Toen ik onze slaapkamer een kleine make-over gaf met een nieuwe kleur en een nieuw bed, kwam ik tot de conclusie dat er nog iets miste boven het bed. Tijd om zelf aan de slag te gaan met touw en een toffe bohemian macramé slinger te maken voor boven het bed. Ik deed inspiratie op bij Macrame with Melissa. Deze slinger kun je ook leuk gebruiken voor de kinderkamer, of als versiering om een grote mand heen. Het knopen ervan is simpel en ik laat je vandaag het stappenplan zien.

Benodigdheden

Macramé touw. Ik gebruikte twee rollen van dit 2 mm dikke katoentouw.

Schaar

 

Uiteraard kun je ook dikker touw gebruiken, zoals bijvoorbeeld macramé touw van 4-5 mm. Ik koos voor een naturel kleur, maar je kunt natuurlijk elke kleur kiezen die je wilt.

 

Stap 1

Bepaal waar je je slinger wilt hangen en knip een stuk touw af ter grootte van de slinger (ik heb dit ruim gedaan, korter maken kan altijd nog). Daarna hang je hem zo op dat je er makkelijk bij kunt om te knopen. Ik hing hem op de plek waar ik hem uiteindelijk op wil hangen vast met wat stukjes ducktape.

DIY macrame slinger

DIY macrame slinger

Stap 2

Knip voor het eerste vaantje 12 stukken touw van ergens tussen de 100 en 120 cm af. We beginnen met een simpele opzetlus (larks head knot) om de 12 stukken touw aan de slinger te bevestigen.

 

DIY macrame slinger

Rechts gaat over de twee middelste en onder het linker touw.

DIY macrame slinger

Links gaat door het lusje dat je met rechts hebt gemaakt.

DIY macrame slinger

Stap 3

Nu gaan we in de eerste 4 touwen van links een zogenaamde square knot maken. We beginnen met een rechtshandige square knot en daarna een linkshandige. De binnenste twee touwen blijven in het midden en met de buitenste maak je daar een knoop omheen. We beginnen met het meest rechtse touw over de twee middelste te brengen. Het meest linker touw gaat eroverheen (kijk even goed naar de foto’s). Dan haal je links eronder door, achter de twee middelste touwen langs en door het lusje wat je met rechts hebt gemaakt. Trek dit rustig en gelijk aan, waarbij je de middelste touwen in het midden houdt (zorg dat deze niet draaien).

DIY macrame slinger

De linkshandige square knot

DIY macrame slinger

DIY macrame slinger

Resultaat van de rechts- en linkshandige square knot

Stap 4

We gaan door met een linkshandige square knot. Dus precies andersom dan degene hierboven. Trek het weer netjes en gelijkmatig aan.

DIY macrame slinger

De bovenste rij met square knots

Stap 5

Maak het hele rijtje af met de rechts- en linkshandige square knots.

DIY macrame slinger

De twee buitenste touwen gebruik je nu niet

DIY macrame slinger

Stap 6

We gaan nu zo’n zelfde rijtje maken, maar we slaan de eerste twee en de laatste twee touwen over. Zo krijg je dus in plaats van 6 knopen op een rij, een rij van 5 knopen. Dit doen we om de driehoeksvorm te krijgen.

 

DIY macrame slinger

We laten weer twee buitenste touwen eruit

DIY macrame slinger

DIY macrame slinger

Stap 7

Werk zo door door in elke nieuwe rij de twee buitenste touwen eruit te laten. Je ziet nu de vorm echt goed ontstaan.

DIY macrame slinger

DIY macrame slinger

DIY macrame slinger

DIY macrame slinger

Stap 8

Nu gaan we de vorm afwerken. Dit doen we met een diagonale half hitch knot. Klinkt moeilijker dan het is! Pak het meest rechter touw en breng hem diagonaal langs de diamantvorm. Het eerstvolgende touw breng je eroverheen en je maakt eigenlijk een simpele knoop. Doe dit twee keer per touw. Zorg dat je je leidende touw steeds op z’n plek houdt tijdens het aantrekken. Zo worden de knopen zo netjes mogelijk. Trek niet te hard, maar met beleid. Werk het hele rijtje aan de rechterkant af.

DIY macrame slinger

DIY macrame slinger

Stap 9

Nu gaan we hetzelfde doen aan de linkerkant. Je ziet dat je nu in het midden de twee leidende touwen over hebt. Deze knoop je op dezelfde wijze (dus met twee half hitch knots). Ik heb links om rechts geknoopt, maar andersom kan ook.

DIY macrame slinger

DIY macrame slinger

Stap 10

Deze stap is in principe optioneel, maar ik vind dit een leuk effect geven. Wat ik heb gedaan, is de middelste twee touwen om elkaar heen knopen. Eigenlijk met een simpele knop, steeds afwisselend linksom en rechtsom. Als je het lang genoeg vindt, stop je gewoon.

DIY macrame slinger

Schuin afknippen!

DIY macrame slinger

En uit elkaar halen

Stap 11

We zijn er bijna! Knip nu de touwen af zoals jij wilt. Ik heb dit in dezelfde vorm als de rest van de hanger gedaan. Daarna heb ik de hangende touwen uit elkaar getrokken. Dit geeft een leuk effect!

macrame slinger

Klaar is je eerste “vaantje”! Je kunt er zoveel maken als je zelf wilt. Ik vind het het mooist als je kiest voor een oneven aantal. Zo heb je er altijd eentje in het midden hangen. Mijn hanger bestaat uiteindelijk uit vijf van deze vaantjes. Het resultaat is een gezellige macramé slinger, die bij mij boven het bed hangt.

styled by sabine signature

shop de post

Bed: Ikea

Kussen pompons: Kwantum

Posters: Desenio

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!