fbpx

Favoriete plant: het Chinees Lantaarnplantje

 • chinees lantaarnplantje

Nog geen twee jaar geleden had ik niets met planten. Niet alleen had ik er een suf beeld bij in mijn hoofd, ook had ik het idee dat ik geen plant in leven zou kunnen houden. Beide gedachtegangen blijken totaal onwaar! Natuurlijk vind ik niet alle planten even leuk, maar ik heb ondertussen een aardige collectie planten in huis die ik helemaal tof vind. Ook de verzorging blijkt me best goed af te gaan en ik help soms zelfs andere mensen met mijn groene adviezen.  Op dit moment heb ik een grote favoriet onder de planten en dat is het Chinees Lantaarnplantje. In mijn zoektocht naar meer info over deze plant kwam ik niet al teveel tegen, dus vandaar dat ik het tijd vond voor een artikel helemaal gewijd aan deze leukerd.

Planten

string of hearts

string of hearts

Het Chinees Lantaarnplantje heet officieel Ceropegia Woodii. Liefkozend kreeg deze plant de bijnaam “string of hearts” en dat is begrijpelijk als je naar de close-up foto’s kijkt. Het lijken net allemaal kleine hartjes aan de strengen van dit plantje. Hoe romantisch is het dus om deze plant aan een geliefde cadeau te doen? Ik vind het helemaal leuk!

Het Chinees Lantaarnplantje is afkomstig uit Afrika, waarbij hij bijvoorbeeld hangend aan de rotsen groeit. Na wat research ben ik er nog steeds niet helemaal uit of deze plant een succulent (vetplant) is, aangezien veel bronnen hier elkaar tegenspreken. Hoe dan ook, de plant heeft veel eigenschappen van een succulent en dat betekent natuurlijk dat de verzorging makkelijk is.

letterbak lantaarnplantjes

standplaats

Het Chinees Lantaarnplantje is niet heel moeilijk en zal het goed doen op veel standplaatsen. Het beste is om hem een lichte plaats te geven, zonder direct zonlicht. Dit zal zorgen dat ie heel goed gaat groeien. Op een iets minder lichte standplaats overleeft deze plant het ook prima, hoewel de groei dan wel iets minder hard zal gaan.

Vanwege de lange strengen die de plant vormt, is het wel handig om hem op een hoge plaats te zetten. Zo heb ik ze bovenop de letterbak staan die aan de muur hangt. Ook staat er momenteel een stekje op de buffetkast. Ik las op verschillende plekken dat de strengen maximaal een meter lang worden. Dit lijkt een onderschatting van het Chinees Lantaarnplantje, want die van mij zijn nu al langer dan een meter en hij groeit nog steeds.

ceropegia woodii

water geven

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, heeft het Chinees Lantaarnplantje veel eigenschappen van een vetplant. Dit betekent dat hij liever iets te weinig water ontvangt, dan iets teveel. Ik controleer geregeld de grond bij dit plantje en geef water in kleine hoeveelheden. Belangrijk is dat de plant geen natte voeten krijgt en de grond dus niet te vochtig wordt. Vind je het lastig om de juiste hoeveelheid water te geven? Zet hem dan in een potje met gaatjes in de bodem en een schoteltje eronder. Overtollig water kan zo makkelijk wegstromen. Je kunt ook overwegen om water te geven middels de plantenspuit. Zo geef je niet zo snel teveel.

chinees lantaarnplantje

verdere verzorging

Het is praktisch om, zeker na het vervoer van het plantje, de strengen te ontwarren. Bij mij zaten ze behoorlijk in de knoop, maar na een tijdje prutsen, hangen ze nu grotendeels weer netjes naar beneden. Zo belemmeren de strengen elkaar de groei niet.

Plantenvoeding is bij een goede verzorging in principe niet nodig, maar wij geven voor de zekerheid alle planten zo nu en dan wat biologische plantenvoeding voor kamerplanten.

