Nu we zelf in het proces zitten van het bouwen van een mantelzorgwoning voor m’n schoonmoeder, zijn we veel bezig met ruimtebesparende indelingen. Over het indelen van een tiny house is steeds meer online te vinden, maar wat nou als je een kleine woning probeert in te richten die ook weer niet zo klein is als een tiny house? Vandaag 5 tips voor het uitkiezen van een keuken in een kleine woning.
![](https://i0.wp.com/styledbysabine.com/wp-content/uploads/2018/06/Styling.png?resize=850%2C40&ssl=1)
1. De opstelling is de basis
Je begint natuurlijk met de opstelling van de keuken in je kleine woning. Hoe leuk het ook lijkt, een kookeiland moet je echt uit je hoofd zetten. Hier heb je gewoon relatief veel ruimte voor nodig in een ruimte en dit gaat in een kleine woning nooit handig werken. Natuurlijk zijn er alsnog diverse keukenopstellingen mogelijk, maar je zult toch meestal uitkomen op een rechte keuken of bijvoorbeeld een L-opstelling als je ruimte hebt om de hoek om te gaan. En met een mooie rechte keuken is helemaal niets mis.
2. Praktisch is prioriteit
Uiteraard wil je een mooie keuken in je kleine woning, maar ik zou van de praktische toepasbaarheid in dit geval wel prioriteit maken. Ja, heel veel keukens van tegenwoordig hebben geen bovenkasten meer omdat dit vaak als mooier gezien wordt. Echter in een kleine ruimte raad ik vaak toch bovenkasten aan, omdat je anders gewoon opbergruimte tekort komt. En niets zo irritant in een keuken als ruimtegebrek voor je spullen en te weinig vrije ruimte op je werkblad.
3. Less is more
Om meteen maar even verder te gaan op het thema opbergruimte; less is more. Dus zorg ervoor dat je zo weinig mogelijk spullen hebt die je in de keuken moet opbergen. Wij hebben zelf ook een kleine keuken in onze huidige woning en ik probeer al jaren zo min mogelijk keukenapparatuur te hebben. Zo hebben we een kleine blender die makkelijk in een hoekje van de kast opgeborgen kan worden, een zo smal mogelijke koffiemachine en verder geen overbodige apparaten. Een kokend water kraan kan een goede vervanger zijn voor een waterkoker op je aanrecht, maar bedenk wel dat deze ook ruimte inneemt in een kastje. De ruimtebesparing hiervan is dus maar relatief.
![keuken in kleine woning](https://i0.wp.com/styledbysabine.com/wp-content/uploads/2024/10/Interieuradvies-s-Gravenmoer-35.jpeg?resize=800%2C534&ssl=1)
4. Kleur kiezen
In een kleine ruimte is de neiging om voor zoveel mogelijk lichte kleuren te kiezen. Bij de keuken kom je dan al snel op wit uit. Dit is zeker een optie voor een kleine keuken in een beperkte ruimte. Ik wil je vooral adviseren om goed na te denken over de kleur en rekening te houden met de lichtinval die je hebt. In een kleine ruimte waar wel een groot raam is op het zuiden, is een witte keuken een prima keuze. Heb je echter weinig lichtinval? Of ligt de keuken aan de noordkant? Dan kan wit juist wat kil gaan ogen. In dat geval is een iets warmere, maar wel lichte tint, een goede keuze. Hele donkere kleuren raad ik wat minder aan in een kleine keuken. Wel kun je stoere, donkere kleuren terug laten komen in een deel van het ontwerp. Denk aan een zwart natuurstenen aanrechtblad of stoere zwarte grepen.
5. Houd het open en luchtig
Tenslotte is het goed om bij je keukenontwerp nog even kritisch te kijken of je niet alle ruimte volgepropt hebt met kasten en opbergruimte. Hoewel je in een kleine woning de aanwezige ruimte zo goed mogelijk wil benutten, raad ik je af om elke vierkante meter van je keuken vol te bouwen met kasten. Een hoge kast in de keuken is bijvoorbeeld ideaal qua hoeveelheid bergruimte, maar bouwt het geheel ook wel weer een beetje dicht. Door je keukenontwerp open en luchtig te houden creëer je een fijner gevoel. Ga dus bijvoorbeeld wel voor die bovenkasten, maar houd een deel van de wand bewust leeg van dichte kasten en werk daar bijvoorbeeld met wandplanken. Of kies voor een bovenkastje met een glazen deur voor een iets minder “kastig” geheel.
Geef een reactie