Vandaag heb ik weer eens een hele leuke winkeltip voor je! Dit keer een winkel met prachtige vintage vondsten én een hele gezellige eigenaresse. Fortune Flea is mijn geheime vintagewalhalla in Amsterdam en ik vond het tijd om deze toffe winkel met je te delen.

Verborgen parel

Als je de winkel van Zoë binnenstapt, weet je dat je een pareltje op interieurgebied hebt gevonden. Je ziet meteen dat hier iemand met een enorm gevoel voor styling aan de slag is geweest. Dit maakt dat ik je een bezoekje alleen al aanraad voor de inspiratie. Al koop je hier niks, je gaat gegarandeerd met een flinke dosis interieurinspiratie de deur weer uit. Zoë stalt haar vintagevondsten in haar prachtige winkel uit alsof het een soort museum is. Je vindt hier talloze hoekjes en wat mij betreft kun je hier blijven snuffelen tussen al het moois. Al bij m’n eerste bezoek aan Fortune Flea, zag ik dat Zoë niet alleen een onwijs goed gevoel voor styling heeft, maar ook gewoon een heel leuk mens is. Ik wilde dus graag meer weten over haar en de winkel en vuurde al gauw al mijn vragen op haar af:

 

Allereerst vraag ik me af hoe je Fortune Flea begonnen bent?

Zoë: “Het zoeken naar vintage interieuritems zit mij in het bloed. Mijn moeder had vroeger een brocante winkel en was dus ook altijd op zoek naar mooie, oude meubels en accessoires voor de winkel. Ik leerde de kunst van het vinden van interieurschatten dus al vroeg. Toen ik ouder was, hielp ik mijn vader regelmatig in zijn meubelgroothandel met de styling. Zo begon ik zelf met het verzamelen van steeds meer spullen voor de stylingprojecten. Toen ik niet meer alles in mijn eigen huis kon stallen, kwam ik op het idee om deze producten in een webshop te gaan verkopen. Dat ging goed, maar ik miste het reallife contact met klanten en natuurlijk het echte stylen van de producten.

Toen ik de mogelijkheid kreeg om dit pand te huren in Amsterdam Oost, greep ik dus direct mijn kans. Ik heb nog wel wat dingen veranderd (het was voorheen een boksschool), zoals bijvoorbeeld het plaatsen van een extra wand met kozijnen. Inmiddels ben ik ruim een jaar open en weten steeds meer mensen mijn winkel te vinden. Daarnaast verkoop ik ook veel via mijn webshop en via Instagram.”

Hoe kom je aan al deze mooie spullen?

Zoë: “De meeste items komen uit Frankrijk. Ik rijd bijna elke maand wel met mijn busje naar Frankrijk om spullen te zoeken. Ook hebben we een huisje in het noorden van Frankrijk, waar ik graag de vakanties met mijn dochter doorbreng. Ik ga dan op pad naar brocante markten en kringloopwinkels. De items uit Frankrijk zijn vaak uniek en van goede kwaliteit. Ik ben wel heel kritisch en neem alleen dingen mee die echt in goede staat verkeren én die perfect in mijn winkel passen. Alle grote meubels die je in de winkel ziet komen sowieso uit Frankrijk. Daarnaast koop ik af en toe producten in België en soms ook op rommelmarkten in Nederland.”

 

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Zoë: “Elle Decoration is mijn favoriete tijdschrift. Ik kan nog exact een aantal oude nummers noemen die mij zo geïnspireerd hebben, dat ze me zijn bijgebleven. Daarnaast haal ik inspiratie uit Instagram. Ik sla regelmatig foto’s op en als ik dan terugkijk in mijn verzameling, kan ik precies zien wat mijn smaak is. Ik houd van kleuren als roze, bordeauxrood en ook de botanische stijl vind ik erg mooi. De spullen in de winkel zelf geven me ook een hoop inspiratie. Zo heb ik soms items die op zichzelf vooral “kitsch” of “lelijk” lijken, maar als ik het dan mooi bij elkaar weet te stylen, past het zo in het geheel.”

Hoe style je de winkel zo mooi?

Zoë: “Ik verander regelmatig en probeer dingen uit. Het stylen zit me echt in het bloed. Ik werk met verschillende hoekjes in de winkel, waar ik in elk hoekje een andere stijl neerzet. Alle items in zo’n hoekje moeten perfect in het plaatje passen. Soms probeer ik ook dingen die minder goed uit blijken te pakken, maar dat vind ik niet erg. Zo had ik recent het idee om een muurtje zwart te schilderen. Eenmaal op de muur voelde het totaal niet goed, dus heb ik het gauw weer overgeverfd. Nu is de muur een hele mooie donkerblauwe kleur en ben ik onwijs tevreden. Wat ik nog zou willen in de winkel? Een mooie vergrijsd groene kleur op een muurtje. Ik vind het leuk om mijn klanten door de verschillende kleuren te inspireren hoe ze de items zo mooi mogelijk uit kunnen laten komen. ”

 

Fortune Flea is twee lange weekenden per maand geopend en vind je aan het Zeeburgerpad 26 in Amsterdam. Parkeren kan lekker makkelijk gewoon voor de deur. Kortom, neem zeker eens een kijkje bij Zoë in de winkel (en doe haar uiteraard de groetjes van mij ;)). Deze  maand kun je nog terecht van 22 t/m 24 juni. Voor de volgende weekenden dat Fortune Flea open is, kun je even de website in de gaten houden.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!