Nadat ik de trap recent lichtroze heb geverfd, was het ook tijd om iets aan de wanden te doen. De blauwe kleur op de wand was toch niet helemaal mijn ding en ik was al een tijdje aan het denken wat ik dan wilde. Toen zag ik opeens dat de Kwantum heel gaaf behang verkoopt en was de knoop snel doorgehakt. Ik vertel je vandaag mijn ervaringen met het behangen van een lambrisering in een trapgat. Geloof me, het was een uitdaging, maar zeker mogelijk!

Een lambrisering in het trapgat

De reden om voor een soort lambrisering in het trapgat te kiezen, is vooral een praktische. De wanden in ons trapgat zijn ontzettend hoog, dus er is geen mogelijkheid om die even te verven of te behangen. Ik zag mezelf nog niet echt op een steiger staan in het trapgat en iemand inhuren leek me een duur grapje worden. Vandaar dat ik al een tijd geleden besloot om een soort schuine lambrisering te verven die met de trap mee omhoog loopt. Zo heb ik toch een kleurtje in het trapgat, maar kon ik het makkelijk zelf aanbrengen. Met wat leuke decoratie in de vorm van een gallery wall was het best prima.

Behangen langs de trap

Toen ik echter behang Famke van de Kwantum spotte, wist ik meteen dat ik dit in het trapgat wilde. En als je een halve muur kunt verven, moet je dat vast ook kunnen behangen dacht ik. Via Google vond ik amper voorbeelden van mensen die dit ook hadden gedaan, maar ik dacht ik probeer het gewoon. Het behang bestelde ik online bij de Kwantum en kostte €25 per rol. Op dat moment was er een 4 halen, 3 betalen actie op het behang dus ik was voor 4 rollen slechts €75 kwijt. Koopje en het proberen waard dus! Ik vertel je hoe ik het heb aangepakt.

Benodigdheden lambrisering behangen

 • Behang (uiteraard). Ik koos voor een vliesbehang, omdat dit het makkelijkst is om aan te brengen. Daarnaast koos ik voor een behang met een patroon. Dit maakt het behangen dan weer wat lastiger. Houd er rekening mee dat je hierdoor wel wat meer snijverlies hebt. Ik heb 4 rollen gebruikt voor het trapgat. Check trouwens ook even of het verfbad hetzelfde is van de verschillende rollen die je koopt.
 • Behanglijm geschikt voor het type behang dat je hebt. Ik kies altijd voor kant-en-klare lijm van Perfax (en dus de versie die geschikt is voor vliesbehang).
 • Roller of kwast. Perfax heeft zelf een vrij prijzige roller in het assortiment, maar een verfroller werkt prima hoor! Een verfbakje voor de lijm is verder ook praktisch.
 • Behanglineaal
 • Behangspatel
 • Nadenroller (niet essentieel maar wel handig)
 • Waterpas en potlood
 • Scherp mes
 • Schaar
 • Optioneel: behangrandenlijm. Ik heb die niet gebruikt dit keer.
lambrisering behangen

Stappenplan behang langs het trapgat

1. Begin waterpas

Ik ben gestart tegen een deurpost aan en deze was gelukkig waterpas. Heb je dit niet? Trek dan met de waterpas een loodlijn op de muur en begin daartegen te behangen. Zo zorg je dat het behang altijd recht hangt.

2. Behang afknippen

Als je een normale kamer behangt, weet je precies wat de hoogte is en kun je dus al je banen al op de grond uitmeten (en het patroon goed leggen). In dit geval had ik te maken met allemaal verschillende hoogtes en loopt het geheel natuurlijk ook nog eens schuin af. Ik besloot dus de eerste baan ongeveer uit te meten, op de grond uit te knippen en de rest gewoon bij de muur zelf uit te meten en af te knippen. Knip altijd wat extra, zodat je het makkelijk strak af kunt snijden als het op de muur zit.

3. Muur inlijmen

De lijm giet je in het verfbakje en dan rol je de lijm gewoon op de muur. Rol altijd wat verder dan dat de eerste baan komt. Vergeet ook de randen niet.

4. Behang aanbrengen

Het behang breng je vervolgens aan op het ingelijmde stuk wand. Dit hoeft echt niet in één keer perfect! Het vliesbehang kun je supermakkelijk schuiven op de muur of zelfs er helemaal afhalen als je even opnieuw wilt beginnen. Pak dan je behangspatel en begin over het behang te strijken. Dit doe je van boven naar beneden en vanaf het midden naar buiten (dus naar links en naar rechts). Strijk alle bobbels en oneffenheden eruit en strijk als laatste de onderrand helemaal strak naar beneden. In mijn geval tot op de rand van de trap.

