Nog geen twee jaar geleden had ik niets met planten. Niet alleen had ik er een suf beeld bij in mijn hoofd, ook had ik het idee dat ik geen plant in leven zou kunnen houden. Beide gedachtegangen blijken totaal onwaar! Natuurlijk vind ik niet alle planten even leuk, maar ik heb ondertussen een aardige collectie planten in huis die ik helemaal tof vind. Ook de verzorging blijkt me best goed af te gaan en ik help soms zelfs andere mensen met mijn groene adviezen.  Op dit moment heb ik een grote favoriet onder de planten en dat is het Chinees Lantaarnplantje. In mijn zoektocht naar meer info over deze plant kwam ik niet al teveel tegen, dus vandaar dat ik het tijd vond voor een artikel helemaal gewijd aan deze leukerd.

Planten

string of hearts

string of hearts

Het Chinees Lantaarnplantje heet officieel Ceropegia Woodii. Liefkozend kreeg deze plant de bijnaam “string of hearts” en dat is begrijpelijk als je naar de close-up foto’s kijkt. Het lijken net allemaal kleine hartjes aan de strengen van dit plantje. Hoe romantisch is het dus om deze plant aan een geliefde cadeau te doen? Ik vind het helemaal leuk!

Het Chinees Lantaarnplantje is afkomstig uit Afrika, waarbij hij bijvoorbeeld hangend aan de rotsen groeit. Na wat research ben ik er nog steeds niet helemaal uit of deze plant een succulent (vetplant) is, aangezien veel bronnen hier elkaar tegenspreken. Hoe dan ook, de plant heeft veel eigenschappen van een succulent en dat betekent natuurlijk dat de verzorging makkelijk is.

letterbak lantaarnplantjes

standplaats

Het Chinees Lantaarnplantje is niet heel moeilijk en zal het goed doen op veel standplaatsen. Het beste is om hem een lichte plaats te geven, zonder direct zonlicht. Dit zal zorgen dat ie heel goed gaat groeien. Op een iets minder lichte standplaats overleeft deze plant het ook prima, hoewel de groei dan wel iets minder hard zal gaan.

Vanwege de lange strengen die de plant vormt, is het wel handig om hem op een hoge plaats te zetten. Zo heb ik ze bovenop de letterbak staan die aan de muur hangt. Ook staat er momenteel een stekje op de buffetkast. Ik las op verschillende plekken dat de strengen maximaal een meter lang worden. Dit lijkt een onderschatting van het Chinees Lantaarnplantje, want die van mij zijn nu al langer dan een meter en hij groeit nog steeds.

ceropegia woodii

water geven

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, heeft het Chinees Lantaarnplantje veel eigenschappen van een vetplant. Dit betekent dat hij liever iets te weinig water ontvangt, dan iets teveel. Ik controleer geregeld de grond bij dit plantje en geef water in kleine hoeveelheden. Belangrijk is dat de plant geen natte voeten krijgt en de grond dus niet te vochtig wordt. Vind je het lastig om de juiste hoeveelheid water te geven? Zet hem dan in een potje met gaatjes in de bodem en een schoteltje eronder. Overtollig water kan zo makkelijk wegstromen. Je kunt ook overwegen om water te geven middels de plantenspuit. Zo geef je niet zo snel teveel.

chinees lantaarnplantje

verdere verzorging

Het is praktisch om, zeker na het vervoer van het plantje, de strengen te ontwarren. Bij mij zaten ze behoorlijk in de knoop, maar na een tijdje prutsen, hangen ze nu grotendeels weer netjes naar beneden. Zo belemmeren de strengen elkaar de groei niet.

Plantenvoeding is bij een goede verzorging in principe niet nodig, maar wij geven voor de zekerheid alle planten zo nu en dan wat biologische plantenvoeding voor kamerplanten.

Als de strengen te lang worden, kun je deze prima afknippen met een gewone schaar. Gooi deze strengen niet weg, maar gebruik ze om nieuwe Lantaarnplantjes van te maken.

letterbak chinees lantaarnplantje

Het Chinees Lantaarnplantje stekken

Het Chinees Lantaarnplantje is goed te stekken. Op internet kon ik hier weinig over vinden, maar ik heb het geprobeerd en het lukt. Zoals gezegd kun je gewoon een stukje streng afknippen en deze als stekje gaan gebruiken. Ik had deze eerst een aantal dagen in wat water gezet, met het idee dat ie het pas zou gaan doen als er wortels uit zouden komen. Wortels kwamen er nog niet uit, maar wel een aantal nieuwe groene blaadjes. Toen heb ik besloten het stekje maar gewoon in de grond te zetten en dat werkt dus prima! Aan het strengetje groeien nu allerlei nieuwe blaadjes. Nu afwachten of er ook aan de zijkant nieuwe strengen uit gaan groeien. Ik houd jullie op de hoogte!

Update januari 2018

Het stekken gaat het beste als je een aantal strengen afknipt en deze met de uiteinden in een laagje water zet. Dan is het een kwestie van geduld hebben tot zich worteltjes vormen. Dit kan wel enkele weken in beslag nemen. Wanneer er voldoende wortels gevormd zijn, zet ik het plantje voorzichtig in de grond. Ik gebruik hierbij ook altijd wat stekpoeder (dit is optioneel). Deze methode werkt perfect en is ook heel handig wanneer je Chinees Lantaarnplantje een knipbeurt nodig heeft. Zo kun je je snoei-afval gewoon tot een nieuw plantje laten uitgroeien!

Heb je vragen over deze plant? Check dan eerst de planten Q&A deel 1 ,  deel 2 of deel 3. Wie weet staat je vraag daar al bij.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!