In het verleden schreef ik al eens dat er best veel klussen in huis zijn die je zelf kunt uitvoeren (zelfs met twee linker handen). Met YouTube kom je vaak een heel eind. Toch zijn er ook klussen in huis die je beter aan een professional over kunt laten. De volgende klusjes voer ik dan ook zeker niet zelf uit, maar besteed ik liever uit.

Elektra

Oké, kleine dingetjes die te maken hebben met elektra doe ik nog wel zelf. Denk aan het ophangen van een lamp. Als het lastiger wordt, ga ik echter niet zelf maar wat knutselen. Dit zijn gewoon klussen die gevaarlijk kunnen zijn en waar ik niet voldoende verstand van heb. Ik heb overigens wel de mazzel dat ik een buurman heb die elektricien is, dus die heb ik recent ook schaamteloos ingeschakeld om me even te helpen met een wat ingewikkelder project.

Leidingen

Ook aan alles wat met leidingen te maken heeft, begin ik liever niet zelf. Misschien is er wat minder direct gevaar dan bij het verkeerd aansluiten van elektra, maar ook hier kunnen kleine fouten grote gevolgen hebben. Het lijkt me namelijk echt een nachtmerrie om lekkage in huis te krijgen. Als we dus ooit onze badkamer gaan verbouwen, lijkt het me enig om zelf te leren tegelen. Maar de basis van de constructie laat ik graag aan een vakman of -vrouw over.

Warmtesysteem of cv-ketel

Nou hebben wij geen cv-ketel, maar een gezamenlijk bodemwarmtesysteem met de straat. Als we wel een cv-ketel zouden hebben, zou dat ook zeker iets zijn dat ik door een professional zou laten onderhouden. Als er iets met onze verwarming of warm water aan de hand is, bel ik ook altijd direct naar het bedrijf dat het onderhoud doet. Een tijdje geleden hadden we bijvoorbeeld een soort gekke corrosie van onze warmtewisselaar op zolder. Dan neem ik ook geen risico (water + elektra leek met niet een hele fijne combi) en laat ik direct iemand over de vloer komen om dit te verhelpen.

Dak

Oké, de dakgoten schoonhouden moet zelf nog lukken. Maar alles dat verder gaat dan dat, besteed ik liever uit aan iemand die er echt verstand van heeft. Niet alleen gaat het om werken op hoogte, daarnaast is een dak toch een vrij essentieel onderdeel van je woning. Ook hier kun je met een klein foutje zorgen voor een grote lekkage of andere schade. Ik heb vrienden die rustig zelf een dakkapel plaatsen, maar ook zoiets zou ik met liefde uitbesteden aan iemand die hier echt z’n werk van heeft gemaakt.

Tenslotte

Ik ben helemaal van mening dat alles te leren is en dus ook klussen. Met een video tutorial kom je vaak een heel eind. Toch denk ik dat het met echt constructieve zaken aan je huis handig is om wel echt zeker te zijn van wat je doet. Schakel bij twijfel gewoon een professional in. Dat is de investering helemaal waard als je je bedenkt wat er anders mis zou kunnen gaan. Want uiteindelijk ben je bij een lekkage door een verkeerd aangelegde leiding nog veel meer euro’s verder voordat het verholpen is en de schade herstelt is.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!