5. Behang afsnijden

Nu kun je het behang op maat afsnijden. Voor de rechte stukken gebruik je een behanglineaal. Ik heb deze bijvoorbeeld gebruikt aan de bovenkant van de lambrisering. Gewoon het lineaal neerzetten waar de rand moet komen en dan een scherp mesje er strak langshalen. De onderkant van ons behang komt tot aan de trap en die loopt bij ons in een soort bochtje. Hier kon ik mijn rechte lineaal dus niet voor gebruiken. Ik heb deze dus uit de hand afgesneden. Strijk dan wel even met de behangspatel het behang zo strak mogelijk naar beneden en volg dan met je mes dus gewoon de richel van de trap. Werkt perfect! Mochten de randjes nog wat loszitten, dan kun je daar nog wat extra lijm aanbrengen en weer vastplakken.

6. De naden rollen

Met de nadenroller kun je nu de randjes nog even narollen en natuurlijk de naden (vanaf baan 2 dan ;)).

7. De volgende banen

Normaal gesproken raad ik je dus aan om bij patroonbehang de banen uit te meten op de grond (patroon goed gelijk leggen en dan de juiste lengte van de rol knippen). Bij de schuine lambrisering langs de trap heb ik dit niet gedaan en heb ik gewoon het behang afgerold langs de reeds aangebrachte baan. Dat werkt prima, omdat het slechts korte banen zijn.

8. Lijmresten verwijderen

Eventuele lijmresten kun je met een schone, vochtige doek verwijderen.

Extra tips lambrisering behangen

Ik heb het behangen van een lambrisering langs het trapgat in m’n eentje gedaan binnen één dag, dus dat is prima mogelijk. Een aantal aanvullende tips die ik nog voor je heb, zijn:

 • Koop voldoende behang. Zeker als je zo’n schuine lambrisering gaat behangen met een patroonbehang zul je best wat snijverlies hebben. Ik heb twee banen verpest en redde het precies met 4 rollen.
 • Je kunt het niet echt verpesten! Ik kreeg veel berichtjes van vrouwen die het “dapper” vonden dat ik dit “aandurfde”. Daarop kan ik zeggen dat het echt niet heel erg mis kan gaan hoor. In het ergste geval trek je het behang weer van de muur. Vliesbehang is wat dat betreft zeer vergevingsgezind. En als je net als ik voor een budgetvriendelijk behang gaat, is er geen man overboord als je een baan verkeerd snijdt of knipt.
 • Probeer waar mogelijk de randen af te snijden met het behanglineaal. Langs de trap zelf is dat meestal niet mogelijk. Dan zal je het uit de losse pols moeten doen. Maar de bovenkant van de lambrisering wil je goed strak hebben. Daar heb je het behanglineaal voor nodig. Neem goed de tijd om deze helemaal netjes langs de vorige baan te zetten, zodat de lambrisering in één rechte lijn doorloopt. Houd hem stevig tegen de muur en snijd rustig in één beweging strak langs het lineaal. Ik dacht dat ik de lijn van de verschillende banen nooit recht zou krijgen en dat er een sierlijstje nodig zou zijn om dit te verdoezelen, maar dit is absoluut niet nodig en het is perfect recht (schuin aflopend) geworden.
lambrisering behangen
lambrisering behangen
lambrisering behangen

Het resultaat

Het behang als lambrisering langs de trap is ontzettend gaaf geworden! Ik vind het trapgat echt een stuk vrolijker dan voorheen en geniet er steeds van als ik er langs loop. Ik vond het behang van de Kwantum opvallend goed van kwaliteit. Het is stevig, mooi mat en kreukt of scheurt niet.

De komende tijd zal ik nog wat meer wanddecoratie toevoegen aan het trapgat verwacht ik. Verder ga ik misschien de leuningen ook nog verven, maar daar had ik nu nog niet zoveel zin in. Waar ik wel ontzettend veel zin in heb, is nog een behangklus. Ik heb de smaak te pakken haha! Ik heb inmiddels al wat staaltjes besteld en hoop binnenkort in de woonkamer aan de slag te gaan.

Videotutorial lambrisering behangen

Misschien begin je er al een beetje aan te wennen, maar ook dit keer heb ik een YouTube video gemaakt van hoe ik het behangen heb aangepakt. Ga je ook aan de slag? Laat het me dan weten, want dat vind ik heel erg leuk! Oh en abonneren op mijn YouTube kanaal waardeer ik ook erg 😉

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!