Op Instagram gaf ik laatst toe dat ik een echte true crime liefhebber ben. Een beetje een typische voorkeur misschien en ik moet ook zeggen dat ik dit weinig bespreek met mensen in mijn omgeving. Toch bleken er onder mijn volgers meer mensen met een voorliefde voor true crime en kreeg ik dus de vraag welke podcasts uit dit genre ik graag luister. Ik verzamelde mijn favorieten én hoor graag jouw lijstje met beste true crime podcasts!

Crime Junkie Podcast

Verreweg het meest favoriet bij mij: de Crime Junkie Podcast. Elke week bespreken Ashley en Britt de beste true crime zaken, mysteries en seriemoordenaars. Ze doen dit op een gezellige manier, alsof je met vriendinnen aan het kletsen bent. Maar ze behandelen de zaken inhoudelijk ook enorm goed en systematisch. Het is dus een combinatie van ontspannen luisteren en een echte “deep-dive” in de true crime zaken die ze behandelen. Geregeld volgen er ook recente updates over oude zaken. Beide vrouwen zijn ook echte honden liefhebbers, dus eens per maand volgt er na de aflevering nog een leuk hondenverhaal, onder de noemer “pruppet of the month” (dit kun je uiteraard ook overslaan). Verder vind ik hun motto “Be weird. Be rude. Stay alive.” heel grappig (het wordt in de afleveringen wel duidelijk wat ze hiermee bedoelen). Ashley en Britt maken de Crime Junkie podcast al een aantal jaar, dus als je ze nog niet kent, heb je in elk geval heel wat afleveringen om te luisteren.

Serial

Het is alweer een hele tijd geleden dat ik deze podcast-serie beluisterde, maar dit is een absolute aanrader. Het eerste seizoen van deze serie gaat over de veroordeling van Adnan Syed voor moord. Adnan heeft altijd volgehouden dat hij onschuldig is aan dit delict en onderzoeksjournalist Sarah Koenig duikt in de zaak voor deze podcast. Wekelijks hield zij bij wat de ontwikkelingen waren bij haar onderzoek naar deze zaak en of het waarschijnlijk is dat Adnan inderdaad onschuldig is betreffende de moord op zijn ex-vriendinnetje. Het bleek in elk geval dat er veel juridische haken en ogen aan dit verhaal zitten en dat een hoop verklaringen van getuigen niet kloppen. Al met al een spannende zaak en een prettige podcast om naar te luisteren. Voor zover ik online heb kunnen vinden zit Adnan helaas voor hem nog altijd vast.

De Volksjury

De Belgische variant op de Crime Junkie podcast is De Volksjury. Ik weet niet of het true crime genre echt iets voor vrouwen is, maar ook deze podcast serie wordt gemaakt door twee vrouwen, Laura en Silke. Luister je graag podcasts in het Nederlands (of eigenlijk Vlaams natuurlijk), dan is dit wat voor jou. De zaken die deze twee dames behandelen, spreken me enorm aan. Zeker omdat je dus ook van wat zaken wat dichter bij huis hoort in tegenstelling tot bij de Amerikaanse podcasts. Ook bekende zaken, zoals Dutroux, gaan ze niet uit de weg. Ik moet eerlijk zeggen dat ik een beetje moest wennen aan het gegiebel en dat het allemaal iets minder serieus is dan andere podcasts uit dit genre. Na een paar afleveringen wende dit en vond ik het steeds leuker om naar Laura en Silke te luisteren. Het enige dat me opvalt, is dat het soms iets minder systematisch wordt gebracht waardoor ik weleens kortdurend de draad kwijtraak. Ook zoek ik zelf geregeld nog naar wat meer achtergrondinformatie op internet als ik vind dat ze iets te snel over bepaalde details heengaan. Al met al een goede true crime podcast, gezellig om te luisteren en juist de humor van de meiden is verfrissend in de true crime. Dat houdt het ook een beetje luchtig allemaal.

De moord op Patrick

Deze podcast is gemaakt door Argos (een radioprogramma van de VPRO). Ik luister altijd graag naar de uitzendingen van Argos en De moord op Patrick staat dan ook zeker in m’n favorieten lijstje. De titel van de podcast maakt al duidelijk waar deze serie over gaat en onderzoeksjournalist Sanne Boer duikt in de zaak en het leven van de vermoorde Patrick. Deze zaak is namelijk nog altijd niet opgelost en Sanne neemt je in de serie mee in haar zoektocht naar antwoorden. Ze werkt een aantal scenario’s zeer gedetailleerd uit en komt met goede aanknopingspunten. Hoewel ik het grootste deel van de afleveringen erg interessant vond, kon de laatste (of inmiddels 1 na laatste) aflevering me wat minder boeien. Ik zie nu dat er recent nog een nieuwe aflevering is gepubliceerd, dus die ga ik uiteraard nog wel even luisteren om erachter te komen of er al nieuws is. Deze podcast luistert trouwens wel heel erg fijn en is goed te volgen (zoals eigenlijk alle podcasts van Argos).

Daders

Nog een Nederlandse podcastserie en eentje waar ik hoge verwachtingen van had. In Daders interviewt Cas de Jong veroordeelde criminelen. Denk hierbij met name aan moordenaars. Best interessant en ik heb alle afleveringen dan ook achter elkaar beluisterd toen deze podcast online kwam. Uiteindelijk heeft het allemaal geen enorme indruk op mij gemaakt moet ik zeggen. Toch wil ik je deze wel aanraden, omdat het een nieuwe kant is aan het belichten van true crime en dat vond ik wel erg leuk. Ik kende zelf nog geen andere podcastserie die daders interviewt. Ik hoop dus wel dat er nog een tweede seizoen komt met hopelijk nog iets meer de diepte in tijdens de gesprekken.

Nog meer true crime podcasts

Dan nog een lijstje met podcasts die ik geluisterd heb op het gebied van true crime en die ik nog kort wil benoemen:

  • RedHanded: een Britse true crime podcast gemaakt door twee Britse vrouwen. Ik heb er slechts een aantal afleveringen van geluisterd, maar was daar wel enthousiast over!
  • De Kofferbakmoord: deze heb ik geloof ik zelf nog niet geluisterd (of ik ben het vergeten omdat het te lang geleden is), maar volgens mij is deze een beetje in het straatje van De Moord op Patrick, etc.
  • De Kasteelmoord: één van de meest besproken zaken in België is De Kasteelmoord. Deze vierdelige podcastserie bespreekt alle ins en outs. Ik heb hem achter elkaar geluisterd en vond hem erg goed! Ook de rol van de media wordt uitgebreid belicht.
  • Laura H. de Podcast: ik weet niet of ik dit onder true crime moet scharen, maar ik vond dit wel een hele goede podcast die ik zelfs twee keer geluisterd heb. Aanrader!
  • Niet true crime, maar wel heel goed: De Blankenberge Tapes. Het verhaal is verzonnen, maar het luistert als een true crime podcast en ik vond hem erg vermakelijk.

Heb je andere aanraders voor mij? Laat dan even een reactie achter, want ik hoor altijd graag goede tips!

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!