Misschien droom je net als ik al jaren van het aanschaffen van een oldtimer. Toch kan het kopen van je eerste oldtimer iets zijn dat je al langer uitstelt. Het is immers best een investering en je wilt niet opeens vastzitten aan een auto die je elk jaar bakken met geld kost. Ook kan het lijken alsof iedereen met een oldtimer ook zelf ontzettend handig is. Ik kocht een oldtimer zonder ervaring te hebben met het sleutelen aan auto’s en kan je dus uit ervaring vertellen hoe het is om als beginner op dit gebied een oude auto aan te schaffen.

Een oldtimer kost geld

Ik zeg hierbij expres niet “is duur”, want of iets duur is vind ik een relatief begrip. Het gaat er maar net om hoeveel geld je voor iets over hebt. Mijn auto’s zijn mijn hobby, dus dat ze me veel geld kosten vind ik een redelijk logisch vervolg. Maar houd er wel echt rekening mee dat een oldtimer rijden je toch best wat geld gaat kosten. Zeker als je zelf niet gaat sleutelen aan je mooie wagen.

Ik rijd een “echte” oldtimer uit 1973 en daarnaast heb ik mijn auto uit 1985 als daily driver (vind ik persoonlijk ook wel een beetje een oldtimer). Hoewel beide auto’s op papier echt de beste keuzes waren qua onderhoudsstatus, staat van de wagens zelf en de te verwachten kosten, hebben beide me al best een lieve duit gekost. Bij m’n Kever uit 1973 liet ik bijvoorbeeld een aankoopkeuring uitvoeren, waaruit bleek dat de auto in uitzonderlijk goede staat was. Wat kan er misgaan zou je denken? Nou, het blijft een auto van 50 jaar oud, dus er gaat van alles stuk. En dat loopt in de papieren. Ik heb inmiddels best wat geld gespendeerd aan m’n schattige oldtimer en als ik zou willen zou ik er met gemak nog honderden, zo niet duizenden euro’s aan uit kunnen geven om er nog meer aan te verbeteren.

oldtimer kopen als beginner

Er is altijd wat stuk

Dit werd me door mensen in mijn omgeving al van tevoren verteld en het is grappig genoeg echt zo. Er is altijd wat stuk aan een oldtimer. Je komt de garage uitrijden met een prachtige nieuwe carburateur en voordat je het terrein af bent, heeft de benzinemeter het alweer begeven. Heb je de benzinemeter eindelijk laten fixen (na een halfjaar wachten op het juiste onderdeel), dan begeeft direct daarna geheid het volgende onderdeel het. Been there, done that. Inmiddels lach ik er maar om. Je moet er dus wel een beetje tegen kunnen dat niet alles even goed werkt.

M’n Porsche uit 1985 rijdt bijvoorbeeld fantastisch, maar ook daar zijn weer genoeg mankementen aan te vinden die ik wel of niet ga laten fixen in de toekomst. Zo kan ik in het donker met geen mogelijkheid zien hoe hard ik rijd, is de werking van de benzinemeter twijfelachtig (hier was ik al aan gewend door die van de Kever haha) en trekt de auto met het raam open alle uitlaatgassen naar binnen. Verder staat m’n zogenaamde “daily driver” momenteel alweer weken stil in de garage met een probleem met de thermostaat en kan ie daarna meteen door naar z’n volgende geplande onderhoud aan de sloten van de achterklep… Tot zover het “daily driven” van m’n auto.

Een beetje flexibel zijn is dus wel aan te raden. Oh en als het even kan nog een andere auto in je bezit hebben, zodat je altijd een back-up hebt 😉

oldtimer kopen als beginner

Mijn tips bij aankoop

Waar moet je dan op letten als je voor het eerst een oldtimer gaat aankopen? Nou, ik ben natuurlijk geen expert, maar kan je wel vertellen hoe ik het heb gedaan. Allereerst zou ik zo’n beetje alles opzoeken over het door jou gewilde model auto. Online is een schat aan informatie te vinden, dus zorg dat je goed beslagen ten ijs komt. Vaak is het zo dat een bepaalde auto in verschillende modellen is uitgebracht, met verschillende opties. Bij de aankoop van m’n Kever wist ik al voor welk type ik wilde gaan bijvoorbeeld.

Als het lukt, zou je kunnen proberen om van tevoren alvast zo’n auto te rijden. Misschien kun je via via wat regelen. Een oldtimer rijdt echt anders dan een moderne auto, dus zeker als je nog niet zoveel ervaring hebt, zou ik aanraden het eerst te proberen. Voor mij is een auto echt een gevoel en met beide auto’s die ik nu heb wist ik meteen “ja dit voelt als mijn auto”.

Houd de online platforms in de gaten

Verder zou ik ook in een vroeg stadium alvast beginnen met het checken van online verkoop platforms, zoals Marktplaats, maar ook speciale auto verkoopsites. Niet omdat ik je aanraad een impulsieve aankoop te doen, maar gewoon om eens te kijken wat er op de markt komt, hoe de prijzen zijn, etc. Daarnaast ben ik lid van verschillende groepen op Facebook waar geregeld mooie wagens worden aangeboden.

Maak een lijstje met prioriteiten

De perfecte oldtimer bestaat niet, dus bedenk een lijstje met prioriteiten voor jezelf. Welke punten vind je het meest belangrijk? Zo had ik in eerste instantie een bepaalde kleur in gedachten voor m’n 944, maar kwam ik er al gauw achter dat de kleur het minst belangrijke moest zijn in m’n zoektocht. Technische staat gaf ik daarop prioriteit.

De Kever moest vooral (zoveel mogelijk) roestvrij zijn. Verder was de Kever voor mij ook veel sentiment, dus het feit dat ik hem van de eerste eigenaar kon overkopen, gaf de doorslag. Een beetje emotie mag natuurlijk best bij het kopen van een oldtimer, maar zorg wel dat je ook reëel blijf of neem een praktisch ingesteld persoon mee.

oldtimer kopen als beginner

Regel onderdak

Hier had ik me van tevoren een beetje op verkeken. Een oldtimer zul je in elk geval in de winter meestal binnen willen hebben. Zeker als je geen wegenbelasting betaalt, want dan ben je zelfs verplicht om hem van december t/m februari van de openbare weg te halen. Ik kocht m’n Kever in het voorjaar en dacht die winterstalling wel te regelen. Toen bleek helaas dat eigenlijk alles hier in de omgeving wel volgeboekt stond en kreeg ik een plek voor de winter pas op het laatste moment geregeld. Die plek was het jaar erop niet meer beschikbaar, dus toen moest ik weer op zoek naar een alternatief. Handig om dit dus al in een vroeg stadium te regelen en niet als het weer al minder wordt.

Geniet!

Natuurlijk zijn er wat minpunten aan het bezitten van een oldtimer, maar over het algemeen is het vooral genieten! Het rijden zelf is ontzettend leuk, maar ook de contacten die je onderweg opdoet en alle duimpjes omhoog die je ontvangt maken het extra genieten. Ook zonder ervaring kun je dus wat mij betreft prima een oldtimer kopen. Iedereen moet toch ergens beginnen. Een beetje geld en een iets meer praktische auto achter de hand kunnen wel helpend zijn 😉

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!