Een vloerkleed onder de eettafel kan je eethoek net dat beetje extra sfeer geven en staat ontzettend leuk. Toch krijg ik hier ook vaak vragen over van interieuradvies klanten en besloot ik daarom vandaag mijn tips op te schrijven voor als je dit ook thuis wilt toepassen. Ik vertel je o.a. welk formaat vloerkleed je het beste kunt kiezen en of dit überhaupt wel een praktisch idee is.

Formaat vloerkleed

Allereerst rijst natuurlijk de vraag hoe groot je vloerkleed moet zijn om een mooi effect te creëeren in je eethoek. Een makkelijke richtlijn om aan te houden is dat de tafel inclusief de stoelen erop moeten passen. Een kleiner vloerkleed geeft een minder mooi effect. Dat je vloerkleed niet meteen enorm hoeft te zijn, zie je bij het voorbeeld van onze eigen eethoek. Ik heb een bankje tegen de muur en heb er daarom voor gekozen om het kleed een stukje van de muur af te leggen. De voorpoten van het bankje staan er zo wel op, maar de achterpoten niet. Ik heb er wel voor gezorgd dat de stoelen bij de eettafel er wel nog helemaal op passen als ze aangeschoven zijn.

Heb je een bankje bij de eettafel dat niet tegen de muur staat, maar meer in het midden van de kamer? Dan is het wel mooier om het gehele bankje op het vloerkleed te zetten. In dat geval had ik dus voor een vloerkleed moeten gaan dat een slag groter is. Heb je een hele grote eettafel met een stuk of zes stoelen eraan? Dan kan het zijn dat je echt voor een groot kleed moet gaan, bijvoorbeeld van 2 x 3 meter. Pak thuis dus eerst eens de rolmaat erbij om het goed uit te meten. Desnoods leg je kranten op de grond in de vorm van het vloerkleed. Dan kun je goed zien wat het effect is. Aftapen met washitape is ook een goede manier om dit te kunnen zien.

 

Rond of rechthoekig?

In de meeste gevallen raad ik een rechthoekig vloerkleed aan. Ronde vloerkleden zijn toch vaak een stuk kleiner en passen dan niet zo mooi in de eethoek. Heb je een kleine ronde tafel? Dan kun je een rond vloerkleed natuurlijk wel overwegen, maar ook in dit geval is het wel zo mooi als alle stoelen er dan ook op passen. Ik vind zelf de combinatie van een ronde tafel met een rechthoekig vloerkleed een hele leuke. Dit geeft een speels effect.

vloerkleed onder de eettafel

Onze ronde eettafel met vintage kleed in rechthoekige vorm.

Is het wel praktisch?

Een vraag die ik geregeld krijg, is of het vloerkleed niet snel vies wordt in de eethoek. Dit is uiteraard afhankelijk van je gezinssamenstelling. Met kleine kinderen kan het een stuk lastiger worden om een vloerkleed schoon te houden. In dat geval kun je kiezen voor een vloerkleed dat makkelijk gewassen kan worden. Een hoogpolig vloerkleed is sowieso niet zo’n handig idee. Ook zonder kinderen zul je merken dat hier toch vaak viezigheid in gaat zitten.

Zelf heb ik gekozen voor een vintage kleed met een druk patroon. Hierdoor zie je vlekken een stuk minder snel. Omdat wij geen kinderen hebben, wordt er natuurlijk wel wat minder geknoeid en blijft het een stuk schoner. Een handgemaakt Beni Ourian vloerkleed is ook een prachtige en kleurrijke optie.

 

Ben jij team vloerkleed onder de eettafel? Of juist niet?

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!