Een tijdje geleden ontving ik een pakketje van het merk ECOstyle met daarin de WespWeg. Dit is een imitatie wespennest, dat zou moeten helpen om wespen uit je tuin te houden. Vorig jaar hadden we bij m’n schoonmoeder in de tuin best wat last van wespen. Ik was dus al benieuwd of zo’n nep wespennest zou kunnen helpen hiertegen. Ik probeerde het deze zomer uit en vertel je mijn ervaringen.

WespWeg imitatie wespennest

Het idee achter de WespWeg is dat wespen in principe geen nest willen maken in de buurt van een ander wespennest. Wespen zijn territoriale diertjes, dus als ze al een nest in jouw tuin zien, zullen ze liever vertrekken. De WespWeg ziet er voor wespen uit als een wespennest van een stel concurrerende wespen. Het is dus een ideale manier om zonder gif of bestrijdingsmiddelen wespen uit je tuin te weren.

Waarom verjagen?

Een wesp is in principe een nuttig beestje. Zo zorgen ze net als bijen voor bestuiving van planten en daarnaast vangen ze andere insecten als vliegen en muggen. Op zich dus geen probleem om wespen in je tuin te hebben. Toch zien veel mensen de wesp liever gaan dan komen. Ze kunnen als ze steken namelijk behoorlijk vervelend zijn, zeker als je allergisch bent. Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf nog nooit gestoken ben, maar ik word ook niet heel enthousiast van wespen om me heen. Zeker toen we vorig jaar buiten wilden eten en er constant wespen op ons af kwamen, vond ik dit wel vrij irritant. Daarom leek de WespWeg me nou een ideale manier om de wespen te weren, zonder ze meteen te moeten vergiftigen of schade te doen aan het milieu.

ECOstyle WespWeg imitatie wespennest

Hoe werkt het imitatie wespennest?

De WespWeg is niet meer dan een stoffen zak met een bepaald patroon erop. Ik had er dus geen hele hoge verwachtingen van, maar wilde dit ECOstyle product natuurlijk wel een kans geven. Je moet de stoffen zak zelf opvullen met bijvoorbeeld kranten of een tas. Ik heb er wat oude kranten in gepropt. Daarna trek je het touwtje aan, zodat de zak dicht is.

Het nep wespennest hang je vervolgens op in je tuin. Houd er rekening mee dat de WespWeg werkt binnen een straal van ongeveer 5 meter, dus hang het nest op een centrale plek. Dit kun je bijvoorbeeld aan de dakrand van een schuur doen, maar ook aan je parasol. Ik heb het imitatie nest opgehangen aan een paal bij het terras in de tuin van m’n schoonmoeder.

Wanneer ophangen?

Ik heb op Instagram ook om ervaringen gevraagd met dit product en ik kreeg veelal als tip om het nest echt op tijd in het seizoen op te hangen. Als er eenmaal een wespennest in je tuin aanwezig is, doet dit product namelijk niks meer. Je kunt het imitatie nest dus het beste al op tijd in het voorjaar ophangen. Ik heb het pas in juni opgehangen, dus dat is eigenlijk net te laat.

Is het een effectieve methode?

Tot nu toe wel! Hoewel ik het nest dus wat later heb opgehangen dan de bedoeling is, moet ik zeggen dat het tot nu toe lijkt te werken. Waar we vorig jaar al veel last hadden van wespen, heb ik er nu nog nauwelijks eentje gezien. In onze eigen tuin, waar geen WespWeg hangt, heb ik wel al heel veel wespen gezien. In de tuin bij m’n schoonmoeder, die in hetzelfde dorp woont, heb ik nog geen last gehad van wespen sinds de WespWeg.

Via Instagram kreeg ik wisselende ervaringen te horen. Ongeveer de helft was enthousiast over het imitatie wespennest en de helft helemaal niet. Ik denk dus dat het een kwestie van uitproberen is. Als het werkt, is het een fijne en milieuvriendelijke wijze om de wespen op afstand te houden.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!