Dat een nieuwe keuken kopen een behoorlijke investering is, is natuurlijk geen geheim. De kosten worden de laatste tijd steeds hoger en het kan dus een uitdaging worden als je een strak budget hebt gereserveerd voor een keuken. Met een beetje voorbereiding en denkwerk kun je echter best wat kosten besparen bij het samenstellen van een keuken. Ik geef je vandaag mijn beste tips om binnen je budget te blijven in dit proces.

Behoud de huidige indeling

Aan deze tip had je misschien zelf ook al gedacht. Het is een hele praktische manier om bepaalde kosten te besparen. Door de keuken in ongeveer exact dezelfde opstelling te laten plaatsen als je huidige keuken, kun je een hoop extra werkzaamheden voorkomen. Door zo min mogelijk leidingen, afvoeren, etc te laten verplaatsen, zorg je dat er meer budget overblijft voor andere keuzes.

Dit hoeft trouwens niet meteen te betekenen dat de nieuwe keuken er ook exact zo uit gaat zien als je oude keuken. Het gaat namelijk echt om de basis qua leidingen, apparatuur en afvoeren. Je kunt alsnog wel lekker schuiven met de overige indeling, zoals de plaatsing van lades, bovenkastjes, planken, etc. Hiermee kun je zelf aan de slag middels een online keuken ontwerpen via een 3D tool. Een toffe manier om een adviesgesprek voor te bereiden en zelf alvast wat opties uit te testen qua indeling!

keuken binnen budget

Maak een prioriteitenlijst

Een ander onderdeel van de voorbereiding is een duidelijke wensenlijst. Als je met een strak budget te maken hebt, zul je ongetwijfeld wensen moeten schrappen gaandeweg. Een prioriteitenlijst is dus essentieel! Is een prachtige eilandkeuken bijvoorbeeld je grote droom? Dan zul je misschien andere wensen moeten laten varen. Als je goed kunt prioriteren en budgetteren, kom je niet voor verrassingen te staan. Zo kun je dan bijvoorbeeld wel dat gedroomde eiland realiseren, maar zul je dan kunnen besparen op dure lades en apothekerskasten.

Zelf klussen!

Ben je een beetje handig? Dan kan zelf klussen ook best wat geld besparen. Om te beginnen kun je eens informeren wat het gaat besparen als je zelf de oude keuken sloopt en afvoert. Dit is voor de meeste mensen best een haalbaar klusje om te doen en het scheelt je toch weer wat uren aan professionele klussers uit.

Houd je wel van een beetje meer uitdaging? Dan kun je ook eens kijken of je bijvoorbeeld zelf de achterwand van je keuken kunt betegelen. Of monteer zelfs de nieuwe keukenkasten zelf als je echt vertrouwen hebt in je klustalent.

Verkoop je oude keuken

Veel mensen zijn op zoek naar manieren om kosten te besparen bij het kopen van een nieuwe keuken. Het kan dus best nog wel lonen om eens te kijken of er mensen zijn die interesse hebben in het overkopen van je oude keuken. Zeker als deze in goede staat is en je hem inclusief nog goede apparatuur te koop zet, kun je hier nog prima wat geld aan verdienen. Start wel op tijd met het aanbieden van je keuken op een online verkoopplatform en zorg voor zoveel mogelijk informatie, maatvoering en beeldmateriaal.

Zijn de keukenkastjes zelf niet zoveel meer waard? Dan kun je alsnog eens kijken of er onderdelen zijn die wel nog goed bruikbaar zijn voor een volgende ronde. Denk aan kranen, apparatuur en aanrechtblad.

keuken binnen budget

Combineer nieuw met tweedehands

Je kunt niet alleen zelf je oude keuken aanbieden op de tweedehands markt, het is natuurlijk ook een optie om zelf op zoek te gaan naar tweedehands onderdelen. Een nieuwe keuken hoeft echt niet helemaal spiksplinternieuw te zijn. Juist door tweedehands onderdelen te combineren, kun je er ook iets heel unieks van maken. Denk aan een tof vintage bovenkastje met glazen deurtjes, oude tegeltjes die je ergens op een markt hebt gevonden of antieke handgreepjes. Een leuke én originele manier om geld te besparen bij de aankoop van een nieuwe keuken!

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!