Misschien heb je al gezien dat ik recent onze keuken roze verfde? En dat ik daarna de wand een prachtige groene kleur van Farrow & Ball gaf? De keuken make-over was daarmee nog niet af. Ik wilde namelijk al een tijdje heel graag mooie houten wandplanken in onze keuken ophangen. We hebben een vrij kleine keuken en ik wilde ze graag in de hoek ophangen, maar dat bleek nog niet zo makkelijk. Ik laat je zien hoe we dit hebben aangepakt.

Extra opbergruimte in de keuken

Onze keuken is zoals gezegd niet al te groot en we hebben daardoor heel weinig kastruimte. Een deel van het servies hebben we om die reden al in een losse vitrinekast in de woonkamer staan en de keukenkastjes zelf staan bomvol. Een beetje extra opbergruimte was dus wel gewenst, aangezien ons niet al te ruime aanrecht vaak ook vol stond met spullen. Om die reden wilde ik al een tijdje graag het rek dat in de keuken hing vervangen door een iets meer praktische oplossing. Op Pinterest zag ik geregeld plaatjes voorbijkomen van keukens die houten wandplanken in een soort hoek hadden hangen. Mijn idee was daarbij om er dan twee boven elkaar te hangen, waardoor we de ruimte optimaal benutten.

stappenplan keuken verven
De keuken “before” de make-over

Zwevende wandplanken in hoekvorm

Online zag ik veel prachtige varianten, waarbij de wandplanken zwevend hangen in de keuken. Ik wilde dit ook graag, maar om dat in een hoek op te hangen bleek nog niet heel eenvoudig. Ik vroeg bij verschillende houthandels prijzen op, maar werd hier niet meteen heel vrolijk van. Een deel van de winkels reageerden niet eens (terwijl ze me wel zelf op Instagram benaderd hadden dat ze dit konden leveren…) en uiteindelijk had ik één prijsopgave in handen. Voor een wandplank in hoekvorm in onze keuken zou dat op zo’n €400 komen. Niet goedkoop dus.

Eiken planken uit eigen bos

Op zich had ik wel zoiets van “laten we het maar doen”, maar toen kwam een vriendinnetje met een leukere oplossing. Haar schoonouders hebben namelijk een eigen bos, waaruit zij ook hout halen en daar zelfs meubels van maken. Haar vriend en schoonvader hebben dus prachtige eiken planken uit hun eigen bos gebruikt om voor ons de perfecte wandplanken te maken. Ik kon daarbij alle details zelf kiezen en dat is natuurlijk extra fijn.

Ik ben gegaan voor eiken planken met een “live edge” (dus een onafgewerkte rand zoals de boom was). Deze live edge zorgde er wel voor dat het verstek zagen voor de hoeken iets lastiger was. Je wilt natuurlijk niet dat de rand teveel verspringt. Uiteindelijk is dit perfect gelukt en zien de hoeken er keurig uit. De rand loopt schuin naar beneden naar achteren weg, waardoor je er mooi “inkijkt”.

eikenhouten wandplanken keuken
eikenhouten wandplanken keuken
eikenhouten wandplanken keuken

Het ophangen van de wandplanken

De planken zijn met een hoek van 90 graden aan elkaar gezet, omdat ik in de veronderstelling was dat de hoek in onze keuken vast gewoon 90 graden zou zijn. Het is immers een nieuwbouwhuis en alles is hier recht. Nou, dat bleek niet helemaal het geval en de hoek was dus ook zeker geen 90 graden. Gelukkig konden we met het ophangsysteem dit nog iets corrigeren. De planken hangen trouwens niet helemaal blind aan de muur. Dit is namelijk best een ingewikkelde klus om dat goed te maken voor zo’n hoek. Er is een bijna onzichtbaar ophangsysteem aan gemaakt, waardoor de planken erg stevig hangen. Als er decoratie op de planken staat, zie je niets van de kleine ophanghaken waarmee ze aan de muur bevestigd zijn.

Shop mijn keuken favorieten

Vintage vondsten in de keuken

Aan de wand voegde ik verder nog wat kleine decoratie toe. De zwaantjes zijn een vintage vondst en zijn van Miller Studio. Ze horen hier echt een beetje in huis, aangezien we in Broek in Waterland wonen en het wapen van Broek in Waterland ook zwanen bevat. Ik vind ze echt prachtig! Het andere mini schilderijtje is een kringloopvondst. Verder vond ik een tijdje terug nog een schattig tegeltje, maar voor deze heb ik nog geen goede plek bedacht.

Op de schouw boven de afzuigkap wilde ik ook iets van decoratie toevoegen. Het werden deze te schattige egel stickers van Love Myrte. Zij maakt superleuke decoratie geïnspireerd op de natuur. Zo kocht ik ook nog twee hele leuke wandtegeltjes en vogel stickers als cadeautje. Een aanrader wat mij betreft!

Verder vond ik een hele mooie broodtrommel met Hindelooper schilderwerk in de kringloop en kocht ik via Vinted wat leuke vintage kopjes. De waterkoker is van Delonghi en kocht ik bij Coolblue.

Eikenhouten wandplanken te koop

Vanwege de enthousiaste reacties op de mooie eikenhouten wandplanken via Instagram, hebben we besloten om deze planken ook te koop aan te bieden. De planken komen van Landgoed Roghairsparren waar zich het Huis van de Burgemeester bevindt. Hieronder zie je een kleine impressie van de planken, het zagen van de bomen en de verwerking tot uiteindelijk de planken. Extra leuk natuurlijk om een wandplank in huis te hebben, waarvan je precies weet waar deze vandaan komt!

Heb je interesse in zo’n gave authentieke eikenhouten wandplank of wil je meer informatie? Neem dan contact op met het Huis van de Burgemeester via hout@huisvandeburgemeester.nl. Een rechte plank tot een lengte van 120-130 cm kost ongeveer €100. Als ze zoals bij mij in een hoek moeten of als ze langer moeten zijn, worden ze natuurlijk wel wat duurder. Het ophangsysteem is vrijwel onzichtbaar, maar wel zodanig dat je de plank zelf kunt ophangen; ook in een hoek! De planken zijn helemaal afgewerkt, je hoeft alleen nog je favoriete finish aan te brengen.

Let op: we hebben een beperkt aantal unieke wandplanken van het landgoed beschikbaar, dus op = op!

eikenhouten wandplanken keuken

De keuken is wat mij betreft een hartstikke geslaagd project! Ik ben supertevreden over hoe het er nu uitziet. Het enige wat ik nog wil doen, is de wandplanken even mooi in de olie zetten. Je kunt ze ook aflakken, maar ik vind het zelf mooi om ze in de olie te zetten (zoals je bijvoorbeeld ook met een snijplank doet). Dit is ook een goede manier om het hout gehydrateerd te houden.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!