Als de strengen te lang worden, kun je deze prima afknippen met een gewone schaar. Gooi deze strengen niet weg, maar gebruik ze om nieuwe Lantaarnplantjes van te maken.

letterbak chinees lantaarnplantje

Het Chinees Lantaarnplantje stekken

Het Chinees Lantaarnplantje is goed te stekken. Op internet kon ik hier weinig over vinden, maar ik heb het geprobeerd en het lukt. Zoals gezegd kun je gewoon een stukje streng afknippen en deze als stekje gaan gebruiken. Ik had deze eerst een aantal dagen in wat water gezet, met het idee dat ie het pas zou gaan doen als er wortels uit zouden komen. Wortels kwamen er nog niet uit, maar wel een aantal nieuwe groene blaadjes. Toen heb ik besloten het stekje maar gewoon in de grond te zetten en dat werkt dus prima! Aan het strengetje groeien nu allerlei nieuwe blaadjes. Nu afwachten of er ook aan de zijkant nieuwe strengen uit gaan groeien. Ik houd jullie op de hoogte!

Update januari 2018

Het stekken gaat het beste als je een aantal strengen afknipt en deze met de uiteinden in een laagje water zet. Dan is het een kwestie van geduld hebben tot zich worteltjes vormen. Dit kan wel enkele weken in beslag nemen. Wanneer er voldoende wortels gevormd zijn, zet ik het plantje voorzichtig in de grond. Ik gebruik hierbij ook altijd wat stekpoeder (dit is optioneel). Deze methode werkt perfect en is ook heel handig wanneer je Chinees Lantaarnplantje een knipbeurt nodig heeft. Zo kun je je snoei-afval gewoon tot een nieuw plantje laten uitgroeien!

 

Heb je vragen over deze plant? Check dan eerst de planten Q&A deel 1 ,  deel 2 of deel 3. Wie weet staat je vraag daar al bij.

styled by sabine signature

shop de post

Chinees Lantaarnplantje: plantje.nl

Letterbak XL: Vtwonen.nl

Klok: Clork van Puikdesign via Vtwonen.nl

 

 

2019-01-24T10:34:53+02:0009-08-2017|Planten|44 Comments

44 Comments

 1. Sammie 20 augustus 2017 at 18:16 - Reply

  Erg leuk plantje! Ik wil graag zo’n soort hang plant en dit is een goede kans hebber!

 2. Frederique 23 november 2017 at 10:37 - Reply

  Leuk plantje, heb er zelf ook net eentje! Is het stekken gelukt, heeft hij meer strengen gekregen? Ben benieuwd!

  • styledbysabine 23 november 2017 at 10:42 - Reply

   Leuk zijn ze he! Het stekken ging goed, tot ik het plantje per ongeluk van de kast af liet vallen…. ben nu een nieuwe poging aan het wagen met één van m’n andere plantjes die ik een knipbeurt heb gegeven. Ze groeien wel echt hard!

   • Karlijn 7 december 2017 at 14:31 - Reply

    Zet je het stekje dan in een nieuw potje of bij de andere strengen erbij?

    • styledbysabine 7 december 2017 at 17:38 - Reply

     In een nieuw potje! Ik ben nu overigens bezig wat strengen te laten wortelen in water. Kijken wat dat oplevert.

 3. Joseph 6 december 2017 at 12:12 - Reply

  Super bedankt voor het delen van je ervaring met dit mooie plantje
  Heb m 22 nov j.l. gekocht zo te lezen moet ik zéér spaarzaam zijn met water geven

  • styledbysabine 6 december 2017 at 16:23 - Reply

   Leuk dat je ook zo enthousiast bent over dit grappige plantje. Inderdaad vooral niet teveel water zal hem goed doen. Succes!

 4. Ester 7 januari 2018 at 14:56 - Reply

  Leuk om wat uitgebreider over dit plantje te lezen! Ik heb hem zelf ook, maar die van mij groeit niet hard en laat regelmatig zijn blaadjes vallen. Hij blijft ook wat kaal en hij ziet er niet blij uit…. heb je nog tips?

