Toen ik afgelopen week weer eens een foto van mezelf op Instagram postte, waarop ik te zien was met m’n breiwerkjes, kreeg ik veel vragen hoe ik dit geleerd had. Met name kreeg ik ook de vraag of het met een breipakket van We Are Knitters mogelijk is om als beginner een trui te breien. Ik heb zelf m’n eerste trui ooit gebreid met zo’n pakket, dus zal je vandaag vertellen hoe dat ging.

Complete beginner of niet?

De pakketten van We Are Knitters brachten mij op het idee om te beginnen met breien. Na het zien van de toffe kledingstukken die je kan maken met hun kits, wilde ik niets liever dan het breien onder de knie krijgen. Ik besloot toch eerst maar eens te starten met een simpele sjaal. Wool and the Gang (een andere aanbieder van hippe breipakketten) bleek een superhandig filmpje te hebben, waarin voor complete beginners werd uitgelegd hoe een sjaal te breien. Alleen maar recht breien en ook nog eens met superdikke wol, dus erg simpel.

Een duur pakket is hier dus niet voor nodig wat mij betreft. Ik kocht een setje breinaalden van 15 mm en twee bollen van de dikke wol van Wool and the Gang. Je leert zo in elk geval het opzetten van steken, recht breien, het aanzetten van een nieuwe bol wol en het afkanten. Een goede basis vond ik. Daarna probeerde ik het nog eens met 8 mm naalden en garen van de Zeeman. Voor nog geen tientje kon ik zo een sjaal in elkaar zetten en lekker oefenen.

Eerste trui breien: de Classic Sweater

Ik besloot dat ik graag de Classic sweater van We Are Knitters als eerste trui zou willen proberen. Hierbij brei je in principe 4 rechthoeken die je daarna in elkaar zet, zodat je een trui krijgt. Geen ingewikkelde vormen dus of moeilijke steken. Behalve de boord is alles alleen maar recht breien. Het pakket komt inclusief voldoende wol voor de maat die je gekozen hebt. Ik ben voor maat M gegaan en mijn ervaring met de pakketten van We Are Knitters tot nu toe, is dat ik die maat meestal het beste kan pakken. Ik draag normaal maat XS/S, dus ik vind dat een maatje groter wel fijner is met deze breipakketten. Dit ligt natuurlijk ook een beetje aan hoe strak of hoe los je breit.

De handleiding bij het pakket is duidelijk en het meeste staat naar mijn mening duidelijk uitgelegd. Het breien van de 4 vlakken is voor een beginner dan ook goed te doen. Je zet de steken op, breit de boord en hoeft dan alleen maar recht te breien. Bij de mouwen moet je natuurlijk wel wat steken meerderen om de juiste vorm te krijgen, maar dit is makkelijk te doen.

regen in de zomervakantie
stiekem een oma

Kleine uitdaging

De enige uitdaging als beginner vond ik de halsboord. Hierbij moet je namelijk na het afkanten van de steken de steken weer oppakken. Als beginner best even een lastig klusje! Ik vind persoonlijk de video’s van Wool and the Gang hierbij duidelijker dan die van We Are Knitters trouwens. Met de video is het gelukt en kon ik de steken oppakken en de halsboord breien. Voor het verder aan elkaar zetten van alle losse stukken (zodat je uiteindelijk een trui krijgt), gebruikte ik ook de video’s op YouTube. Dit vond ik verbazingwekkend simpel. Wel is het een klusje waar je geduld voor moet hebben, want je wilt het natuurlijk wel zo netjes mogelijk doen.

Ik was supertrots toen m’n eerste Classic Sweater af was! Ik draag hem graag en hij ziet er echt professioneel uit.

eerste trui breien met We Are Knitters
De We Are Knitters Classic Sweater in Spotted Mauve.

Trui 2: de Nolita Sweater

Na dit eerste succes, had ik de smaak te pakken met het breien van een trui. Ik ging voor mijn tweede trui weer voor een pakket van We Are Knitters; de Nolita Sweater (ook in maat M). Deze trui wordt gebreid met hele dikke wol en op breinaalden van 15 mm. Even andere koek dan de Classic Sweater dus. Wel een voordeel hiervan is dat het breien heel snel gaat. Met slechts enkele avonden breien had ik alles al af.

Dit patroon had nét iets meer uitdaging dan de Classic Sweater. Hierbij moet je namelijk ook de halsboord vormen. Ik moest de uitleg even een aantal keer lezen en weer een video kijken, maar toen ik het eenmaal door had, was ook dit simpel. Mijn ervaring is dat je vooral niet te moeilijk moet denken en precies moet doen wat er staat 😉

Met m’n Nolita Sweater ben ik ook weer erg blij, hoewel ik bij deze wel vind dat de mouwen net iets te kort zijn. Ik had ze al wat langer gebreid dan het patroon aangaf, maar alsnog zijn ze aan de korte kant. Dit zou ik volgende keer anders doen dus. Aan de hoeveelheid wol had ik precies genoeg (dus jammer genoeg niet nog voldoende over om nog een sjaal of muts te maken).

Als complete beginner zou ik er dus de voorkeur aan geven om te beginnen met de Classic Sweater, omdat je dan niet de ronde hals hoeft te vormen zoals bij de Nolita. Verder zijn de truien vrijwel identiek qua technieken.

eerste trui breien met We Are Knitters
De We Are Knitters Nolita Sweater in handgeverfd gespikkelde wol

Conclusie

Je eerste trui breien is dus zeker iets wat goed te doen is met de pakketten van We Are Knitters (en ik denk ook met een beginnerspakket van Wool and the Gang). De YouTube video’s zijn heel behulpzaam en het is vooral ontzettend leuk om te doen.

Ik ben ondertussen verdergegaan met een cardigan (de Simone Cardigan van We Are Knitters), die inmiddels ook klaar is. En voor een samenwerking met Wool and the Gang ben ik nu bezig aan een heel tof groot deken met kabelpatroon (zie foto bovenaan). Dit is een intermediate pakket en ook deze gaat me nu al goed af. Je maakt dus snel vorderingen!

Heb je nog vragen voor mij? Laat het zeker even weten! Breien is een hele leuke hobby en echt iets voor deze herfstige dagen als je het mij vraagt.

Wil je ook een pakket van We Are Knitters proberen? Met mijn WAK vriendencode MGMNK6Y6W krijgen we beiden 10 euro korting! Liever aan de slag met Wool and the Gang? Gebruik dan deze link en vul mijn naam (Sabine Weertman) in om 15% korting te krijgen.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!