De laatste jaren krijg ik steeds vaker de vraag naar een interieurontwerp waarbij duurzaamheid een belangrijke rol speelt. Natuurlijk zijn er een aantal keuzes die je kunt maken bij het inrichten van je woning om tot een zo duurzaam mogelijk resultaat te komen. Ik zet een aantal van mijn tips op een rijtje.

Vloeren

Een duurzaam interieur samenstellen begint bij de basis. Zo zijn er op het gebied van vloeren al heel veel verschillende opties die je kunt overwegen. Online is er al ontzettend veel informatie te vinden over welk type vloer het minst schadelijk is voor mens en milieu. Een aantal voorbeelden van een duurzame vloer zijn een marmoleum vloer, maar ook een kurk of bamboe vloer. Verder is het nog goed je te bedenken dat een duurzame keuze altijd een keuze is voor een vloer waarvan je weet dat je hier nog jarenlang plezier van gaat hebben. Let dus ook even goed op het praktische karakter van een vloer die je gaat kiezen en of deze past bij jouw manier van leven.

Een ander aspect om rekening mee te houden is de eventuele aanwezigheid van vloerverwarming. Om je woning zo duurzaam mogelijk te maken, wil je natuurlijk een zo goed mogelijk rendement van je verwarming behalen. Laat je dus ook goed adviseren over de combinatie van je vloerkeuze en vloerverwarming.

Wanden

Er zijn op het gebied van wandafwerking ook verschillende duurzamere keuzes te maken. Zo kun je bijvoorbeeld leemstuc overwegen als duurzame en gezonde keuze. Bij het verven van een wand kun je je ook eens verdiepen in de verschillende typen muurverf. Zo zijn er tegenwoordig steeds meer verfmerken die ecologische verf aanbieden, zonder schadelijke ingrediënten (en alsnog leverbaar in de meest trendy kleuren!).

Meubels

Een duurzame keuze op het gebied van meubels is natuurlijk een inrichting waar je de komende jaren blij mee gaat zijn. Meubels die zo lang mogelijk meegaan, zijn altijd een goede keuze. Meubels van hardhout kunnen prima een leven lang meegaan en je kunt ze ook gemakkelijk van een nieuwe kleur voorzien. Houd je wel van wat afwisseling in je interieur? Dan kun je eens kijken naar bijvoorbeeld een bank met verwisselbare hoezen. Op die manier hoef je niet elke paar jaar een nieuwe bank te kopen, maar kun je door een andere hoes toch je interieur een compleet andere look geven. Zo’n hoes kun je trouwens ook prima tweedehands vinden (ik vond er ooit eentje voor onze bank op Marktplaats voor een prikkie).

Tweedehands en recyclen

Het tweedehands aanschaffen van meubels en accessoires is natuurlijk sowieso een milieubewuste optie (en ook nog eens ontzettend leuk!). Er zijn al zo ontzettend veel spullen in deze wereld, dat het eigenlijk bijna niet nodig is om nieuwe items aan te schaffen. Het is ook nog eens vriendelijk voor je portemonnee. Ik heb zelfs bij het grofvuil echt de leukste items gevonden gedurende de jaren! Check verder kringloopwinkels, Marktplaats en plaatselijke Facebook groepen voor de beste tweedehands vondsten. Uniek en duurzaam.

En ben je een meubel na een aantal jaar zat? Kijk eens of je het met een likje verf weer kunt laten passen bij je voorkeuren. Als je het echt niet meer kunt gebruiken, is er vast iemand in je omgeving te vinden die er nog wel heel blij van wordt. Recyclen en minder nieuwe spullen kopen is wat mij betreft echt een belangrijk onderdeel van een duurzamer interieur.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!