Je kunt geen programma over huizen op tv kijken of er wordt wel gesproken over een “authentieke jaren 30 woning” als het ultieme geluk. Ook ik ben dol op mooie oude woningen met alle details van toen. In ons dorp Broek in Waterland staat het vol met prachtige oude houten huizen. Toch wonen wij in een nieuwbouwwoning en hoe langer we daar wonen, hoe meer voordelen ik zie. Laat ik de voordelen van een nieuwbouwwoning eens even op een rijtje zetten (vanuit mijn ervaring).

Onderhoud

Misschien wel meteen het belangrijkste punt en voor veel mensen de reden om voor een nieuwe woning te gaan; het onderhoud. Zo’n nieuwbouwhuis vraagt toch een stuk minder van je op het gebied van onderhoud en renovatie. Elk jaar zie ik weer vele houten huizen hier in de steigers staan omdat de buitenkant geheel geschilderd moet worden en dan ben ik blij dat wij dat lekker kunnen overslaan. Onze kunststof buitendeur ziet er nog net zo prima uit als 7 jaar geleden toen we hier kwamen wonen, zonder enig likje verf. En natuurlijk kun je ook je jaren 30 woning voorzien van een kunststof schuifpui, maar dat is toch net wat minder passend dan houten kozijnen.

Ook andere belangrijke elementen, zoals het dak, de leidingen en elektra zijn allemaal nieuw en onderhoudsarm, waardoor we hier zelden over na hoeven te denken. Toen de dakpannen door het dorp vlogen tijdens de storm van afgelopen februari, zaten wij comfortabel en droog zonder angst voor schade aan ons huis. Dat is zeker wat waard!

Isolatie

Dit jaar ben ik denk ik nog wel het meest dankbaar voor ons nieuwbouwhuis in vergelijking met voorgaande jaren. Met het bodemwarmtesysteem hebben wij geen gedoe met torenhoge gasrekeningen en door de ontzettend goede isolatie is het hier altijd lekker warm. Ook in de zomer zijn we blij met ons nieuwe huis, want dan kunnen we de vloerkoeling aanzetten. Hoewel ik nog steeds droom van een oud huis met authentiek glas-in-lood, zie ik nu absoluut de voordelen van een nieuwbouwhuis.

Geen geluidsoverlast

Een ander prettig feit van een nieuwbouwwoning is dat de geluidsisolatie ook goed op orde is. Ik hoor onze buren bijvoorbeeld echt nooit. Het lijkt me ontzettend vervelend als dit anders zou zijn en als je misschien wel overlast van elkaar ervaart. Zelfs toen m’n vorige buurvrouw een piano kocht en hierop regelmatig ging oefenen, hoorde ik dat nog steeds niet.

Praktische details

En als laatste nog een klein detail, maar niet geheel onbelangrijk; alle muren zijn lekker recht. Geen gekke hoekjes en problemen met het waterpas ophangen van decoratie en andere dingen. Ook de kwaliteit van de muren is top, dus geen afbrokkelend stucwerk wanneer je even een schilderijtje wilt ophangen. Wel heb je natuurlijk een goede boorhamer nodig om in de dikke betonnen muren te komen, maar dat geeft niet. Stopcontacten zijn er meer dan voldoende en allemaal ook nog op handige plekken.

Voordelen nieuwbouwwoning

Hoewel ik altijd een liefde zal hebben voor de prachtige authentieke woningen, zie ik inmiddels ook de vele voordelen van een nieuwbouwwoning. Ik ben dus op dit moment zeker blij dat wij 7 jaar geleden deze keuze hebben gemaakt en ik kan je echt aanraden om dit ook te overwegen.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!