Een aantal jaar geleden alweer kocht ik de Singer Simple naaimachine. Recent ben ik het naaien pas een beetje aan het oppakken als beginner en heb ik deze machine echt goed kunnen uitproberen. Deze Singer naaimachine is een stuk goedkoper dan veel andere machines, maar werkt ie dan ook naar behoren? Ik vertel je mijn ervaringen als beginnend naaister.
Singer Simple 3210 naaimachine
Allereerst de kleur. Daar heb ik hem natuurlijk op uitgekozen. Nee dat is niet de beste reden om een geschikte naaimachine te kiezen. De machine is ook in andere kleuren verkrijgbaar en de meeste varianten kosten onder de €200. Het is een analoge naaimachine waarbij je met een draaiknop de verschillende steken kunt kiezen. Mijn model heeft 10 verschillende steken, inclusief een knoopgat steek.
Het inrijgen van de Singer naaimachine
Als beginner vond ik het inrijgen eigenlijk de grootste uitdaging. Inmiddels heb ik dit prima in de vingers. Het is een kwestie van veel oefenen en dan wordt het een vanzelfsprekendheid. Bij de machine wordt een prima handleiding geleverd, maar ik vind zelf een YouTube filmpje ook enorm helpen. Het inrijgen is niet perse moeilijker of makkelijker dan bij andere machines die ik weleens geprobeerd heb. Het is vooral een kwestie van even secuur doen. Heel vaak als je problemen ervaart met het naaien, is opnieuw goed inrijgen de oplossing is mijn ervaring. Let er bijvoorbeeld goed op dat je spoeltje een klik geluid maakt als je deze in het spoelhuis zet. Als dat niet gebeurt, zit ie vaak net niet helemaal goed en dan werkt het niet.
De verschillende steken
Hoe duurder de naaimachine hoe meer opties deze vaak biedt qua steken. Als beginner heb je dit vaak helemaal niet nodig. Wat je wel nodig hebt, is een rechte steek en een zigzag steek. Een knoopgat is mooi meegenomen, maar hier heb ik me heel eerlijk gezegd nog niet aan gewaagd. Ik heb tot nu toe voor elk project dus alleen met de rechte – of zigzag steek genaaid.
Naaien met de Singer Simple
Inmiddels heb ik een aantal projecten gemaakt met mijn Singer Simple naaimachine. Mijn ervaring tot nu toe is heel goed! Het is een supersimpele machine (what’s in a name?) die gewoon doet wat de bedoeling is. Zo heb ik een mooie blouse kunnen maken, meerdere haarbandjes, maar bijvoorbeeld ook een heel leuk hoesje voor m’n Kobo ereader. Natuurlijk loopt de machine weleens vast. Ik denk dat dit meestal aan mijn onervarenheid lag. Als ie niet doet wat je wilt, blijf dan niet oeverloos proberen. Trek gewoon even alle draad eruit, het spoeltje eruit en rijg hem opnieuw in. Tot nu toe was dit bij mij altijd de directe oplossing.
Wat zijn de negatieve kanten van een goedkope Singer machine?
Natuurlijk heeft zo’n goedkope machine ook nadelen. De opties die je hebt bij deze naaimachine zijn beperkt en voor de meer gevorderde naaisters misschien ook onvoldoende. Voor mijn beginners projecten is het tot nu toe echter wel helemaal prima. Het enige waar ik tot nu toe echt tegenaan ben gelopen, is dat ie moeite heeft met dikkere stoffen. Dit gebeurde toen ik een hoesje voor mijn ereader aan het naaien was. Deze heb ik voorzien van een dikke foam laag als extra bescherming, een buitenlaag en een voering. Daarop heb ik eenmaal een naald gebroken en eenmaal liep m’n machine ook vast, omdat het denk ik toch te dik werd. Ik denk dat voor dit project een Singer Heavy Duty machine bijvoorbeeld wel zou voldoen.
Conclusie
Mijn ervaring met deze naaimachine is dus op zich prima. Ik denk dat dit een goede machine is voor beginners. De lage prijs maakt dat het een mooie manier is om uit te proberen of het naaien een hobby gaat zijn die bij je past. Ik heb al best wat leuke projectjes kunnen maken op mijn Singer machine en het is voor mij een mooie manier om te oefenen. Natuurlijk heeft zo’n budget naaimachine ook zo z’n beperkingen en is de kwaliteit niet te vergelijken met een machine van €500 of meer. Wil je aan de slag met zware en dikke stoffen? Dan zou ik misschien wel kiezen voor een andere machine die dat goed aan kan.
Geef een reactie