Tijdens mijn werk als interieurstylist kom ik veel bij mensen thuis en kom ik geregeld de vraag tegen “waarom gaan mijn planten altijd dood?”. Vaak hebben mensen al verschillende planten geprobeerd, maar lijkt niets een lang leven beschoren. In deze gevallen kan ik meestal wel de reden bedenken en dezelfde oorzaken komen ook geregeld terug. Daarom vandaag de meest voorkomende redenen waarom jouw kamerplanten altijd dood gaan.

Planten

Tocht

Deze oorzaak van stervende kamerplanten zie ik heel erg vaak. Tocht is voor veel kamerplanten funest. Zeker de tropische exemplaren kunnen hier absoluut niet tegen. Voor de meeste planten is de tocht zelf het probleem. Soms kan het zijn dat tocht ook vervelende beestjes meeneemt die je planten plagen. Wolluis is bijvoorbeeld zo’n beestje dat zich via luchtstromen verspreidt.

Hoe dan ook, probeer tocht te voorkomen of kies voor een sterke kamerplant die zich weinig aantrekt van temperatuurverschillen.

Te donker

Dit is ook een probleem dat ik vaak tegenkom en een goede verklaring waarom je kamerplant in een bepaald hoekje steeds het loodje legt. Een te donker hoekje is voor veel planten niet prettig. Ga dus niet proberen om toch een tropische plant als een Strelitzia, Alocasia Zebrina of bananenplant op een plek met vooral schaduw te zetten. Deze planten zullen je dat niet in dank afnemen. Gaat je kamerplant dus telkens dood op een bepaalde plek? Kijk dan eens kritisch naar de lichtinval. Zeker in de winter kan dit echt heel minimaal worden.

Planten die het wel goed doen op een donkere plek zijn bijvoorbeeld de Sansevieria, Monstera of Alocasia Polly. Ook bepaalde Calathea soorten kunnen het in de schaduw goed uithouden. In veel gevallen geldt: hoe donkerder het blad van de plant, hoe beter deze gedijt op een donker plekje.

kamerplanten gaan dood

Teveel water

Verreweg het grootste aantal overleden kamerplanten komt door een overschot aan water (in mijn beleving). Je hebt een mooie plant gekocht en wilt er goed voor zorgen. In je enthousiasme geef je hem dan gauw iets teveel water. Een week later geef je hem nog eens met liefde een scheut water en zo ontstaat al snel een voetenbad voor je plant. Zeker als je een pot zonder gat in de onderkant gebruikt. Wat ik dan vaak zie, is dat de plant duidelijk achteruit gaat en dat mensen in een poging deze te redden nog meer water gaan geven. Teveel water is echt funest voor bijna alle planten en brengt een plant sneller om zeep dan een keertje water geven overslaan. Bij twijfel dus niet gieteren! Een paar tips om dit te voorkomen:

  • Zorg voor een plantenpot met een gat in de bodem en een schotel eronder. Zo kan overtollig water afstromen.
  • Voel eerst aan de potgrond voordat je water geeft. Is het oppervlakte nog vochtig? Gieter dan niet. Je kunt er namelijk vanuit gaan dat de grond dieper naar de bodem echt nog nat is. Is de grond echt goed droog bovenin? Dan mag je een scheutje water geven.
  • Geef liever vaker kleine scheutjes dan in ene een hele grote plens (uitzondering daargelaten van planten die dat juist fijn vinden).
  • Gebruik een vochtigheidsmeter om eerst de vochtigheidsgraad van de potgrond te meten. Ik schreef hier een uitgebreide review over.

Teveel zon

Deze kom ik iets minder vaak tegen, maar zie ik nog weleens bij mensen met bijvoorbeeld een serre op het zuiden. In de zomer kan de zon hier echt in staan te branden, waardoor je kamerplanten verbrande bladeren oplopen. Vaak is dit makkelijk te herkennen aan de bruine brandplekken op de bladeren. Als het blad grotendeels verbrand is, kun je deze het beste direct wegknippen. Daarnaast is het natuurlijk zaak je plant naar een meer beschut plekje te verplaatsen.

Gaan je kamerplanten dus keer op keer dood? Tijd om eens kritisch naar bovengenoemde mogelijkheden te kijken. Hopelijk heb ik je zo wat op weg geholpen en kun je stap-voor-stap zelf ook groene vingers kweken.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!