De jaren 70; voor mij toch wel een grote inspiratiebron als het om kleding en trends gaat. Maar ook op het gebied van interieur waren de jaren 70 vrij uitgesproken. Lange tijd waren de echte jaren 70 interieurs helemaal niet meer in trek, maar je ziet steeds meer hippe dingen van die tijd opduiken. Dit zijn de beste jaren 70 interieurtrends die weer helemaal terug van weggeweest zijn.

Schrootjes

In 2022 noemen we dit geen “schrootjes” meer, maar houten wandpanelen. De strekking is hetzelfde. De wanden en/of plafonds worden bekleed met houten latjes. Lange tijd werden de jaren 70 schrootjes overal weer uitgesloopt, maar nu kun je je weer prima vertonen met dit houtwerk in je interieur. De grenen schrootjes zijn wel ingeruild voor de nu meer trendy houtsoorten als walnoot en eiken. En ook worden er over het algemeen geen gehele ruimtes meer met de houten latjes afgetimmerd, maar wordt het meer gebruikt als een enkel accent. Wat dat betreft vind ik dit zeker een geslaagde trend.

jaren 70 interieurtrends
Schrootjes en steenstrips in een modern interieur.

Steenstrips

Nog een vorm van wandbekleding die we in de jaren 70 veelvuldig terug zagen komen in de Nederlandse interieurs; steenstrips. Lange tijd wilde echter niemand meer gezien worden met deze baksteen look-a-like wanden, maar sinds enkele jaren kan het weer. Houd je van een industrieel en stoer interieur? Dan kunnen steenstrips best een leuke optie zijn om een saaie wand wat extra’s te geven.

Zitkuil

In hippe woonbladen zie je hem af en toe alweer voorbijkomen; de good old zitkuil. In de jaren 70 was een zitkuil echt een must-have in je interieur. Om niet je hele woonkamer te hoeven verbouwen, kun je er ook voor kiezen om voor een bank te gaan die een beetje het zitkuil gevoel nabootst. Denk bijvoorbeeld aan de klassieke Togo van Ligne Roset. Echt zo’n diepe en lage bank die meteen een knus gevoel geeft. Ook deze banken koop je tegenwoordig gewoon weer nieuw bij een hippe woonwinkel en je hoeft dus niet voor een muf exemplaar te gaan dat echt uit de jaren 70 komt.

grote kamerplant

Urban jungle

Dit is natuurlijk al wel weer wat langer een trend, maar de oorsprong stamt echt uit de jaren 70. Ook toen maakten de mensen hun huis graag gezellig met het toevoegen van groene kamerplanten. En dan het liefst veel kamerplanten. Combineer je plantjes met zelfgeknoopte macramé plantenhangers en je zat helemaal goed in de jaren 70. In 2022 ook weer trouwens, want zowel de urban jungle als macramé is nog steeds een trend in de huidige interieurs.

Fluweel en rib

Qua stoffentrends zie je nu ook veel invloeden uit de jaren 70. Toen was het namelijk ook superhip om een fluwelen bank te hebben en daar kun je hedendaags ook prima mee wegkomen. Ook een bank van een corduroy stof was helemaal on trend en ook dit materiaal zie je weer geregeld terugkomen, zowel in banken als stoelen.

jaren 70 interieurtrends
Een vloer met grafisch design van Moduleo

Grafische patronen

Als laatste zien we ook grafische prints weer veel terugkomen. Dit doet me ontzettend denken aan de jaren 70, waarin er heel wat muurtjes zijn behangen met lekker psychedelisch behang in bruin en oranje tinten. Ook nu zie je deze trend weer terug in behang, waarbij je steeds meer grafische patronen ziet voor op de wand. Maar denk ook aan vloerkleden met blokjesprint of zelfs meubels die in allerlei grafische prints worden gemaakt.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!