. Maar ook luxere verfmerken als Little Greene en Farrow & Ball bieden stalen aan (online verkrijgbaar). Je zult zien dat er heel veel verschillende wittinten zijn. Hoe meer stalen, hoe beter je kunt vergelijken. Daarbij zul je ook steeds beter ontdekken welke tinten je mooi vindt én welke tinten goed bij jou op de wand staan.

Ik zal je een aantal voorbeelden geven van kleuren die ik mooi vind als vervanger voor het simpele wit en die je heel goed op alle wanden (en plafonds) kunt aanbrengen als basiskleur:

Off white tinten

Farrow & Ball Slipper Satin

Deze zijde-achtige wittint is één van mijn favorieten in een modern interieur. Het is een off-white tint die veel sfeer geeft aan een interieur, maar niet te beige oogt. Hierdoor is ie ook goed te combineren in een meer modernere woning met hedendaags interieur. Er zit een wat grijze ondertoon in, dus deze kan nog weleens iets te koel uitpakken afhankelijk van de lichtinval. Bij de juiste lichtinval is dit echt de perfecte net-niet wit tint is mijn ervaring!

Flexa Gentle Greige

De naam Greige is een samentrekking van de woorden grijs en beige en dat zegt eigenlijk genoeg. Een greige kleur is dus een combinatie van die beiden. De kleur Gentle Greige van Flexa is echt weer zo’n goede off white kleur, die superneutraal is. Door de menging van grijs en beige tonen geeft de kleur wel veel sfeer en krijg je echt een ander effect dan met een standaard wit kleur.

geen witte muurkleur

Andere neutrale tinten in plaats van wit

LAB eco paint Mushroom

Dit is een vrij populaire kleur op Instagram en dat is niet geheel onterecht. Het is een hele mooie neutrale tint, die goed als basiskleur kan dien. Ik vind hierbij wel dat deze heel verschillend kan uitpakken met verschillende soorten lichtinval, dus ik adviseer deze zeker niet bij alle klanten. Hij kan op een donkere plek in huis best donker uitpakken namelijk. Heb je een lichte woning met veel lichtinval vanaf het zuiden? Dan is deze waarschijnlijk perfect als basiskleur.

Farrow & Ball Shadow White

Ook weer een neutrale tint met een grijzige ondertoon. Perfect als je iets meer kleur zoekt, maar niet op een soort zand kleur uit wil komen. Hier geldt wel ook weer dat deze op een donkere plek vrij somber kan uitpakken.

Flexa Subtle Greige

Weer een greige tint van Flexa, maar deze is iets donkerder en meer uitgesproken dan de Gentle Greige die ik eerder noemde. Ik vind dit een hele prettige kleur, maar wees er wel op bedacht dat ie wat gelig kan uitpakken op een plek met wat meer warmte in de lichtinval. Heb je ramen op het noorden en dus iets koeler licht om mee te werken? Dan kan deze een perfect uitkomst zijn om wat meer warmte toe te voegen.

Farrow & Ball Old White

Deze kleur is een persoonlijke favoriet van mij, mits goed toegepast. Deze vind ik prachtig in een klassieke woning (bijvoorbeeld jaren 30 woning) en is ook heel goed te combineren met lichtere wittinten. De naam doet vermoeden dat het om een wittint gaat, maar deze neigt echt meer naar heel mooi licht vergrijsd groen. Ook hier natuurlijk weer afhankelijk van de hoeveelheid en type lichtinval.

Natuurlijk zijn dit maar een aantal voorbeelden van mooie neutrale verfkleuren voor op de muur. Er zijn nog tal van mooie net-niet wit varianten die ook een prima basiskleur vormen. Mijn advies is dus om de standaard emmers verf bij de bouwmarkt links te laten liggen en eens los te gaan in het stalenvak. Daar ga je vast een mooie basis vinden die de juiste sfeer geeft aan jouw interieur.

net niet wit verfkleur

Persoonlijk kleuradvies

Kom je er niet uit? Ik geef interieuradviezen aan huis en kom dan met een heleboel stalen jou helpen aan het juiste kleurenpalet. Alle mogelijkheden hiervoor lees je op mijn pagina over mijn werk als interieurstylist.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!