Houd je van vintage vondsten in je interieur combineren? Dat geeft een uniek én duurzaam interieur! Maar hoe zorg je er nou voor dat het niet oubollig wordt? Ik geef je vandaag 5 tips om vintage items te combineren zonder dat je het huis van je oma creëert.

1. Kleuren kiezen

Als je denkt aan een oubollig interieur, denk je waarschijnlijk ook aan bepaalde kleuren. Zware, donkere houten meubels gecombineerd met bruin, oranje en vergeeld wit. Dat is natuurlijk absoluut niet wat je wil voor jouw eclectisch vintage interieur! Stap 1 om je vintage woonstijl dus modern te laten ogen, is door het kiezen van een goed en fris kleurenpalet. Ga je voor die donkere houten meubels? Blijf dan weg van bruin- en oranjetinten op de wanden. Kies voor contrast en juist frisse tinten als lichtgroen, ijsblauw of oudroze.

Ben je weg van vintage Perzische tapijten? Ga in dat geval niet voor een rood exemplaar (geval Jordanese kroeg), maar kies voor een Perzisch tapijt in kleuren als groen en roze. Dat geeft een hele andere uitstraling dan die oma-tapijtjes ;).

2. Combineer meerdere stijlen

Misschien heb je wel een favoriete vintage stijl, zoals bijvoorbeeld de jaren 70 of juist space age (jaren 60). Als je alleen maar meubels en accessoires in dezelfde vintage stijl gaat combineren, dan heb je kans dat het geheel oubollig gaat ogen. Daarnaast maak je er een beetje een museum van, in plaats van een persoonlijk interieur. Mijn tip is dus om altijd verschillende stijlen vintage met elkaar te combineren. Ga voor die prachtige vintage kast in jaren 50 stijl, maar combineer hem dan juist weer met een gekke space age lamp.

vintage interieur maar niet oubollig
Verschillende structuren combineren

3. Combineer veel materialen en structuren

Regelmatig zie ik klanten die aangeven zo graag een “eclectisch interieur” te willen. De stijl eclectisch houdt eigenlijk in dat je verschillende stijlen en stromingen combineert in je interieur. Dit kun je deels doen door mijn hierboven genoemde tip om items uit meerdere era’s te verzamelen. Vind je dat nog wat lastig? Begin dan eens met het samenbrengen van allerlei verschillende materialen en structuren. Een vintage leren bank combineer je dus met een hoogpolig tapijt, een glazen salontafel en een grof gebreid plaid. Juist de combinatie van gladde en strakke oppervlakten met fluffy gestructureerde materialen geeft een heel tof geheel.

4. Voeg moderne onderdelen toe

Alleen maar ouderwetse meubels en accessoires kan het geheel wat oubollig laten lijken. Om je vintage interieur toch hedendaags vorm te geven, is het zaak om ook een aantal moderne elementen toe te voegen. Dit kan gaan om een strakke, moderne bank of bijvoorbeeld moderne kunst. Maar denk ook eens aan de stoere stalen deuren die je nu veel ziet. Door dit soort elementen van nu toe te voegen, trek je het geheel direct naar 2024 toe.

vintage interieur maar niet oubollig
Een modern stoeltje in een wat meer vintage keuken

5. Wees subtiel met accessoires

Natuurlijk mogen toffe accessoires niet ontbreken in een vintage interieur! Probeer hierbij alleen te voorkomen dat overal kleine prulletjes komen te staan. Dat maakt het snel oubollig en chaotisch. Kies liever voor enkele grote items, dan een heel kastje vol met kleinere rommeltjes. Planten zijn hierbij ook top. En ook daarbij geldt; ga voor een stuk of 3 grote kamerplanten bij elkaar en niet overal verspreid kleine plantjes.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!