Voor mijn werk als interieurstylist kom ik geregeld bij klanten thuis die iets in huis willen veranderen. Dit gaat vaak om meubels en accessoires, maar regelmatig ook om het aanpassen van vloeren, muren of andere klusjes. Zeker de niet zo ervaren klussers schrikken soms af door het werk en de benodigde ervaring die zo’n klus lijkt te kosten. Toch zijn er naar mijn mening heel veel dingen die je zelf kunt in huis, ook als je weinig ervaring hebt óf zelfs twee linkerhanden.

Laminaat leggen

Zou je eigenlijk wel iets nieuws willen voor dat ene lelijke vloertje in huis? Laminaat leggen is iets dat je zelf goed kunt! Met een beetje hulp van YouTube is dit prima te doen, ook voor de niet ervaren klusser. En als je dan zelf een nieuwe vloer gelegd hebt, is dat wel even een momentje om trots op te zijn. Niet alleen de kamer met de nieuwe vloer knapt er enorm van op, maar je zelfvertrouwen over je kluskwaliteiten zal ook een flinke boost krijgen.

Muren schilderen

Dit is een prima klus voor als je nog heel weinig ervaring hebt. Het schilderen van een muurtje is niet moeilijk en er kan weinig fout gaan. Alle benodigdheden zijn gewoon bij de bouwmarkt verkrijgbaar en ook in je eentje kun je deze klus prima handelen. Als je van tevoren dan nog even mijn artikel leest over de 3 meest gemaakte fouten bij het kiezen van een verfkleur, kom je helemaal goed beslagen ten ijs.

muurkleur kiezen

Behangen

De term “behangen” schrok mij tot voor kort ook behoorlijk af moet ik toegeven. Ik voer best wel eens een klus uit in huis, maar behangen stond tot recent nog niet op m’n lijstje. Toch waagde ik een poging en het bleek veel simpeler dan gedacht. Mijn tip voor als je nog geen ervaring hebt: ga voor vliesbehang. Hierbij kun je de lijm rechtstreeks op de muur smeren en heb je dus geen ruzie met een behangtafel in huis en het vouwen van stroken behang. Als je het jezelf nog makkelijker wil maken (zoals ik deed), kies je voor een behangpaneel, waarbij de stroken al kant-en-klaar op maat zijn.

behangpaneel KEK Amsterdam
Close-up van ons behangpaneel

Een lamp ophangen

Toen ik laatst bij klanten thuis was die na twee jaar nog steeds geen lamp hadden hangen in huis, bleek maar weer dat dit voor velen een klus is om tegenop te zien. Zeker omdat het in dit geval om elektriciteit gaat. Toch is een lamp ophangen ook iets dat je met twee linkerhanden prima zelf kunt uitvoeren. Zo lang je altijd de elektriciteit eraf haalt, voordat je wat gaat doen, kan er echt niks gebeuren. In de meeste gevallen is het een kwestie van de kabeltjes strippen en aansluiten aan het kroonsteentje. Daarna kun je de lamp ophangen en heb je als het goed is licht (als je de stroom er weer op zet natuurlijk ;)). Kind kan de was doen.

Vintage lampenkap ophangen
Een lamp ophangen is goed te doen.

Een gaatje boren en iets ophangen

Ik weet dat zogenaamde “boorangst” een ding is bij veel mensen. Met name in strakke nieuwbouwhuizen met prachtige intacte muren, kan het eerste gaatje boren een behoorlijke drempel opwerpen. Maar een huis zonder wanddecoratie is ook maar ongezellig, dus pak toch die boormachine eens. Dit is weer zo’n klusje dat je makkelijk zelf kunt leren. Als beginner koos ik bijvoorbeeld vaak voor een setje met schroeven en bijpassende pluggen in één zakje. Hier staat zelfs bij welke boormaat je moet kiezen, dus zo kan je zonder enige voorkennis of ervaring aan de slag. Inmiddels draai ik m’n hand niet meer om voor een gaatje in de muur hier of daar.

Zoals je ziet, zijn er best wat dingen die je ook zonder enige kluservaring makkelijk zelf kunt doen. Als ik ergens niet uitkom, maak ik gebruik van Google en/of YouTube en meestal blijkt dan dat je best wel veel zelf kunt. Je zult zien dat dit soort klussen zelfs leuk worden, als je het eenmaal een keer gedaan hebt.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!