Vorig jaar zag ik het al enkele keren voorbij komen op Instagram; een ceder boompje als kerstboom. Dit is typisch een geval van “you hate it or you love it” volgens mij, want ook in mijn omgeving zijn de meningen sterk verdeeld over deze bijzondere kerstboom. Ik ben zelf duidelijk kamp “love it”, dus ging dit jaar voor een ceder boom als kerstboom. Bijkomend voordeel? Hij neemt weinig ruimte in!

Atlasceder

De ceder boom die ik heb aangeschaft, is een Cedrus Libani Glauca, oftewel een Blauwe ceder of Atlasceder (volg je het nog?). Toen ik interesse kreeg om dit boompje te gebruiken als kerstboom, begon ik mijn zoekactie op Google. Daar kreeg ik alleen maar plaatjes te zien van metershoge bomen en informatie voor tuinierders. Toch is dit wel de ceder die ik nu in het klein zelf in huis heb.

De ceder valt onder de coniferen en kan gerust 25 tot 40 meter hoog worden. De plaatjes die je daarvan ziet, zijn van volle bomen die doen denken aan een enorme kerstboom. De jonge ceder boompjes zijn nog veel minder sterk vertakt en dat geeft hem zijn opvallende uiterlijk als kerstboom. De jonge ceder boompjes zijn rank, hebben vrij weinig zijtakken en daardoor een elegante look. Heel wat anders dan de gemiddelde kerstboom dus.

Ik kocht de mijne bij Intratuin, waar ze een stuk of tien van deze boompjes hadden staan in 2 verschillende formaten. Ik heb het kleinste formaat en deze kostte 40 euro. Voor een hogere versie betaal je bij Intratuin 60 euro (wat ik een behoorlijk bedrag vind!). Online kun je ze ook wel vinden, maar dat is wel even goed zoeken (en je kunt hem dan niet helemaal exact zelf uitzoeken).

De verzorging van je ceder kerstboom

Zoals elke boom die wij als kerstboom gebruiken (behalve de kamerden), is dit oorspronkelijk natuurlijk een boom voor buiten bedoeld. Je kunt hem dus niet als huisplant houden na de kerst, maar in je tuin zal ie het prima overleven tot volgend jaar. Hij is goed winterhard en vraagt weinig verzorging. Ook zomers verdraagt ie gerust de volle zon, maar op een plekje in de schaduw zal ie het ook doen.

In huis kan ie dus wel wat uitvallen, zeker naarmate je hem langer laat staan (en hij uit koudere temperaturen kwam voordat je hem aanschafte). Ik denk dus dat ik hem begin januari alweer naar buiten ga doen en hem een fijn plekje in de tuin geef.

Als je hem in een pot hebt staan in je woonkamer, zorg dan vooral dat je hem niet teveel water geeft. De grond mag iets vochtig zijn, maar liever laat je hem goed droog worden tussen gietbeurten in. Natte voeten zijn echt funest voor dit boompje! Ik geef de mijne voor de zekerheid ook even geen voeding nu hij in huis staat. In het voorjaar in de tuin zal ik hem wel wat bij gaan voeden.

Styling van de ceder kerstboom

Persoonlijk vind ik dit boompje het mooist als je hem vrij minimalistisch aankleedt. Ik wilde een beetje een boho-look creëeren, dus koos voor een aantal verschillende ballen met natuurlijke tinten en ook twee stuks met veren. De traditionele kerstverlichting vind ik vaak niet zo sfeervol (met name dat witte led wat je nu veel ziet, vind ik niks). Ik koos dus voor verlichting in de vorm van mini-sterretjes aan een koperen draadje. Dit lichtsnoer geeft een mooi warm licht (ook bij Intratuin gekocht). Alle ballen zijn trouwens ook van Intratuin en ik heb ze vastgemaakt met stukjes jutetouw.

De kweekpot waar m’n ceder boompje in kwam, was natuurlijk niet zo’n mooi gezicht, dus ik heb er een handgemaakte mand van de Loods5 outlet omheen gedaan. Het bankje waar de boom opstaat, kleedde ik verder aan met een lekkere schapenvacht en een paar kussens.

Op Pinterest vind je trouwens ook voorbeelden van deze boompjes op een meer minimalistische en Scandinavische manier gestyled.

ceder boompje als kerstboom

Kortom, ik ben heel blij met mijn ceder boompje als kerstboom! Ik ben benieuwd naar jouw mening? Vind je dit ook zo leuk? Of vind je hem misschien wel woest lelijk?

Update december 2021: dit wordt het vierde jaar dat ik hetzelfde ceder boompje gebruik. De rest van het jaar staat ie in de tuin en dit gaat prima. Een eenmalige investering dus!

Zoek je meer ideeën voor een kleine kerstboom? Check dan mijn artikel met 5 kerstbomen voor een kleine woonkamer.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!