  • styledbysabine 9 januari 2018 at 17:35 - Reply

   Hi Ester! Dit is ook wel een lastig seizoen voor veel kamerplanten. Zou je hem eens op een iets lichtere standplaats kunnen zetten? Soms kan dat net het verschil maken is mijn ervaring. En anders misschien toch eens verpotten met wat verse potgrond. Normaal doe ik dat niet in de winter maar 1 van mijn Chineesjes is er enorm van opgeknapt recent. Succes!

 5. Tamara 9 januari 2018 at 13:39 - Reply

  Leuk om te lezen!!
  Ik heb er sinds kort ook eentje en het lijkt erop dat mijn wekelijkse beurt waarop ik de planten water geef net te veel is, want hij ziet er maar zielig uit. Groeit voor geen meter en er hangen maar een paar zielige blaadjes aan.

  Ik hoop dat hij het overleeft, maar ga dus ook echt minder water geven en proberen te stekken.

  Gr. tamara

  • styledbysabine 9 januari 2018 at 17:37 - Reply

   Goed om te horen. Probeer hem anders eens een wat lichtere standplaats te geven. Zeker in dit seizoen hebben meer planten het moeilijk door de korte dagen is mijn ervaring. Overigens heb ik 1 van mijn Chineesjes recent van een nieuwe pot + potgrond voorzien en die is daar onwijs van opgeknapt. Ook nog het proberen waard. En anders inderdaad de goede strengen afknippen en die proberen te stekken. Succes!

 6. Ester 10 januari 2018 at 06:59 - Reply

  Dankjewel voor je reactie! Ik ga het proberen!

 7. Linda 12 januari 2018 at 20:54 - Reply

  Ik heb zelf een lantaarnplaatje en een lees overal op internet dat ie weinig water nodig heeft. Het gekke is, dat ik het idee heb dat hij alleen groeit als het potje (met gaatjes) in een kommetje met water staat! Gek toch?!

 8. Marla 31 januari 2018 at 20:15 - Reply

  Lieve lantaarnplantjes liefhebbers,

  Idd een plantje dat terug is van weggeweest. Gelukkig! Was er vroeger al dol op. En die schattige bloemetjes, zo leuk.

  Heb nog een wel een tip v.w.b. stekken. Als je naar de groeiontwikkeling van het plantje kijkt zie je hier en daar aan een strengel een verdikking zitten, een knolletje. Je kunt het op dat punt, boven het knolletje afknippen. Dat knolletje vormt wanneer je het in de aarde zet het nieuwe plantje. Uiteraard meerdere knolletjes bij elkaar zetten om er een flink plantje van te maken. Succes verzekerd!

  • styledbysabine 1 februari 2018 at 10:02 - Reply

   Ha Marla,
   Goeie toevoeging inderdaad! Leuk dat je ook zo enthousiast bent over dit plantje.

 9. Bernarde Hagenstein 4 februari 2018 at 00:28 - Reply

  Hallo styledbysabine
  Ik zag een tijdje geleden een uitgebreide video van Mamabotanica die op fb actief is , over dit Chinees lantaarnplantje stekken.
  Groetjes uit Enschede van Bernarde

  • styledbysabine 4 februari 2018 at 13:50 - Reply

   Leuk! Ik heb haar pas recent ontdekt maar ze maakt leuke video’s!

 10. Dorin 11 februari 2018 at 17:11 - Reply

  Leuk om hier van alles te lezen over dit plantje. Ik heb nog een tip m.b.t. stekken. Een lange streng kan je ergens waar dikkere blaadjes zitten, oppakken en in de grond zetten. Even met bijv. een stokje wat ruimte maken, hopla erin en afdekken met aarde. Als de streng lang genoeg is kan je de streng ook in een potje ernaast zetten. Er zit dan een lus tussen de plantjes. Na een paar weken heeft het stekje zicht geworteld en kan je de lus doorknippen. Het heeft dan het vocht van het oorspronkelijke strengetje niet meer nodig. Het oorspronkelijke deel krijgt een nieuw zijtakje en groeit gewoon verder. Ik gebruik overigens seramis korrels. Dat gaat ook prima!

