Voor het derde jaar op een rij hebben wij dezelfde kerstboom in huis staan. En dat is zeker geen kunstkerstboom, maar gewoon een echte. Ik heb namelijk een aantal jaar geleden een ceder boompje aangeschaft bij het tuincentrum en sindsdien gebruiken we deze als kerstboom. Ik vertel je hoe we dit doen.

Waarom een ceder boompje?

Een ceder boompje is een beetje een gekke kerstboom en het is echt een kwestie van “you love it or you hate it” volgens mij. Ik kan de ceder kerstboom ontzettend waarderen en dat is met name ook uit praktische redenen. Een ceder boompje is gewoon een stuk kleiner dan de gemiddelde “normale” kerstboom. Hij is rank en slank, oogt veel minder lomp en geeft je woonkamer wat meer lucht. Voor onze kleine woonkamer is dat ideaal. Met al die verzamelde kringloopspullen hier in huis zou ik geen idee hebben waar ik een normale kerstboom moet stallen. De ceder is makkelijk in een hoekje te zetten, je kunt hem zelfs heel makkelijk weer verplaatsen als je hem zat bent op een plek en ze zijn er in heel veel verschillende modellen. Die van ons is een beetje hoog en scheef, met aan de onderkant wat langere takken die ver uitsteken. Een grappig gezicht.

duurzaam ceder kerstboom
duurzaam ceder kerstboom

Hoe versier je de ceder kerstboom?

Simpel. Gewoon met alles wat jij wilt. Houd er wel rekening mee dat de takken wat minder stevig zijn dan bij een normale spar. Dus je kunt meestal geen hele zware ballen eraan hangen, omdat ze dan doorzakken. Met een beetje creativiteit kun je er best wat kerstdecoratie in kwijt. Ik heb er zelf geen slingers in, maar eigenlijk denk ik dat dat juist ook heel tof kan zijn. Of hem misschien helemaal volhangen met mooie strikken? Wij hebben er overigens twee korte lichtslingers inzitten. Van die hele kleine op (oplaadbare) batterijen. Dit zijn van die lichtjes aan zo’n heel dun ijzerdraadje. Ik vind dat het mooist bij de ceder, omdat de draden van de verlichting dan amper zichtbaar zijn in het boompje.

Verder kun je hem heel makkelijk op een tafeltje zetten of weer verplaatsen als je hem elders wilt hebben. Handig met kleine kinderen en/of huisdieren ook!

De ceder kerstboom als duurzame kerstboom

De duurzame kerstboom; je hoort er steeds meer over. Want wat is nou de meest duurzame keuze? Een kunstkerstboom die je jarenlang kunt gebruiken? Of toch juist een echte die na de kerst weer terug geplant wordt in het bos? Voor ons bleek de ceder kerstboom een verrassend duurzame keuze. Drie jaar geleden kochten we dit gekke boompje bij de Intratuin. Sindsdien staat ie met kerst in huis en de rest van het jaar lekker buiten in de tuin. Gewoon in een grote pot en dit gaat prima. Elk jaar is ie weer wat gegroeid en hij ziet er nog prachtig uit.

Naast dat het duurzaam is, is het ook gewoon erg leuk om je eigen kerstboom te hebben en te verzorgen. Hoewel het me dus ook heel erg leuk lijkt om een keer zelf zo’n echte kerstboom uit te zoeken in zo’n speciaal kerstboombos. Maar goed, voorlopig hebben we ons ceder boompje en staat deze perfect.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!