Goedkoop en duurzaam; meestal niet de combinatie waar je meteen aan zult denken. Als je bezig bent om je garderobe te verduurzamen, zul je dan ook al snel bij merken uitkomen die niet echt budgetproof zijn. Ik krijg hier ook geregeld berichten over als ik kleding laat zien van een duurzaam merk. Dat de kleding duur is en dat dat niet voor iedereen haalbaar is. Toch zijn er ook goedkope manieren om je kledingkast wat te verduurzamen. Ik laat je mijn favoriete manieren zien om toch voor een klein budget duurzame kleding te shoppen.

Geen nieuwe kleding kopen

Allereerst zal ik deze inkopper er even ingooien. Geen kleding kopen is natuurlijk de meest duurzame optie. Ga eens lekker door je kledingkast en maak eens wat nieuwe combinaties. Als ik inspiratieloos ben met een bepaald kledingstuk, zoek ik bijvoorbeeld naar outfits op Pinterest. Een witte jeans waar je je even geen raad mee weet? Typ in “white jeans outfit” en je hebt gegarandeerd weer wat nieuwe ideeën.

Budgetwinkels met duurzame kleding

Yes, er zijn steeds meer “goedkope” winkels die ook duurzaam geproduceerde kleding aanbieden! Uiteraard is het hierbij altijd een beetje opletten of het dan ook echt duurzaam is. Maar wist je dat bijvoorbeeld de Zeeman al een heel eind is op het gebied van duurzaamheid en fair fashion? Dat had ik echt niet verwacht van een winkel met zo’n budget imago. Een tijdje terug had ik ook al eens een samenwerking met Bonprix. Ook niet het eerste merk waar je aan denkt bij duurzame mode. Maar ook deze winkel is al een stuk verder dan zijn concurrenten op dit gebied en is op de website erg transparant over de stappen die al gezet zijn. Ik kan me voorstellen dat je het best lastig vind om nou uit te vinden wat een echt groene keuze is. Dat vind ik ook altijd en ik lees dan o.a. graag de blog van When Sara Smiles. Zij maakt echt prachtige en uitgebreide artikelen over het onderwerp duurzame mode en ik vertrouw ontzettend op haar kennis.

Markt of IJhallen

Eén van mijn favoriete plekken om toffe duurzame kleding te scoren is toch wel de Noordermarkt. Vooral op maandag staat het helemaal vol met kraampjes met vintage kleding, maar ook op zaterdag zijn er een aantal vintage kramen te vinden. Voor echt kleine prijsjes kun je zo de meest unieke vintage stukken vinden in een supergezellige sfeer. Woon je niet in de buurt van Amsterdam? Dan is er bij jou in de buurt vast ook zoiets te vinden. Ik houd bijvoorbeeld ook altijd allerlei Facebook groepen uit onze omgeving in de gaten, zodat ik weet wanneer er een rommelmarkt of vlooienmarkt is.

Woon je wel in de buurt van Amsterdam? Dan zijn de IJhallen ook een aanrader! Eens in de maand kun je hier ontzettend goed tweedehands en vintage shoppen. Het aanbod is enorm en je hebt hier gegarandeerd een leuke dag. Ook als je zelf eens lekker wilt opruimen en veel wilt verkopen is het een aanrader om hier een kraam te huren. Ik heb dat in het verleden een aantal keer gedaan en het levert behalve een gezellige dag ook goed geld op.

duurzame kleding met klein budget
Een outfit met tweedehands en vintage kleding.

Facebookgroepen

Een soort online markt-idee vind je in verschillende tweedehands Facebook groepen. Er zijn tig soorten groepen beschikbaar. Van buurtgroepen waarin van alles wat wordt aangeboden, tot speciale vintage kleding groepen waarin de echt bijzondere items worden verkocht. Ik ben o.a. lid van een vintage verkoopgroep en van Amsterdam Yard Sale (een enorm populaire verkoopgroep specifiek voor Amsterdam).

Sale van duurzame merken

Een ander idee is om de uitverkoop van je favoriete duurzame merken in de gaten te houden. Je zult bij dit soort merken minder uitgebreide sales vinden dan bij een gemiddelde fast fashion keten. Maar ook deze merken moeten soms kleding opruimen en plaats maken voor een nieuwe collectie. Schrijf je dus in voor een nieuwsbrief of volg ze op social media. Zo koop ik graag basics bij o.a. Dilling en Organic Basics. Dat doe ik eigenlijk altijd als ze een kortingsactie hebben. Scheelt toch weer! Nu ik zelf sinds dit jaar ambassadeur ben voor het duurzame merk Armed Angels mag ik daar ook zo af en toe een kortingscode van delen, dus houd dat ook in de gaten.

Tweedehands fast fashion

Ik scoor zelf ook geregeld tweedehands kleding van de zogenoemde fast fashion ketens. Ik koop zelf liever niet bij dit soort winkels, maar vind de kleding soms wel gewoon heel tof. Een goede oplossing is om het dan tweedehands te kopen, bijvoorbeeld via Vinted. Ook als ik me toch heb laten verleiden om op de app van bijvoorbeeld de Zara te kijken, probeer ik items niet ook echt te kopen. Ik bewaar het item en wacht tot het vanzelf op Vinted verschijnt. Je zult merken dat er genoeg mensen zijn die al heel snel nagenoeg nieuwe kleding weer verkopen. Een duurzamere manier om zo toch goedkope kleding te kopen.

Kleding ruilen

Hier was ik zelf nog niet zo in thuis, maar ik ben sinds heel recent lid van een groepje uit het dorp die een kledingruil ketting hebben. Dit houdt in dat er goed gevulde tassen vol tweedehands kleding rondgaan onder de leden. Je pakt hieruit wat je leuk vindt en stopt er zelf weer kleding in die je niet meer wil hebben (of niet meer past). Ik ben nog maar sinds kort lid, dus kan mijn ervaringen hiermee nog niet delen, maar ik vind het nu al een ontzettend leuk initiatief. Ik zal zeker nog eens een blog plaatsen als ik wat langer meedoe en vertellen hoe dit bevalt. Je vind dit kledingruil initiatief trouwens inmiddels al door heel Nederland. Meer informatie vind je op deze site over het concept en je vind daar ook de inschrijfformulieren. En als dit nog niet bestaat in jouw stad of dorp, zet je het gewoon zelf op!

Maak het zelf!

Breien is al jaren een enorme hobby van me en op die manier maak je dus zelf duurzame kleding! Volg een online cursus om met de naaimachine om te gaan of leer jezelf haken of breien en je kunt de meest unieke stukken zelf maken. Daarnaast is zo’n hobby ook nog heel ontspannend!

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!