  • styledbysabine 12 februari 2018 at 09:53 - Reply

   Ha Dorin, wat een goede tip! Die heb ik nog niet eerder geprobeerd. Dank voor de toevoeging!

 11. Cokkie 19 februari 2018 at 15:20 - Reply

  Wat leuk zoveel te lezen over het plantje wat ik koester. Toen ik in 1966!! op kamers ging wonen kreeg ik een stekje.
  Dat plantje werd de oermoeder van mijn huidige plantjes.
  Stekken doe ik met de bolletjes.
  Nooit geweten dat het plantje een knipbeurt kan krijgen. Bedankt voor alle tips

  • styledbysabine 22 februari 2018 at 10:14 - Reply

   Hi Cokkie, wat een leuk verhaal! Echt te gek dat je al zo lang een liefhebber bent.

 12. Vjera 4 maart 2018 at 23:07 - Reply

  Hey Sabine,

  Mooie bolg! Ik heb ook zo een plantje en hij wordt al enorm lang. Nu blijft hij toch nog wat kaaltjes en zou ik hem graag wat voller zien. Weet jij of ik dan best stekjes neem en die mee in dezelfde pot steek?

  • styledbysabine 5 maart 2018 at 09:35 - Reply

   Hoi! Dank je wel! Dat zou je zeker op die manier kunnen doen ja! Ik heb dat ook eens gedaan om een plantje wat voller te maken. Succes!

 13. Vlinder 11 maart 2018 at 21:54 - Reply

  Heb onlangs 3 van deze kleine plantjes gekocht. Ben benieuwd of het me lukt. Fijn om al deze tips te lezen ;).

 14. Corrie 12 maart 2018 at 13:43 - Reply

  Mijn plantje is inmiddels wel meer dan twee meter lang. Ik zoek steeds naar knolletjes..ik zag er 1 toen ik het kreeg. Nu is het weg, maar ik merk in jouw reacties dat ik,het kan knippen en ook strengen kan stekken. De knipbeurt zal hem opknappen. Heel vroeger had ik er ook een paar, ik ben er dol op. Toen bracht ik,de lange stengels gewoon in een lus weer naar boven. Dat vond ik,eigenlijk te rommelig.
  Ik ben blij met al je informatie. Dank je wel.
  Hartelijke groet, Corrie.

 15. Tiki 18 maart 2018 at 18:48 - Reply

  Hoi Sabine, dank je wel voor al de tips! Ik heb al jaren enkele lantaarntjes, maar ze deden het niet goed. Ze overleefden wel, maar veel groei zat er niet in. Nu ik verhuisd ben hangen ze niet meer voor een raam op het zuiden maar krijgen ze de avondzon, en plots zijn ze in actie geschoten met mooie grote blaadjes en zien ze er veel gelukkiger uit. Ze zijn al meer dan twee meter lang, en ik heb ze in een lus terug over de pot geleid, zo lijken ze ook wat voller. Wat vermeerderen betreft: ik heb een bolletje afgehaald en in aarde gezet. Er groeide één stengeltje uit, dat na zes blaadjes gewoon stopte met groeien. Ik wou niet opgeven en bleef het water geven, en na een half jaar kreeg het plots nieuwe blaadjes. Ik wacht nu al een jaar op nieuwe stengeltjes, maar helaas. Ik ga zeker jouw tips proberen en stekjes nemen!

 16. Helen 21 maart 2018 at 19:30 - Reply

  Ik heb weer hoop, hier spreekt ook nostalgie mee… Mijn moeder had een prachtig exemplaar staan…. Hoop dat mij groene vingers ook tevoorschijn komen!

  Heb je misschien ook advies over het “erwtenplantje” ben aan de 5e bezig (schaamrood op de kaken)
  Water op laten zuigen, gesproeid, klein beetje water iedere week…. Niet de juiste verzorging blijkbaar…..

