De vrijheid om als ondernemer verschillende bedrijfsactiviteiten te bedenken en uit te voeren is iets dat ik onwijs leuk vind. Ik ben dol op creatief ondernemen en heb dus door de jaren heen verschillende diensten aangeboden onder mijn onderneming Styled by Sabine. Op het moment focus ik me vooral op m’n blog, YouTube kanaal en social media met daarbij m’n interieuradviezen. In het verleden heb ik echter ook een webshop gehad. Zo heb ik een webshop gehad waarbij ik handgemaakte items (macramé) verkocht, maar heb ik ook een tijdje vintage kleding verkocht via met name Instagram. Vandaag vertel ik je welke 5 lessen ik daarbij geleerd heb als ondernemer. Want van elke bedrijfsactiviteit leer ik wel weer iets en dat maakt het ook zo interessant.

1. Verdiep je in rechten en plichten

Allereerst is dit een hele belangrijke. Als ondernemer is het verstandig om je te verdiepen in alle wetgeving die komt kijken bij het hebben van een webshop. Zo heb ik me o.a. ingelezen over het retourrecht. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van wat je verkoopt. Zo ligt dit bij handgemaakte producten op bestelling anders dan bij reguliere producten. Op Instagram zie ik veel accounts die vintage items verkopen, waarbij retourneren niet mogelijk is. Dit is helaas vaak in strijd met geldende regelgeving en ik heb dan ook meteen bij aanvang van m’n verkopen een duidelijke retourprocedure opgesteld.

Als consument kan het ook verstandig zijn je eens te verdiepen in het consumentenrecht, zodat je weet wat jouw rechten zijn als je een aankoop doet bij een webwinkel. Bij een partij als de Consumentenbond kun je hier veel over lezen, maar ook bijvoorbeeld juridisch advies inschakelen op dit gebied indien je ergens niet uitkomt.

2. Een webshop hebben kost veel tijd

Het klinkt in eerste instantie best simpel. Je bouwt een online shop, zet wat producten online en je wacht rustig op de eerste aankopen gedaan door jouw klanten. In mijn ervaring kost een webshop hebben alleen echt veel meer tijd dan je van tevoren incalculeert. Zo was ik bijvoorbeeld vaak best wel veel tijd kwijt aan het goed fotograferen en zelfs filmen van de producten, het opmeten van maten en het uitwerken van een duidelijke beschrijving van elk item. Daarnaast kun je verwachten dat je geregeld vragen krijgt van potentiële klanten. Soms stak ik best veel tijd in het zo goed mogelijk beantwoorden van aanvullende vragen en gingen mensen dan alsnog niet tot aankoop over.

Het verzenden van pakketjes leek me in het begin verder best een leuke klus. In de realiteit viel dit ook wat tegen. Er gaat echt enorm veel tijd zitten in het goed verzendklaar maken van pakketten, het uitprinten van alle etiketten en vervolgens het wegbrengen van de pakketten. Als klanten dan ook nog iets wilden retourneren, kostte dat me vervolgens weer meer tijd (en geld), waardoor de marges ook steeds kleiner werden.

3. Blije klanten zijn te gek

Natuurlijk is het hebben van een webshop ook gewoon heel leuk! Zo kreeg ik vaak hele positieve berichtjes wanneer klanten hun bestelling hadden ontvangen. Ik stak veel zorg en aandacht in het extra leuk verpakken van de items en dat leverde veel positieve feedback op. Verder is het ontzettend leuk om klanten te zien die bijvoorbeeld jouw kleding met veel plezier dragen. Hierdoor kreeg ik ook veel terugkerende klanten die bij bijna elke vintage verkoop wel weer een aankoop deden. Dit is echt het allerleukste aan het hebben van een webshop wat mij betreft!

4. Het financiële plaatje

Waarom ik op dit moment vooral geen webshop meer heb, is vanwege het financiële plaatje. Als ondernemer is het natuurlijk ook heel belangrijk dat er geld in het laatje komt. Ik kwam erachter dat het zeker met vintage kleding best lastig is om hier echt een goede omzet uit te halen. Zeker als je dit afzet tegen de hoeveelheid tijd die je erin stopt. Het inkopen kost ontzettend veel tijd, je moet alles goed bijhouden in je administratie en zoals ik eerder al aangaf kost alles eromheen gewoon ook best wat tijd en energie. Ook kun je ervan uit gaan dat je meestal niet al je voorraad zult verkopen. Mijn leerpunt was dus om van tevoren veel meer oog te hebben voor het financiële plaatje als ondernemer met een webshop. Want zowel de verkoop van m’n handgemaakte producten als met de verkoop van vintage kleding kwam ik erachter dat de hoeveelheid tijd die erin ging zitten totaal niet in verhouding stond met de winst die ik eruit haalde. En winst is nou eenmaal nodig om je onderneming draaiende te houden.

5. Bijzondere klanten horen erbij en klant is koning

Wat ik als laatste heb geleerd van het hebben van een webshop is dat er ook geregeld klanten zijn met bijzondere verzoeken. Zo zijn er klanten die om de gekste redenen een aankoop willen retourneren. Hoe zorgvuldig ik alle maten van een kledingstuk ook noteerde, waren er toch klanten die dat blijkbaar niet eerst lezen voor ze een aankoop doen. Dus kwam het soms voor dat iemand er pas na aankoop achter kwam dat een kledingstuk veel te groot of te klein was. In dat geval is het toch zaak om altijd vriendelijk te blijven en nam ik het kledingstuk netjes weer retour (al baalde ik natuurlijk stiekem wel hoor).

Hoewel 99/100 klanten superblij waren, kwam het verder ook voor dat een klant aangaf dat een kledingstuk kapot was (terwijl ik dan zeker wist dat ik het in goede staat verzonden had) of zelfs klanten die een artikel een halfjaar later toch nog willen retourneren. Dat laatste doe ik niet, want zoals ik aan het begin van dit artikel al meldde, had ik wel altijd een duidelijke retourprocedure. En retourneren een halfjaar na aankoop valt daar helaas niet onder 😉

Heb je nou als consument wel een keer te maken met een artikel dat binnen 6 maanden na aankoop kapot gaat? Dan is het goed om te weten dat er een wettelijke garantie op producten geldt. Dit houdt in dat je er meestal vanuit kunt gaan dat je binnen 6 maanden na aankoop recht hebt op reparatie of vervanging als een product toch kapot blijkt te gaan. En als je ondernemer bent met een webshop, is dit natuurlijk ook een onderwerp om je even goed in in te lezen. Tevreden klanten zijn immers één van de belangrijkste onderdelen van het succesvol runnen van een webshop.

Opnieuw een webshop?

Dit waren de belangrijkste leerpunten die ik heb meegenomen uit mijn ervaring met het hebben van een webshop. Ga ik dan nooit meer een webshop starten? Zeg nooit nooit, maar voor nu heb ik daar in elk geval geen plannen voor. Het was zeker een mooie ervaring en zoals gezegd vind ik het als ondernemer superleuk om af en toe wat nieuws uit te proberen.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!