Sinds ik regelmatig plaatjes van ons huis op Instagram post, krijg ik vaak vragen over onze vloer. Vaak willen mensen weten wat we voor vloer hebben en vervolgens zijn ze benieuwd naar onze ervaringen hiermee. Vandaar dat ik besloot een blogpost te wijden aan de veel gestelde vragen over onze gietvloer.

Waarom een gietvloer?

In onze zoektocht naar een geschikte vloer voor ons nieuwe huis kwamen we uiteindelijk bij een gietvloer uit. Welke andere vloeren in ons zoekproces afvielen, zal ik binnenkort op een rijtje zetten, waarbij je al onze afwegingen kunt lezen. Afijn, tenslotte werd het toch een gietvloer. Wat ons direct aanspraak was de sfeer die een gietvloer uitstraalt. Het is een hele strakke vloer, die naadloos aansluit op alle hoeken en wanden. Voor sommige mensen heeft deze vloer misschien een kille uitstralling, maar ik zag het direct voor me in combinatie met een warm vloerkleed en een stoffen bank. Niks kils aan wat mij betreft! Je kunt ervoor kiezen om de vloer met een fusion patroon te laten leggen (een soort veegpatroon eigenlijk), maar juist het egale karakter van de vloer vonden wij zo mooi dus kozen we voor de zogenaamde pure variant.

Een gietvloer is dé ideale combinatie met vloerverwarming. En aangezien ons huis enkel middels vloerverwarming verwarmd wordt, was dit een belangrijke afweging in ons keuzeproces. Het rendement met zo’n dunne vloer is gewoon erg goed en dat merken we nu al in de rekeningen voor de verwarming van het huis (waarbij de isolatie van het huis uiteraard ook een rol speelt). Ook geen risico op bijvoorbeeld het kromtrekken van de vloer, zoals bij een houten vloer kan gebeuren.

Wat ook zo prettig is, is dat de vloer helemaal waterdicht is. Gaat er een glas drinken om dan is dat absoluut geen probleem. Je dweilt het zo weer op. Ook onze slobberende hond, die er een waar waterballet van weet te maken soms rondom zijn drinkbak, is geen enkele uitdaging voor deze vloer. Dus ook met huisdieren en/of kinderen zou ik je een gietvloer aanraden.

Krijg je niet heel snel krassen op zo’n vloer?

Nee. De verhalen over het snelle krassen van een gietvloer lees je overal op internet. Ik heb dit dan ook voor de zekerheid meerdere malen nagevraagd bij de leverancier voordat we de beslissing durfden te nemen. Natuurlijk zal een gietvloer eerder krassen vertonen als je het vergelijkt met een hardstenen vloer. Maar in vergelijking met een houten vloer bijvoorbeeld, is een gietvloer juist krasbestendiger. Wel is het natuurlijk zo dat je krassen eerder ziet door het egale karakter van de vloer.

Onze ervaring nu na bijna een half jaar is dat het krassen enorm meevalt. We hebben enkele krassen, die zijn ontstaan door het onvoorzichtig in elkaar zetten van een kledingkast. Kleine putjes en krasjes verdwijnen meestal binnen enkele minuten vanzelf. Het is namelijk een best elastische vloer (wat je ook ziet als je bijvoorbeeld de bank verplaatst).

Welke merk vloer hebben wij en waarom?

Na ons even ingelezen te hebben, wisten we direct dat we voor een Senso vloer wilden gaan. In tegenstelling tot veel andere gietvloeren is een Senso gietvloer geheel op plantaardige basis. Dit is veilig voor je gezondheid en niet schadelijk voor het milieu. Zeker wanneer je bedenkt dat de vloer ook nog warm wordt door de vloerverwarming, vonden wij het erg belangrijk om een “gezonde” vloer te hebben waar geen schadelijke dampen uit vrij kunnen komen. We brengen toch veel tijd door in ons huis en zijn van plan hier ook nog de komende jaren te blijven wonen.

Toegegeven, een gietvloer is al niet goedkoop en bij Senso zijn ze zeker niet de goedkoopste. Ik geloof zelfs dat ze één van de duurste leveranciers zijn. Maar wij kregen zo’n goed gevoel over de kwaliteit van de vloer en het vakmanschap waarmee ze deze leggen, dat we het deze investering waard vonden.

gietvloer senso

Welke kleur hebben wij?

Een gietvloer is leverbaar in alle RAL kleuren. Je bent dus heel flexibel. Een witte vloer vond ik in eerste instantie prachtig, maar bij zo’n lichte kleur moet je er wel rekening mee houden dat je een extra UV-werende laag moet laten aanbrengen en dat bepaalde garanties (op UV-bestendigheid) vervallen. We besloten toen te gaan voor een grijze variant met een vleugje taupe erin om het geheel wat warmer te maken. En we zijn absoluut tevreden met deze keuze. De precieze code van onze vloer en kleur is: HighDensity Pure NCS 4005Y20R.

Zijn er ook nadelen?

Ja, er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

  • Doordat de vloer zo egaal is, zie je gauw stof, pluisjes, katten-/hondenhaar, modderpootjes, etc. op de vloer. Kwestie van iets vaker stofzuigen en dweilen dus (of accepteren…).
  • Het leggen duurt totaal bijna een week, waarbij je dus een week lang je huis niet in kunt en het huis dus helemaal (in ons geval dan, aangezien hij door het hele huis ligt) leeg moet zijn. Ook daarna ondervonden wij dat de vloer nog een paar dagen wat kwetsbaar is. Dus niet direct met meubels gaan schuiven!
  • De prijs, lijkt me duidelijk.

Ik hoop bij deze de veel gestelde vragen beantwoord te hebben. Mocht je nog meer vragen hebben, laat dan gerust een reactie achter of stuur me een privé berichtje.

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!