Recent heb ik weer een heel leuk breiproject afgemaakt en ik wil je deze vandaag laten zien. Al een hele tijd zocht ik de perfecte sweater dress. Ik had al eentje van de Zara tweedehands op de kop getikt, maar hij was toch niet helemaal wat ik bedoelde. Daarom besloot ik zelf aan de slag te gaan.

Oversized sweater dress breipatroon

Een sweater dress wil ik graag zowel lang als ook oversized hebben. Ik vind dat een ontzettend leuke look, gecombineerd met een fijne legging en laarzen of sneakers. In de winkels vind ik vooral gebreide jurken van bijvoorbeeld acryl of een mix daarmee. Het liefst wilde ik echter iets van een mooie wol of andere natuurlijke materialen. Tijd om zelf te gaan breien dus! Ik vond online niet zoveel patronen die echt een toffe chunky sweater dress geven, maar het My Favorite Sweater Dress patroon van Loopy Mango zag er echt perfect uit. Ik heb een tijdje getwijfeld over welke maat ik zou gaan breien. Ik wilde hem namelijk wel echt wijd hebben en ook lang genoeg. Na wat passen en meten besloot ik voor maat XS te gaan, maar dan met de lengte van maat M.

sweater dress breien

Materialen

Het garen dat ik heb gebruikt is Drops Wish. Ik brei altijd graag met de garens van Drops. Ze zijn betaalbaar en de kwaliteit is naar mijn mening echt prima. Dit garen is een mix van baby alpaca, merino wol en katoen. Het is een heel luchtig garen en geeft een mooi chunky effect. Het patroon wordt gebreid met rondbreinaalden in 10 mm en 12 mm. Er wordt aangeraden om een kabel van 80 cm te gebruiken en de boord en mouwen met de magic loop methode te breien. Ik heb zelf ook kortere kabels in m’n collectie, dus ik kon deze daarvoor gebruiken. Zelfs de onderkant van de mouw kon ik met m’n kortste kabel makkelijk in het rond breien.

Rondbreinaalden set

Als je een goede set rondbreinaalden voor deze trui zoekt, kan ik deze set van KnitPro aanraden. Ik gebruik al jaren hun naalden en kabels en ik ben daar over het algemeen heel tevreden over. Bij mij brak helaas wel een kabel af in m’n naald (waardoor ik dus zowel een nieuwe naald als nieuwe kabel moest kopen), maar dat is voor het eerst dat dit gebeurde. Het korte kabeltje zit hier alleen niet in, dus die zou je nog even los moeten bestellen als je die nog niet hebt. Of gebruik dus de magic loop methode, ook heel makkelijk.

Mijn ervaringen met het patroon

Het patroon is supersimpel, dus ook voor redelijke beginners wel geschikt. Als je in het rond kan breien en steken op kunt pakken, ben je een heel eind. Ik heb dus het aantal steken van maat XS opgezet en alleen de lengte van de maat M gepakt. Door de dikke wol en naalden breit dit lekker door en kun je hem ondanks het grote formaat op redelijk korte termijn al af hebben. De trui wordt van onder naar boven gebreid. Het eerste deel brei je in het rond en vanaf de armopeningen ga je verder met heen- en weer breien. De mouwen brei je wel weer in het rond door steken op te pakken langs de armgaten en als laatste brei je een halsboord (of je kunt dit eerst doen, maar ik begon zelf met de mouwen). Doordat de trui grotendeels in het rond gebreid wordt, hoef je weinig aan elkaar te naaien. Alleen de schoudernaden moet je in elkaar naaien.

sweater dress breien
sweater dress breien

Tips voor dit patroon

Uiteindelijk heb ik bijna 16 bollen van de Drops Wish wol gebruikt om de trui te maken. Nadat ik het lijf van de trui af had, was ik even bang dat ik te weinig garen had. Ik had toen namelijk nog maar iets van 4 bollen over. De mouwen vragen echter veel minder garen in verhouding, dus ik kwam alsnog goed uit. Reken dus even goed uit wat je nodig hebt van tevoren voor het maken van de door jou gewilde maat.

Doordat het patroon oversized is en de wol vrij dik, zijn foutjes weinig zichtbaar. Ik heb bijvoorbeeld voor de mouwen niet exact het juiste aantal steken opgepakt, maar gewoon op gevoel opgepakt waarvan ik dacht dat het zo netjes mogelijk zou worden. Hetzelfde bij de halsboord. Het resultaat is zo echt prima. Niet op 1 steek meer of minder kijken dus 😉

Lastig onderdeel

Het enige lastige bleek het netjes wegwerken van alle eindjes. Je hebt natuurlijk best wat losse draden over als je klaar bent en ik heb deze gewoon weggestoken zoals ik dat altijd doe. Door de wat lossere manier van breien en het garen, komen deze echter vrij makkelijk weer los merk ik. Soms steken er dus uiteinden aan de voorkant door m’n trui heen. Bij de mouwen was ik hier al achter en daar heb ik het netter kunnen wegwerken door echt even goed het breiwerk een soort van te “stretchen” tijdens het wegsteken waardoor het uiteinde er niet uitpiept. Misschien dat het blocken van de trui hier nog een oplossing voor kan bieden? Alleen dat is best een gedoe met zo’n enorm ding vind ik haha.

Volgende keer (ja, ik ga er nog eentje breien!) ga ik eens kijken of de “spit splice” techniek met dit garen ook werkt bij het aanzetten van een nieuwe bol wol. Dat zou ontzettend veel eindjes wegwerken schelen!

Tenslotte

Hoe dan ook, ik ben superblij met het resultaat en heb inmiddels de volgende alweer op de breinaalden staan. Dit keer ga ik hem zelfs nog een klein tikje langer breien. Het patroon voor deze sweater dress vind je via Loopy Mango (is in het Engels) en ik ben heel benieuwd naar het resultaat als je hem ook gaat breien!

Beginner en tips voor het breien nodig? Check dan mijn blog met al mijn tips voor het starten met breien.

En als je al meer ervaring hebt, heb ik ook een blog met nog meer tips voor het efficiënt en makkelijk breien.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!