Op internet circuleren tal van handige checklist welke je mee kunt nemen naar een bezichtiging van een potentieel nieuw huis. Ik ga je hier dus niet vermoeien met dit soort open deuren waar je naar moet kijken, maar ik heb een “niet standaard” dingen lijstje. Namelijk een aantal details waar ik op let tijdens het bezichtigen van een woning. Deze dingen staan niet op je standaard checklist, maar kunnen toch best handig zijn om te weten.

De douche

Hoe de douche er precies uitziet, maakt me in principe nog niet zoveel uit. De badkamer is immers vervangbaar. Waar ik wel op let, is of er voldoende waterdruk is en of er dus een lekker harde straal uit de douchekop komt. Geloof mij, een miezerstraaltje is echt mega irritant! In mijn oude huis op vierhoog kwam dus echt zo’n mini zeikstraaltje uit de douchekop en daar heb ik me ruim tien jaar lang aan geërgerd. Nou zul je in een woning op de begane grond dit probleem niet zo snel hebben, maar sindsdien let ik er dus wel altijd op. Lekker kunnen douchen vind ik nou eenmaal belangrijk.

Mogelijkheid voor de tv

Hoewel ik zelf geen enorme tv-kijker ben, hebben we nou eenmaal wel zo’n ding in huis en wil ik hem ook niet missen. Sinds vorig jaar hebben wij zo’n prachtige Samsung The Frame tv en deze hangt uiteraard aan de muur. In een nieuw huis moet er dus de mogelijkheid zijn om de tv weer aan de muur te hangen. Recent ging ik een huis bezichtigen en daar was eigenlijk de enige mogelijke plek voor de tv in de uitbouw. Deze uitbouw was echter van kunststof, dus ik had daarbij wel meteen mijn twijfels hoe goed we de tv daar zouden kunnen ophangen (en of dit stevig genoeg zou worden). Kortom; ik had het nooit gedacht, maar ik let nu toch echt even op of ik mijn chique tv wel goed kwijt kan. Beetje zonde om zo’n tv vervolgens alsnog op een poot op een kastje te moeten zetten 😉

Plek voor de kattenbakken

Niet het charmantste onderdeel van ons huis, maar we hebben nou eenmaal katten en dat zorgt dat er automatisch ook kattenbakken aanwezig moeten zijn. We hebben twee grote Ragdoll katten, dus ook twee zogenaamde “jumbo” kattenbakken. Die nemen dus behoorlijk wat ruimte in. Ik zou ze dus niet graag in m’n woonkamer hebben staan 😉 Een bezichtiging van een woning gaat voor mij dus ook gepaard met het bepalen van een mogelijke plek voor deze kattenbakken. Ik vind het belangrijk dat het zowel voor de katten als voor ons op een goede plek staat. In ons huidige huis hebben we de kattenbakken in de berging. Om deze voor de katten toegankelijk te maken, hebben we kattenluikjes in de deuren daarnaartoe gemaakt. Niet heel mooi, maar wel praktisch. De berging gebruiken we in principe alleen voor de kattenbakken, dus dat is ideaal. Bij een bezichtiging check ik dus goed waar een mogelijke ruimte is voor de kattenbakken en hoe we deze goed toegankelijk kunnen maken zonder dat de hond erbij kan.

De temperatuur

In onze huidige woning zijn wij enorm verwend met onze bodemwarmte installatie met zowel vloerverwarming als vloerkoeling. Vooral die koeling is tijdens een warme zomer echt een uitkomst. Vorig jaar deed ie het gedurende een week niet tijdens hele hete dagen en dat hebben we toen geweten. Sindsdien let ik nog beter op de temperatuur en de regulatie daarvan bij het bezichtigen van een woning. Ik vraag hoe het zit met isolatie, hoe de verwarming werkt (wat voor ketel? Vloerverwarming? Radiatoren? Etc.) en check hoe de ligging van de woning is. Met name de slaapkamer is een plek die je natuurlijk zo koel mogelijk wilt houden. Tijdens die bezichtiging van laatst kwam ik op een zolder (die werd aangeprezen als “extra slaapkamer”) waar het zelfs met nog geen 15 graden buiten al zo ontzettend heet was, dat ik het meteen gezien had.

Stylingopties

Voor mij is het heel fijn als ik een huis helemaal naar m’n zin kan inrichten en stylen. Natuurlijk kun je dit met ieder huis doen, maar ik merk dat ik tijdens een bezichtiging ook extra let op de mogelijkheden. Zo vind ik het enorm belangrijk dat de muren strak gestuct zijn (zodat ik lekker makkelijk kan schilderen of behangen). Als de keuken in een kleur is die ik niet mooi vind, kijk ik of de deurtjes eventueel te verven zijn (dus liever geen hoogglans frontjes). Ik kijk naar de verlichting, eventuele inbouwspots en hanglampen om alvast een idee te krijgen van de mogelijkheden (bijvoorbeeld ook qua indeling).

Gaan we verhuizen dan?

Met al deze bezichtigingstips vraag je je misschien af of we verhuisplannen hebben. Het antwoord is in principe nee. Wel is het zo dat we onze ogen altijd openhouden hier in ons mooie dorp en ik dagelijks Funda check om te kijken of er nog nieuwe woningen in de verkoop zijn gekomen. Zo kan het dus wel zijn dat we af en toe een huis bezichtigen. We houden de opties graag open en zouden eigenlijk best graag binnen het dorp naar een iets groter huis verhuizen met iets meer tuin. Er komen hier zelden woningen te koop in een enigszins voor ons betaalbare prijsklasse, dus de kans dat een verhuizing er de komende tijd inzit, is gering. Verder is het ook hier nog steeds een kwestie van enorm overbieden helaas. Het huis waar ik het in dit artikel over had, viel trouwens enorm tegen dus hier hebben we niet eens een bod bij uitgebracht.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!