Sinds enige tijd ben ik wat meer gaan experimenteren met mijn naaimachine en langzamerhand word ik er steeds wat handiger mee. Recent besloot ik een hoesje te gaan naaien voor mijn Kobo e-reader en dit is heel goed gelukt. Daarom laat ik je vandaag zien hoe jij als beginner ook een hoesje voor je e-reader kunt naaien. Dit is hoe ik het doe.
Welke naaimachine als beginner?
Allereerst krijg ik nog geregeld vragen over welke naaimachine ik gebruik als beginner. Daar heb ik ook een artikel over geschreven hier op mijn blog. Ik heb sinds een aantal jaar een Singer Simple machine. De naam zegt het al; een simpele machine met weinig poespas. Volgens mij prima geschikt voor beginners, maar lees vooral mijn review over deze naaimachine voor beginners.
Benodigdheden voor het Kobo hoesje
- Naaimachine
- 2 verschillende stukken stof (1 voor de buitenkant, 1 voor de voering)
- Vulling. Ik gebruik Vlieseline volumevlies Style-vil
- Schaar of rolmes
- Spelden
- Elastisch koord
- Knoopje
Stappenplan Kobo e-reader hoesje naaien
De hoesjes die ik tot nu toe heb gemaakt, zijn geschikt voor zowel de Kobo Libra 2 als de nieuwe Kobo Libra Colour. Heb je een ander formaat Kobo? Ik ga binnenkort deze blog updaten met de maten die ik gebruik voor een Kobo Clara (die moet ik nog maken). Je kunt ook zelf uitmeten hoe groot je je stof moet knippen. Ik heb ongeveer 2,5-3 cm ruimer dan de e-reader geknipt (aan alle kanten). Dan past ie er goed in en zit ie bij mij precies goed klem. Heb je een Kobo Libra 2 of Kobo Libra Colour? Dan kun je gewoon onderstaande afmetingen aanhouden.
Stap 1. Stof knippen
Allereerst ga je de stof knippen of uitsnijden. Ik doe dit met een rolmes en mat, maar knippen is ook prima. De afmeting die je moet hebben is ongeveer 21 bij 19 cm. Knip dit formaat 2x uit voor beide stoffen en voor de vulling.
Stap 2. Patroon naaien
Nu pin je de stof van de buitenkant bovenop de vulling (goede kant van de stof komt boven). We gaan nu dat raster patroon erop naaien (ik weet even niet of dit ook een andere naam heeft). Je kunt dit helemaal netjes uitmeten en met een kleermakerskrijtje op je stof intekenen langs een lineaal. Of doe het net als ik met de Franse slag en naai het gewoon op gevoel. Ik naai eerst de langste diagonale lijn van hoek naar hoek en daarna lijn ik de rest daarop uit. Gebruik hiervoor gewoon de rechte steek op je machine. Dit doe je 2x, voor beide buitenstofjes en vullingen.
Stap 3. Naai de buitenkanten aan elkaar
Nu leg je de goede kanten van de buitenstof op elkaar en naai je dit aan elkaar. Laat de bovenkant open, dus naai langs drie kanten (één korte kant blijft open).
Stap 4. Naai de voeringstof aan elkaar
Hetzelfde gaan we doen met de stof die je voor de voering wil gebruiken. Als je een voering met een goede en een slechte kant hebt, dan leg je de goede zijden op elkaar hierbij. Ook de voering naai je langs drie kanten dicht en je laat de bovenkant open. Let op; hierbij laat je echter ook nog een extra gat open. Dit doe je aan één van de zijkanten.
Stap 5. Voering aan de vulling naaien
Nu gaan we de voering vastzetten aan de rest. Je keert eerst het hoesje met de vulling om, zodat de goede kant (met de stof) aan de buitenkant komt te zitten. Zoals je hem straks ook gaat gebruiken dus. Daaromheen schuif je de voering. Deze schuif je eromheen met de slechte kant naar buiten (dus de goede kant van de voering en de buitenstof komen op elkaar te liggen). Knip nu een stukje van het elastiek en pin deze vast tussen de voering en buitenkant stof (zie foto).
De volgende stap is om alles aan elkaar te naaien. Naai helemaal rond over de voering, vulling en buitenstof en natuurlijk het elastiek dat je hebt vastgepind (pas op dat je niet over je speld heen naait).
Stap 6. Afwerking
Het gat dat je aan de zijkant van de voering hebt gelaten, heeft uiteraard een functie. Hierdoor kun je nu de vulling + buitenstof naar buiten pielen. Deze haal je er helemaal doorheen en daarna kun je de voering in het hoesje duwen. De laatste stap is om de knoop erop te naaien. Meet even goed uit dat het past met de lengte van het elastieken lusje dat je hebt gemaakt en plaats de knoop op de gewenste plek op de buitenkant van het hoesje.
Resultaat
Als het goed is, heb je nu een mooi en goed beschermend hoesje voor je e-reader gemaakt. Het kan vast allemaal professioneler en beter, maar voor mij als beginner was dit al een heel prima resultaat. Hij functioneert in elk geval prima! Heel veel plezier met naaien en ga vooral lekker experimenteren als beginner. Dat doe ik ook! En ik heb inmiddels al twee hoesjes gemaakt en ga binnenkort de derde maken voor een Kobo Clara.
Geef een reactie