  • styledbysabine 22 maart 2018 at 17:54 - Reply

   Haha, nee de erwtenplant en ik zijn ook geen goede match helaas. Ook heel vaak geprobeerd, maar het mislukt steeds weer hier. Terwijl ik toch best groene vingers heb…. En overal staat dat het zo’n makkelijke plant is… Als je ooit dé tip tegenkomt, hoor ik hem dus graag 😉

 17. Tiki 22 maart 2018 at 18:59 - Reply

  Dag Ellen en Sabine, ik heb mijn erwtenplantjes voor een raam op het westen en ze doen het daar prima. Ze vragen naar mijn ervaring iets meer water dan de lantaarnplantjes, ik giet gewoon op de aarde, niet in een schoteltje of zo. Ze hangen vrij hoog (een halve meter onder het plafond) dus ook redelijk warm en ik heb de indruk dat ze daar wel van houden. Succes ermee!

 18. Henk 26 maart 2018 at 09:16 - Reply

  Leuk om de reacties te lezen.
  Waardevolle info over mooi plantje in huis.
  Stekken in water is m.i. niet de goede manier. Dan vormt de stek water wortels ( hydro wortels, zoals bij hydroplanten) wanneer de plant in aarde gezet wordt dan moeten er eerst weer aardewortels gevormd worden ( terrestische wortels voor de kenners)
  Je kunt dit proces zien bij het stekken van een fuchsia op water, die gaat na oppotten daarom eerst slap hangen.
  De Cereopegia kun je het beste stekken in aarde en dan een dag of 10 afsluiten met een plastik boterhamzakje.
  Na een dag of 10 de hoekjes er af knippen en dan per dag steeds meer gatennin het zakje maken.
  Succes!
  Henk.

 19. Lisette 16 juni 2018 at 20:35 - Reply

  Er stond een foto van dit enige plantje in de Happinez.
  Ik dacht, als ik m tegen kom, koop ik m!
  En de week erna hingen ze in aardewerkpotjes(echt geweldig!) in een etalage van een kledingwinkel.. heb ze daar gekocht!!
  Ze vertelde mij idd over t bolletje in aarde zetten. Dit heb ik gedaan, nu 10 dgn verder, en zie nog niks.. geduld is niet mijn sterkste kant, dus enig idee hoe lang t ongeveer duurt voordat de plantjes zich laten zien?
  Mijn plantjes voor t raam hebben alweer nieuwe bolletjes gemaakt, dus ik kan nog herkansen…

  • styledbysabine 16 juni 2018 at 21:35 - Reply

   Hi Lisette, wat leuk dat je ook zo’n fan bent van dit plantje! Ik denk dat je nog even geduld moet hebben. Ik weet even niet meer precies hoe lang het bij mijn plantjes duurde, maar vaak moet je wel enkele weken wachten. Gewoon nog even de kans geven denk ik dus. Succes!

 20. Kelly 19 augustus 2018 at 15:26 - Reply

  Ik heb dit plantje ook
  En heb al meerdere strengen met succes gestekt.
  Het is belangrijk dat je een redelijk groot bolletje met een stukje streng eerst in water zet.
  Uit het bolletje komen dan worteltjes.
  Dan kan je ze in aarde planten!

  Gr kelly

  • styledbysabine 20 augustus 2018 at 10:59 - Reply

   Hi Kelly, leuk dat je dit plantje ook zo mooi vindt! Inderdaad is dat een goede manier om ze te stekken. Ik zet ze trouwens inmiddels direct in de grond en dat gaat ook steeds goed. Succes met je plantjes!

 21. Kara 21 augustus 2018 at 21:17 - Reply

  Hoi, na uren zoeken voor meer uitleg over dit plantje ben ik zo blij op deze blog uit te komen. Ik zit met een klein vraagje. Ik heb anderhalve week geleden dit leuke plantje gekocht in de hoop mijn eigen planten collectie te beginnen nu ik alleen woon. Maar vandaag zag ik dat hij enkele gele blaadjes heeft en ik weet niet waarom. De grond was volledig droog dus ik heb hem een klein beetje water gegeven. Zou hij nog te redden zijn? 🙁 Bedankt!

