Een flinke oogst aan fruit uit eigen tuin alleen mogelijk met een grote (moes)tuin? Zeker niet! Ook in een kleine tuin kun je prima je eigen fruit verbouwen, is mijn ervaring. Ik vertel je mijn tips voor het kweken van fruit in je kleine tuin en laat je zien wat onze oogst is dit jaar.

Planten

Het plaatsen van kweekbakken

Allereerst moet je natuurlijk ruimte creëren om het fruit in de te gaan zaaien en kweken. Je kunt natuurlijk gewoon een moestuintje aanleggen in de beschikbare grond. Ben je net als ik gezegend met een kleine tegeltuin? Dan is het zaak plek te creëren voor het verbouwen door kweekbakken te plaatsen. Doe dit op een plek met veel zon, tenminste 6 uur per dag. Onze achtertuin ligt op het zuiden, dus dit is de ideale omgeving voor het kweken van fruit. Wij zijn gestart met een vierkante meter moestuinbak en hebben dit langzaam uitgebreid met meer losse potten en bakken. Een fruitkistje is bijvoorbeeld ook een leuk idee (hier heb ik tuinkers in geplant). Heb je echt weinig ruimte? Ga dan voor een halve vierkante meter moestuinbak. Om wat meer hoogteverschil in je kleine tuin te krijgen, kun je ook gaan voor kweektafels (dit werkt ook lekker comfortabel).

Veel soorten fruit kweek je ook prima in een pot trouwens! Zo hebben wij aardbeien en blauwe bessen gewoon als potplanten staan.

Zaaien of kant-en-klare planten

Nu kun je natuurlijk zaadjes gaan zaaien of gaan voor al uitgegroeide planten van het tuincentrum. Wij hebben een mix van beide gedaan. Het voordeel van de kant-en-klare planten is natuurlijk dat je sneller een goede oogst zal hebben. Toch zijn er genoeg fruitplantjes die echt supersnel groeien en je dus prima vanaf zaadje in je tuin kunt kweken. Ook best leuk om te doen! En misschien is er wel iemand in je omgeving die kleine plantjes over heeft? Onze frambozen planten komen bijvoorbeeld van een buurvrouw met een moestuin. Na twee jaar zijn ze echt enorm gegroeid en geven nu een flinke oogst (waar het vorig jaar nog maar enkele frambozen waren). Dit kan dus snel gaan.

Ik kies zelf bij voorkeur voor biologische zaden en biologisch gekweekte planten. Dit is niet alleen beter voor je tuin en jezelf, maar ook voor insecten als bijen en vlinders. Zorg verder voor een rijke voedingsbodem door te kiezen voor goede moestuingrond. Deze grond is wat duurder dan normale potgrond en zeker in een vierkante meter bak heb je best wat zakken nodig. Maar wat mij betreft is dit de investering wel waard. Jaarlijks kun je de grond wat bijvullen en natuurlijk bijmesten. Let er wel even op dat je in kweekbakken snel teveel mest geeft, dus strooi niet té fanatiek. Teveel mest is schadelijk voor je plantjes.

Royaal met water

Wees royaal met water geven. Zeker tijdens warme en droge perioden, is dit een dagelijks terugkerend klusje. Fruitplantjes hebben veel water nodig, zeker wanneer ze in de fase zitten dat de vruchten aan het groeien zijn. Een kweekbak is vaak niet zo diep, waardoor je echt zeer geregeld water zal moeten geven. Persoonlijk vind ik dit niet zo’n heel leuk klusje, zeker niet omdat wij geen buitenkraantje hebben (hoe raar….). Dus het is een heel gesjouw met grote gieters. Heb je nou wel een buitenkraantje, dan kun je natuurlijk overwegen om voor een automatisch watergeefsysteem te gaan, bijvoorbeeld met druppelslangen. Ga voor een duurzame keuze, door voor een druppelslangset te gaan vervaardigd uit gerecycled materiaal. Goed voor je moestuin en milieu. Een regenton is natuurlijk helemaal een perfecte manier om je plantjes van water te voorzien. Het enige nadeel is dat deze vaak vrij groot zijn en daarom niet zo praktisch zijn als je al een hele kleine tuin hebt, vind ik. Een design regenton staat stiekem nog wel op mijn wishlist.

