Om een persoonlijke touch toe te voegen aan het interieur, kiezen veel mensen voor foto’s in huis. Deze kun je uiteraard per stuk in een lijstje zetten, maar ook een fotocollage is populair. Een heleboel webshops bieden het samenstellen en laten printen van zo’n collage aan. Ik ging recent aan de slag met het samenstellen van een IXXI met eigen foto’s. Best een werkje! Hierbij mijn 3 tips waarmee je zorgt voor een mooi én interieurverantwoord geheel.

1. Wissel groot en klein af

Je kunt ervoor kiezen om alle foto’s in hetzelfde formaat in de collage op te nemen, bijvoorbeeld in een vierkant formaat. Persoonlijk vind ik dat dit juist vaak een rommelig effect geeft en het geheel te druk wordt. Zeker als je hem ophangt, kijk je van verderaf op de collage en zie je dan door de bomen het bos niet meer. Ik koos er dan ook voor om sommige foto’s groter in de collage af te laten drukken en andere weer kleiner. Daarbij legde ik de basis door met drie grote foto’s te beginnen. Deze plaats je in de collage en daarna ga je de lege plekken opvullen met kleinere foto’s. Let er ook even op dat niet elke camera even goede kwaliteit foto’s maakt. Zo had ik wat foto’s die nog met m’n oude iPhone waren gemaakt, die veel kwaliteitsverlies zouden hebben als ik ze groter had afgedrukt. Foto’s van je (spiegelreflex)camera kun je uiteraard wel flink vergroten.

Krijg je van het online programma waarin je de collage gaat bestellen een melding dat de kwaliteit onvoldoende is? Wees dan niet eigenwijs door hem toch af te laten drukken, maar pas je foto’s aan. Juist bij zo’n collage geeft het een heel onrustig effect als je foto’s korrelig worden afgedrukt.

 

2. Ga voor dezelfde bewerking of filter

Uiteraard kun je ervoor kiezen om je foto’s allemaal in zwart/wit te laten printen op de collage. Dit geeft een rustig geheel. Wil je iets kleurrijkers? Kies er dan voor om je foto’s allemaal op een zelfde soort manier te bewerken. Zo zorg je er toch voor dat je collage echt één geheel wordt, zonder dat je direct aan zwart/wit gebonden bent. Normaal werk ik niet met filters op mijn website of Instagram, maar voor de collage ben ik wel met de bewerking aan de slag gegaan.

In Lightroom heb ik alle foto’s op dezelfde wijze bewerkt. Alsnog zul je dan zien dat er een aantal foto’s zijn die er net uitspringen doordat ze bijvoorbeeld veel geler van kleur zijn dan de andere. Deze leg ik naast een andere foto en pas dan de bewerking voor die foto nog wat verder aan, tot ze mooier bij elkaar passen. Onderschat dit niet, want ik heb gemerkt dat dit echt best een werk is! Ik heb al mijn foto’s uiteindelijk van een beetje een vintage look voorzien in Lightroom, maar heb daarbij wel frisse kleuren behouden (dus niet zo’n sepia-achtig effect).

Gaat dit je pet nou te boven of wil je het iets minder tijdrovend aanpakken? Kies dan voor een kant-en-klaar filter voor je foto’s. Veel bedrijven die foto-afdrukken aanbieden, bieden tegenwoordig ook keuze uit allerlei filters aan. Enige nadeel hieraan vind ik dat deze filters vaak heel “heftig” zijn. Je kunt ze namelijk niet altijd op bijvoorbeeld 50% toepassen. Bij IXXI was dit ook het geval. Ik vond een bepaald filter bijvoorbeeld wel mooi, maar deze pakte net te heftig uit voor mijn foto’s. Ik heb het dus bij mijn eigen bewerking gehouden.

Filters kun je verder ook vinden in de verschillende fotografie apps op je telefoon. In Instagram zijn verschillende keuzes, maar ook apps als Afterlight en VSCO bieden talloze filters aan. Het fijne van deze apps is, dat je hierbij wel de filters ook deels kunt toepassen (en zelfs meerdere filters over elkaar kunt doen). Ook kun je nog wat andere basic bewerkingstechnieken inzetten.

 

3. Kaders om je foto’s

In je collage kun je er natuurlijk voor kiezen om de foto’s op standaard wijze allemaal tegen elkaar aan te leggen. Een andere optie is om een kader om al je losse foto’s te laten zetten. Zo springen de afzonderlijke foto’s er iets beter uit en vloeit het minder in elkaar over. Wel kan dit soms juist weer wat rommeliger ogen. Even uitproberen dus. Bij mijn collage koos ik voor witte kaders om m’n foto’s, waar ik erg tevreden over ben. Vaak bieden de online collage aanbieders wel een optie aan om wel of niet voor kaders te kiezen.

Is dit bij de webshop waar jij wilt bestellen niet zo? Dan kun je ook altijd nog zelf voor kaders om je foto’s kiezen. Gebruik in dat geval bijvoorbeeld weer een app op je telefoon. Let er wel op dat je de randen even dik kiest.

 

Aanvullende tips bij het bestellen van een IXXI

Een collage op een IXXI bestellen, is weer een beetje een vak apart heb ik gemerkt. Je zit namelijk met de zogenaamde tools, oftewel de plastic kruisjes, die de vierkante kaartjes aan elkaar klikken. Deze zie je aan de voorzijde van je IXXI als stippen. Bij het samenstellen van de collage kun je gelukkig al goed zien waar deze “stippen” gaan komen. Je kunt je foto’s ook wat schuiven met de pijltjes om te zorgen dat zo’n stip niet net midden op een oog van iemand komt. Dat zou namelijk een beetje een vreemd gezicht zijn. Soms moest ik een foto noodgedwongen toch in een ander formaat toevoegen omdat die plastic kruisjes steeds net over een hoofd van iemand vielen. Even opletten dus.

 

De plastic kruisjes (IXXI noemt ze dus tools) kun je overigens in verschillende kleuren bestellen. In het online programma kun je goed zien hoe het effect van de verschillende kleuren op je collage gaat zijn. Ik koos dan ook niet voor de standaard witte kleur, maar ging voor een mooie mintgroene tint. Deze past veel beter bij de kleurstelling van mijn collage. Ook weer een kwestie van alle kleuren even aanklikken en uitproberen dus.

 

Dit waren mijn tips voor het samenstellen van een fotocollage in je interieur. Wat mij betreft een leuke manier om verschillende persoonlijke foto’s en herinneringen aan je huis toe te voegen. Ik ben zelf niet zo weg van zo’n collage in de woonkamer (het past hier ook niet echt), maar vind het wel onwijs leuk om deze bijvoorbeeld in de hal, de overloop of werkkamer te hangen. Neem je tijd om hem samen te stellen en dan zul je zien dat je er een hoop plezier aan zult hebben.

 

Let op: wil jij ook een IXXI bestellen? Alleen vandaag (31 oktober) is er een 20% kortingscode vanwege Vogue Online Shopping Night. Bestel dus vandaag je IXXI en gebruik de code IXXIVOGUE2018.

 

Ps. Ben je benieuwd naar het eindresultaat van mijn IXXI? Houd dan mijn Instagram deze week in de gaten!

styled by sabine signature

 

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!