 22. Melissa 26 augustus 2018 at 09:24 - Reply

  Hoi, ik heb ook een lantaarnplantje.
  Hij groeit wel maar bovenaan aan de potgrond is hij helemaal kaal. Aan de plant zelf verschrompelen sommige nieuwe zijtakjes.
  Ik weet niet goed wat ik dan verkeerd doe en of hij het zal overleven… Hij hangt voor de raam in het westen en ik geef hem niet teveel water (denk ik).
  Alvast bedankt!

 23. nico 10 september 2018 at 20:06 - Reply

  ik lees niets over het bloeien van het plantje bij mij bloeien ze geregeld ook zijn de strengen langer dan 2 meter uiteinden hangen lekker op een schotel op de grond

  • Linda 11 januari 2019 at 15:37 - Reply

   Ik heb precies hetzelfde Nico! Gek op de mijne, het is net een groene mini waterval! Ik heb inderdaad ook de roze/witte trompet achtige bloemetjes 🙂

 24. Maria Westerhof 28 oktober 2018 at 11:47 - Reply

  Wat gaaf dat er meer gek zijn op het Chinese lantaarntje.
  Hij heeft hier de hele zomer gebloeid.
  Honderden bloemetjes.
  Werd meer dan drie meter lang.
  Blij met de stek tip. Daar kan ik wat mee.

 25. Maria Westerhof 28 oktober 2018 at 11:49 - Reply

  Blij met de stek tip.
  Heel veel gebloeid dit jaar. Drie meter lang geworden.

 26. Hanneke 14 november 2018 at 13:09 - Reply

  Helaas was er een plantje dat ik al een paar jaar had dood gegaan wegens te weinig water. Gelukkig heb ik nog wat stekjes kunnen maken door een paar takjes in water te laten wortelen waarbij er ook worteltjes kwamen vanuit de blaadjes die een beetje in het water stonden. Nieuwe plantjes laten ontstaan door knolletjes in/op de aarde te leggen is, bij mij althans, niet gelukt maar ben helemaal in m’n sas met het nieuwe plantje.
  Inmiddels staat er ook weer een nieuwe uit het tuincentrum op de lichtgrijze kast, wat staat het toch geweldig leuk zo’n gordijn van kleine grijs-groene blaadjes 🙂

 27. Jolien 27 maart 2019 at 10:35 - Reply

  In mijn lantaarnplantje groeien (hij is nu twee jaar oud) kleine harde balletjes. Wat zijn deze balletjes? En kan ik deze gebruiken om het plantje te stekken (de basis vanmijn lantaarnplantje lijkt uit balletjes te komen die een beetje in de aarde gegraven zitten). Iemand hier ervaring mee??? Alvast bedankt!

  • styledbysabine 27 maart 2019 at 10:41 - Reply

   Ha Jolien, de balletjes zijn inderdaad de plekken waar je heel goed een nieuw plantje uit kunt stekken. Je kunt hem ofwel eerst in water laten wortelen ofwel direct in de grond zetten met de bolletjes. In mijn ervaring werken beide methoden. Succes!

 28. Pascal 25 mei 2019 at 08:09 - Reply

  Mijn lantaarnplantje is na bijna tien jaar uitgeput. Nog maar een schim van blaadjes en slechts één sliert meer. Ben aan het stekken met de bolletjes. De slierten werden meer dan twee meter lang (als ze een beetje over de grond krulden knipte ik ze af). Eén keer per week gaf ik zeer veel water. Op het einde van die week stond het plantje volledig kurkdroog. Zoek een nieuwe, maar toen ik in het Genkerplantencenter er achter vroeg kenden ze hem niet. Jammer. Maar met de Latijnse naam gaat het misschien wel lukken, want die kende ik nog niet.

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
marokkaanse poef
Slaapkamer: Scandinavisch met een Marokkaans tintje

De laatste tijd ben ik bezig om de slaapkamer een kleine make-over te geven. Vanaf het begin dat we hier...

Sluiten