Bescherm de vruchten

Tsja, dit heb ik zelf ook nog steeds niet gedaan. En geloof me, vogels weten het rijpe fruit prima te vinden in je tuin. Vorig jaar zag ik de merels geregeld de blauwe bessen voor m’n neus weg eten. Met het kweken van groentes en kruiden heb je dit probleem vaak minder, maar fruit is echt een ware vogelaantrekker. Je kunt je fruit beschermen met netten. Let er wel even op welk net je aanschaft. Een simpel net met vrij grote mazen is prima om vogels weg te houden. Insecten, zoals bijen, wil je namelijk nog wel toelaten in je moestuintje. Met een fijnmazig net kunnen deze diertjes ook minder goed bij je plantjes en dat is nu juist wat je niet wilt.

Fruit in onze kleine tuin

Wij hebben dit jaar een flinke oogst in onze tuin en dat vind ik ontzettend leuk. De volgende fruitsoorten hebben wij in onze tuin gekweekt:

Aardbeien: deze zijn relatief makkelijk te kweken en je kunt ze ook prima in een bak kweken. Ze groeien vrij laag bij de grond, dus zorg wel dat ze niet overschaduwd worden door andere planten. Dat is ons dit jaar gebeurd in onze mini moestuin en dan groeien ze helaas niet goed. Een losse bak is dus een handig idee. Als je wilt voorkomen dat je aardbeien rotten door de natte potgrond, kun je de bodem bedekken met stro.

Blauwe bessen: deze hebben wij twee jaar terug kant-en-klaar in het tuincentrum gekocht en dit is een groot succes. De blauwe bessen struik staat gewoon in een pot en geeft elk jaar weer een enorme oogst aan blauwe bessen. Hij is ook heel makkelijk in onderhoud.

Appelboom: dit is nog een “work in progress”. Tweeënhalf jaar geleden kregen wij van een boer in het dorp een kaal takje dat een appelboompje moest voorstellen. Ik had er weinig vertrouwen in, maar we besloten hem in een grote pot te zetten en te kijken wat er zou gebeuren. Lange tijd bleef het diezelfde kale tak, op soms wat groene blaadjes na. Dit jaar kwam ie voor het eerst opeens in bloei. De kale tak was veranderd in een bloemenzee. En warempel, inmiddels zit er zowaar een appel aan! Eén hele appel inderdaad. Ik ben toch best een beetje trots.

Frambozen. Dit wordt de grootste oogst aan fruit die we ooit gehad hebben. De frambozen planten kreeg ik als kleine stekjes van een buurvrouw en in 2 jaar tijd zijn deze uitgegroeid tot een ware jungle. Als we ze niet zelf inperken, zou de hele moestuinbak zijn overgenomen door deze planten. Dit jaar hebben we dan ook voor het eerst enorme trossen frambozen aan onze struiken.

Druiven. Onze buurvrouw besloot twee jaar geleden om een tegel uit haar tuintje te verwijderen en in dat gat een druivenplant te zetten. Dit is een daverend succes. De druif groeit als een gek (ik ben echt verbaasd!!) en neemt inmiddels ook onze hele tuin over. Het geeft een waanzinnig vakantiegevoel die prachtige grote groene bladeren. Hij klimt langs de schutting en over ons lichtjessnoer. Dit jaar hangt hij voor het eerst ook helemaal vol met trossen druifjes. Ik ben heel benieuwd hoe die uit gaan groeien!

Dus ben je nog van plan om een tegel uit je tuin te verwijderen en zoek je een leuke opvulling hiervoor? Een druivenstruik groeit prima op een klein stukje grond en heeft weinig onderhoud nodig. Zorg wel voor een plek met voldoende zonlicht. Bij ons staat ie volop in de zon en dat gaat dus fantastisch.

Heb jij nog tips voor leuke fruitplantjes voor een kleine tuin of in een pot? Laat het me vooral weten.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!