Toen ik voor het eerst van de hashtag “crappylightseason” hoorde, wist ik dat ik niet de enige was die moeite heeft met het fotograferen tijdens het winterseizoen. Of je nu professioneel fotograaf bent of als hobby foto’s van je interieur op Instagram plaatst, de donkere dagen maken je plaatjes er niet beter op. Soms zijn er momenten waarop je toch een foto “moet” maken tijdens een donkere dag. Bijvoorbeeld omdat je geen nieuwe foto’s meer op voorraad hebt of omdat je een deadline hebt voor een gesponsorde post. Vandaag geef ik je mijn beste tips om te fotograferen met donker weer.

 

1. Statief

Een statief is de eerste en de belangrijkste tip. Zo kun je ook in het geval van een lange sluitertijd (zie punt 2) nog scherpe foto’s maken. Soms ben ik lui en denk ik een foto uit te hand te kunnen schieten. Niet zelden gebeurt het me dat ik dan alsnog bij het nabewerken tot de conclusie kom dat de foto niet scherp is. Zonde! Maak je interieurfoto’s? Dan is een statief eigenlijk altijd een goed idee.

 

2. Lange sluitertijd

Om met donker weer toch heldere foto’s te kunnen maken, is het uiteraard logisch om een lange sluitertijd te kiezen. Ik probeer zelf altijd te voorkomen dat ik de ISO omhoog moet zetten, omdat ik geen risico wil lopen op korrelig beeld. Als je de lange sluitertijd combineert met het statief van punt 1 en een afstandsbediening voor je camera (tip!), dan maak je zelfs bij donker weer prima foto’s (en lijkt het soms zelfs een zonnige dag).

 

3. Groot diafragma

Ook een logisch advies: kies een zo groot mogelijk diafragma (dus klein getal). Mijn 35 mm lens heeft een maximaal diafragma van 1.8, wat ideaal is voor het fotograferen met donker weer. Uiteraard krijg je hierdoor ook veel bokeh (wazige achtergrond), maar dit kan erg mooi zijn als je een detailshot wil maken. Let bij zo’n groot diafragma wel goed op dat je op het juiste punt scherpstelt.

 

4. Lenskeuze

Zoals hierboven al genoemd, kun je het beste met een groot diafragma werken. Een lichtsterke lens dus. Voorbeelden hiervan zijn de 50 mm of 35 mm 1.8. Mooie detailshots van je interieur zijn hiermee een makkie, maar houd er rekening mee dat een overzichtsfoto maken lastiger is (met name bij de 50 mm).

fotograferen donker weer

5. Verplaatsen

Waar mogelijk probeer ik zo dicht mogelijk bij een groot raam mijn foto’s te maken. Als ik bijvoorbeeld een flatlay wil maken, leg ik alles naast de openslaande deuren om zoveel mogelijk licht te vangen. Bovenstaande foto is daar een goed voorbeeld van.

 

6. Nabewerken

Hoewel ik je altijd aanraad om zoveel mogelijk licht in de foto zelf te vangen, is het natuurlijk ook mogelijk om de belichting achteraf wat aan te passen. In principe is elk fotobewerkingsprogramma hier geschikt voor. Ik gebruik zelf Lightroom van Adobe.

 

7. Vooruit plannen

En dan de laatste tip, om te voorkomen dat je teveel van bovenstaande tips gebruik moet maken: plan vooruit. Zorg dat je op een lichte dag een voorraadje foto’s vooruit maakt. Check het weerbericht voor de komende dagen en bedenk alvast welke dag(en) je kunt gebruiken voor het fotograferen. Met fotografie in opdracht probeer ik ook altijd zo snel mogelijk aan de slag te gaan, zodat ik meer flexibiliteit heb en niet van één bepaald moment afhankelijk ben/

 

Dit artikel bevat enkele affiliate links.

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!