Je hoort het eigenlijk in elk interieurprogramma op tv; een interieur moet je persoonlijk maken. Een interieur moet een weerspiegeling zijn van jouw karakter en jouw unieke persoonlijkheid. Maar hoe doe je dit? Eén ding kan ik je alvast vertellen; de fotolijstjes met foto’s van jou en je familie zijn niet de één op één vertaling van dit concept. Ook het angstvallig vermijden van de Ikea zal je hierbij niet brengen waar je naar op zoek bent. Maar hoe maak je je interieur dan wel persoonlijk? Ik zette mijn 6 aanbevelingen op een rijtje.

VT Wonen letterbak XL

1. iets aan de wand

Helaas voor alle mensen met zogenaamde boorangst; iets aan de wand hangen maakt je interieur echt af! Wat dat iets is, mag je natuurlijk zelf weten (daar is die persoonlijke touch namelijk weer). Extreem kale muren geven mij altijd de indruk dat er iemand óf net verhuisd is óf het een soort tijdelijke woning is. Het hoeven echt geen uitvergrote foto’s van jezelf te zijn (mag uiteraard wel), maar een simpele poster die jij tof vindt, kan al een wereld van verschil maken. Als je net als ik van de afwisseling bent, raad ik je aan om voor een grote letterbak of fotorichels te kiezen. Eenmalig boren met groots resultaat! Oh en ben je echt over je boorangst heen? Hang dan eens een aantal van die leuke dots aan de muren.

Karwei Muuto Dots

 

2. combineren

Geen enkel interieur is er ooit op vooruit gegaan door een samengestelde set meubels van één serie aan te schaffen. Het geeft niet alleen een saai en inspiratieloos geheel, het weerspiegelt ook je persoonlijkheid op geen enkele manier. Als je meubels van verschillende winkels durft te combineren, creëer je direct meer eigenheid in je interieur. Ook zorgt dit ervoor dat je meer kunt afwisselen. Ben je die stoelen na een paar jaar (of paar maanden) zat? Dan zet je ze op Marktplaats en koop je gerust wat anders. Een interieur mag flexibel zijn!

Vitra Rotary tray roze

3. low budget versus design

Een persoonlijk interieur creëer je echt niet alleen met uitsluitend designstukken. Er wordt soms negatief gedaan over een Ikea-interieur, maar wat mij betreft is Ikea echt een prima start bij het kopen van meubels. Ze hebben veel voor weinig en wat basics betreft kan ik er vaak prima slagen. Een compleet interieur moet je er natuurlijk niet aanschaffen (zie punt 2 weer), maar angstvallig mijden van de budgetwinkels als Ikea, maar ook Leen Bakker en Kwantum is echt niet nodig. Het leuke van Ikea is ook, dat er op internet talloze zogenaamde “hacks” te vinden zijn om de meubels helemaal naar jouw smaak aan te passen.

Designmeubilair is natuurlijk ook erg leuk om naar te kijken of zelfs te kopen. Vanwege het meer exclusieve karakter hiervan, kun je je al snel iets meer onderscheiden van het “gemiddelde” interieur. Geen probleem dus om af en toe te investeren in een mooi item. Wordt dit je toch te gortig? Houd dan Marktplaats in de gaten. Soms gaan er echt pareltjes weg voor weinig geld. En vergeet niet dat je meubels ook gewoon zelf een ander kleurtje kunt geven als je ze zat bent.

Eettafel Zuiver stoelen

4. show die verzameling!

Verzamel je al jaren servies? Of is je man een liefhebber van modelauto’s? Dat mag best gezien worden! Natuurlijk ga je geen tentoonstelling in je woonkamer openen, maar een beetje van je hobby laten zien, geeft je huis echt een persoonlijke touch. Zo is mijn vriend dol op whisky. In de buffetkast heb ik dus een plank gereserveerd voor de whisky’s. Deze staan mooi uitgestald achter de glazen deuren en door er wat mooie whiskyglazen en whiskyboeken bij te zetten, creëer je een mooi vormgegeven minitentoonstelling. Ik heb er zelfs een klein lichtsnoer bij gelegd, om de flessen mooi uit te lichten ‘s avonds. Onwijs leuk toch om zo je hobby in je interieur te integreren? Ik merk ook altijd dat bezoek bij ons de whiskyverzameling bekijkt en ernaar vraagt.

