Inmiddels zijn de ramen grotendeels weer gesloten om de kou buiten te houden en regent het buiten behoorlijk door. Dat kan best een uitdaging vormen om het binnenklimaat in je woning goed op peil te houden. Hoe zorg je voor een fijn en gezond leefklimaat in huis tijdens de koude en vochtige maanden? Vandaag geef ik je 4 tips.
Ventileren!
Hoewel je natuurlijk je ramen en deuren veelal gesloten zult houden, is ventileren van essentieel belang om een gezond binnenklimaat te creëeren. Heb je roosters boven de ramen? Gebruik deze dan ook waar ze voor bedoeld zijn. Veel moderne huizen zijn daarnaast voorzien van een ventilatiesysteem. Ook deze moet je dan natuurlijk wel gebruiken en op de juiste manier instellen. Zo bleken de vorige bewoners van ons huis het hele ventilatiesysteem uitgeschakeld te hebben. Dan heb je er niks aan. Ook heeft je systeem meestal verschillende standen, waarbij je bijvoorbeeld een hogere stand gebruikt bij koken of douchen. Vergeet dus niet je ventilatie aan te zetten als je lekker die badkraan opendraait in dit seizoen. En check meteen ook eens even wanneer je voor het laatst onderhoud hebt laten uitvoeren aan je woningventilatie. Het juist onderhouden en schoonhouden zorgt ook voor een gezond binnenklimaat.
Een urban jungle
De zogenaamde urban jungle was een aantal jaar geleden een ware trend. Steeds meer woonkamers vulden zich tot de nok toe met planten en op social media werden de plaatjes hiervan enthousiast gedeeld. Planten zijn niet alleen een trend, maar zijn ook ontzettend gezond! Dus ben je een liefhebber van groen in huis? Dan is dit je excuus om “all out” te gaan met kamerplanten. Planten breken niet alleen schadelijke stoffen af, maar voegen ook extra zuurstof aan de lucht toe én houden de luchtvochtigheid op peil. En dat laatste is extra belangrijk in een seizoen waar we weer volop de verwarming aan hebben. Wat mij betreft zijn kamerplanten dus een essentieel onderdeel van een woning met een gezond binnenklimaat. Kijk daarbij ook zeker eens verder dan alleen de woonkamer. Juist in de slaapkamer en de badkamer kunnen planten heel veel bijdragen aan de luchtkwaliteit.
Minder fijnstoffen in huis
Om een gezonder binnenklimaat te creëeren is het ook zaak om de hoeveelheid fijnstoffen in huis te verminderen. Dat je niet binnen moet roken (of liever nog helemaal niet), is natuurlijk vrij logisch. Maar ook bij koken of het branden van kaarsen komen fijnstoffen in de lucht die de luchtkwaliteit in huis verminderen. Gebruik dus bij het koken altijd je afzuigkap. Verder zijn er tegenwoordig in zowat elke woonwinkel of warenhuis kaarsen op batterijen verkrijgbaar. Van stompkaarsen tot dinerkaarsen, je kunt in principe alle varianten, kleuren en maten wel met een batterijtje kopen. Zo houd je niet alleen de luchtkwaliteit gezonder, je zorgt er ook voor dat het risico op brand drastisch kleiner wordt.
Maak regelmatig schoon!
Naast ventileren, is het regelmatig schoonmaken van je huis ook heel bijdragend aan een gezond binnenklimaat. Denk aan de eerder genoemde ventilatieroosters, roosters van de afzuigkap, maar ook aan bijvoorbeeld het regelmatig uitkloppen van vloerkleden. Wil je helemaal goed bezig zijn voor je leefomgeving? Kies dan meteen voor ecologische schoonmaakmiddelen die niet schadelijk zijn voor gezondheid en milieu.
Tenslotte
Het wordt niet voor niets “een frisse neus halen” genoemd. Juist in de herfst en winter ga ik graag naar buiten om frisse lucht binnen te krijgen. We zitten in deze seizoenen vaak veel te veel binnen en dat is helemaal niet zo bijdragend aan je gezondheid en gemoedstoestand. Ik heb bijvoorbeeld recent het hardlopen weer opgepakt en ga 2-3x per week al direct bij zonsopkomst naar buiten. Ook een wandelingen voor het werk of juist in je lunchpauze draagt bij aan je gezondheid en geeft een ontzettend goed gevoel!
Geef een reactie