Een DIY (Do It Yourself) artikel vind je niet enorm vaak op StyledbySabine.com. Vandaag heb ik er wel eentje voor je, zoals de titel al doet vermoeden. Ik maakte namelijk recent een macramé plantenhanger en ben daar onwijs blij mee. Deze DIY is supersimpel, dus ideaal voor beginners. Je hoeft niks te weten van macramé en de daarbij horende knopen. De materialen kocht ik gewoon bij de Action en kwamen op totaal op iets meer dan €2,00 (hiermee kan ik zelfs meerdere hangers knopen). Ik laat het je zien!

DIY macramé plantenhanger

Benodigdheden

Jute touw (Action, €1,39 voor 75 meter)

Houten kraaltjes (Action, €0,86 voor 50 gram)

Plantenpotje (deze is van Kwantum)

Schaar

Stukje (washi)tape of plakband

DIY macramé plantenhanger

Stap 1

Knip 8 stukken touw af van ongeveer 1,5 meter (langer of korter kan ook, ik had zo ruim voldoende).

Stap 2

Leg een knoop in het touw en tape het net onder de knoop op de tafel vast. Eventueel kun je er nog iets zwaars opzetten om het nog beter te fixeren. Hoe beter het vast zit, hoe makkelijker je straks kunt knopen.

DIY macramé plantenhanger

Stap 3

Leg 4x twee touwen naast elkaar. Maak nu in alle vier de setjes een knoop. Ik deed dit ongeveer 30 cm vanaf de beginknoop.

DIY macramé plantenhanger

Stap 4

Nu schuif je om één touwtje van elke “set” een kraal (maakt niet uit om welke van de twee). De kralen van de Action hebben een gat dat net groot genoeg is om er één touw doorheen te halen, dus vandaar dat ik dit doe. Heb je kralen met een groter gat? Dan kun je uiteraard ook het “hele setje” er steeds doorheen halen. Daaronder leg ik weer een knoop met de twee touwen bij elkaar (zoals ook boven het kraaltje).

DIY macramé plantenhanger

DIY macramé plantenhanger

Stap 5

Nu ga je nieuwe “setjes” maken. Je knoopt weer twee touwen tegelijk, maar dit keer neem je er eentje van de “buren” mee. Dus één touw van de ene set gaat verder met één touw van de set ernaast. Dit doe je op zo’n 15 cm afstand vanaf de vorige knoop. Maak een rondje tot je alle setjes weer hebt geknoopt. Je ziet de vorm van de hanger nu al een beetje ontstaan.

DIY macramé plantenhanger

Stap 6

Schuif nu in plaats van 1 kraal, 2 kralen om één van de touwen per setje heen. Hierna leg je weer een knoop, net als boven de kralen.

DIY macramé plantenhanger

Stap 7

Nu is het praktisch om even met je plantenpotje te meten. Ik zorg ervoor dat de knoop met de twee kralen net boven het potje uitkomt. Bij mijn potje betekende dat dat ik mijn volgende knoop op ongeveer 8 cm moest leggen van de vorige. Deze knoop komt namelijk ergens halverwege het plantenpotje. Deze knoop maak je weer met de twee touwen die je ook in stap 3 samen hebt geknoopt (dus van de eerste keer knopen). Ik gebruik nu geen kralen meer.

DIY macramé plantenhanger

Stap 8

Breng alle touwen samen en knoop ze tot één grote knoop. Dit kun je het beste weer even met het plantenpotje uitmeten om hem op de juiste plek te maken. Knip het overschot aan touw af vanaf de onderzijde.

DIY macramé plantenhanger

Je macramé plantenhanger is af! Hang hem op aan het plafond of bijvoorbeeld aan een ladder. Ik moet nog even een leuk plekje aan het plafond vinden om mijne aan te hangen, dus vooralsnog hangt ie aan deze ladder. Het plantje in mijn hanger is een stekje van mijn Monstera Monkey Mask. Heb je vragen of wil je het resultaat showen? Laat het me weten!

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!