Kies er overigens wel voor om de verzameling op één plek te groeperen, om het niet te rommelig te maken. Je kunt dus bijvoorbeeld gaan voor een vitrine- of buffetkast, maar ook mooie wandplanken kunnen een goede manier zijn om je mooie spullen te showen.

Urban Jungle roze muur

5. planten

Waarom geven planten persoonlijkheid aan je interieur zul je nu wellicht denken. Nou, omdat het levende wezens zijn. Het maakt daarom je interieur levendiger en meer dynamisch. Als je goed voor je planten zorgt, laten ze dat ook zien. Zoek je die echte urban jungle vibe? Groepeer je planten dan bij elkaar en werk het liefst ook met verschillende hoogtes. De meeste van mijn planten koop ik overigens online bij Plantje.nl. Ze hebben daar altijd erg veel keuze en tot nu toe ben ik altijd zeer tevreden over de kwaliteit. Geen groene vingers? Begin dan eens met een cactus, Sanseveria of Aloë Vera plant. Wist je trouwens dat de meeste planten dood gaan doordat ze teveel water hebben gekregen in plaats van te weinig?

Eames schommelstoel

6. accessoires

Het laatste punt, maar in mijn ogen het belangrijkste punt! Vaak zie ik namelijk toch dat mensen voor wat neutralere stukken als basis gaan. Zo zie ik in veel interieurs de grijze hoekbank, de Eames (lookalike) stoelen en/of “het” Karwei vloerkleed terugkomen. Dit zijn goede basics, die je eindeloos kunt combineren, maar ze kunnen je interieur ook wel heel erg saai en dus juist onpersoonlijk maken. Als je je basis dus wat neutraal wilt houden, onderscheid je dan juist met de accessoires. Hierbij hoef je ook niet “bang” te zijn om fouten te maken, je kunt ze immers zo weer inwisselen of verplaatsen.

Karwei vloerkleed slaapkamer

Items die wat mij betreft niet mogen ontbreken zijn:

  • Een opvallende vaas. Bijvoorbeeld deze van Ikea of zo’n mooie Muuto Elevated vaas.
  • Een fijn plaid. Deze drapeer je over de bank of een stoel. Kies een mooie kleur en een prettige stof en je maakt je interieur direct levendiger en warmer. Ook makkelijk af te wisselen!
  • Een vloerkleed. Ook wij hebben momenteel “het” Karwei vloerkleed liggen, maar als je een heel neutraal interieur hebt, zou ik je eigenlijk aanraden om voor iets levendigers te gaan. Een kleurrijk Perzisch vloerkleed doet zoveel voor je interieur! Hierbij is Marktplaats trouwens ook een aanrader om dat ene toffe vintage vloerkleed te scoren.  Oh en niet alleen de woonkamer verdient een vloerkleed. Ook in je slaapkamer, hal of wat mij betreft badkamer mag je er één leggen.
  • Goede verlichting. Hiermee bedoeling ik zowel het lichtplan zelf qua sfeer en verdeling van het licht, als ook het design van je lampen. Een standaard plafonnière vind ik altijd zo’n gemiste kans! Hang eens iets leuks op, of kies juist voor een staande lamp in plaats van een hanglamp. Verlichting is duur, dus kijk ook eens bij Ikea of Kwantum, waar je voor kleine prijsjes echt hele toffe lampen kunt kopen. Let er ook op welke lichtbron je in je lamp schroeft. Een te felle lamp in een verkeerde tint kan zoveel afbreuk aan de sfeer in je huis doen.

Plant slaapkamer

Dit was mijn stappenplan in 6 aanbevelingen voor meer persoonlijkheid in je interieur. Ik ben erg benieuwd of je iets met deze tips kunt. Mocht je nog aanvullingen hebben, dan zijn die uiteraard ook meer dan welkom.

 

Dit artikel bevat een affiliate link.

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!