Door mijn werk als interieurstylist kom ik bij heel veel mensen thuis en krijg een inkijkje in heel veel verschillende interieurs. Ik kom geregeld keuzes tegen in het interieur waar klanten achteraf toch niet zo blij mee zijn. Vaak vragen ze dan aan mij advies om dit weer op te lossen. Inmiddels heb ik een aardig rijtje van dit soort “interieurfouten” verzameld die ik al meermaals voorbij heb zien komen. Vandaag dus de interieurfouten die ik regelmatig zie in mijn werk in een blog verzameld.
Allereerst even een disclaimer. Ik vind dat je in een interieur weinig “fout” kunt doen. Een interieur is persoonlijk en iedereen maakt zijn eigen keuzes. Ik zie alleen wel soms dingen die toch achteraf minder handig waren. Omdat ze niet praktisch zijn of gewoon niet de gewenste sfeer in een interieur brengen. Vandaar de term interieurfouten.
Kleurfouten
Kleur door de schilder laten kiezen
Deze zie ik geregeld voorbij komen en dit levert soms grappige situaties op. Een schilder is natuurlijk geen interieurstylist (en andersom ook niet), waardoor kleuradvies vragen aan een schilder soms net niet helemaal goed kan uitpakken. Dit verschilt vast per schilder, maar ik heb een aantal dingen gezien waar ik een beetje om moest grinniken. Zo had ik klanten die graag een “oudroze muur” in hun slaapkamer wilden en de kleur door hun schilder lieten uitkiezen. Dit werd echt babykamer roze. Totaal niet wat ze bedoelden met oudroze.
Een ander voorbeeld zijn klanten die de schilder een kleur grijs lieten kiezen. Met de instructie “een mooie kleur grijs” kregen ze deprimerend grijze wanden door het halve huis. Grijs inderdaad, maar de ene grijs is de andere natuurlijk niet. In dit soort gevallen denk ik dat communicatie ook veelal het probleem is. Wat de ene met “grijs” bedoelt, kan de ander heel anders voor zich zien. Als je dus een kleur (mede) laat bepalen door je schilder, laat dan altijd plaatjes zien wat je bedoelt, zodat je zeker weet dat je op één lijn zit. Nog beter: vraag zelf alvast kleurstalen op en maak daar een selectie uit. Of vraag een interieurstylist om met je mee te denken ;).
Kleur kiezen vanaf Pinterest of Instagram
Deze fout zie ik geregeld voorbijkomen en is natuurlijk ook heel begrijpelijk. Je ziet een mooi plaatje op Pinterest of Instagram, zoekt uit welke kleur op de wand zit en bestelt ook meteen een potje van deze verf. Dan blijkt de kleur bij jou thuis heel anders uit te pakken. Dit kan zowel komen door de lichtinval (hoeveelheid, zuidelijk of noordelijk), als door het overige kleurgebruik als door het feit dat er online vaak filters worden gebruikt. In mijn artikel over de 3 meest gemaakte fouten bij het kiezen van een verfkleur ga ik hier verder op in.
Geen rekening houden met de stijl van de woning
Ook hier probeer ik klanten vaak voor te waarschuwen. Zo kreeg ik laatst een Pinterest bord van klanten onder ogen, die plaatjes hadden gepind van de door hun gewenste kleuren voor de woonkamer. Op het bord zag ik alleen maar plaatjes van prachtige jaren 30 huizen, inclusief mooi gebruik van lijsten en ornamenten aan de wanden en plafonds van ruim 3 meter hoog. Deze kamers waren allemaal in prachtige diepblauwe tinten geverfd. De klanten zelf woonden in een rijtjeswoning uit de jaren 80 met vrij lage plafonds en verder natuurlijk ook weinig spannende details. Als je dan het kleurgebruik van de Pinterest plaatjes gaat nadoen, krijg je een compleet ander effect dat in de verste verte niet lijkt op je Pinterest bord.
Meubels niet goed nameten
Dit is natuurlijk een klassieke interieurfout. Je bestelt een bank in een grote woonwinkel, waar het een prima modelletje lijkt. Eenmaal thuisbezorgd, blijkt de bank toch wel heel erg groot en de halve woonkamer in beslag te nemen. Trap hier dus niet in. In een winkel lijken de maten altijd anders dan in het echt. Meet het goed na. Dat het net past is ook geen goed teken. Je moet ruim om de bank heen kunnen lopen. Een tijdje terug kwam ik dit euvel nog tegen bij een klant. Zij hadden een grote hoekbank en hadden een nieuwe woning met ruime woonkamer. Toch bleek de bank totaal niet op de door hun gewenste manier in deze woonkamer te passen. De beste manier om een goed idee te krijgen van het formaat van meubels blijft toch door het formaat uit te leggen in kranten op de vloer. Zo zie je meteen hoeveel loopruimte je nog overhoudt.
Te weinig meubels en accessoires
Deze interieurfout zie ik vooral bij klanten die net verhuisd zijn naar een grotere woning dan waar ze voorheen in woonden. Je oude meubels meenemen werkt dan niet altijd goed. Een te lege woonkamer is ongezellig en geeft ook problemen met de akoestiek. De enige manier om dit op te lossen is om er meer en grotere meubels in te zetten. Vaak zie ik ook dat de planten vergeten worden. Planten kunnen zowel veel opvulling geven in een grote woonkamer, als ook zorgen voor een verbetering van de akoestiek.
Wat ik verder veel zie gebeuren, is dat de wanddecoratie vergeten wordt. De muren blijven kaal, waardoor het geheel net niet helemaal gezellig en sfeervol aanvoelt.
Praktische interieurfouten
Deze fouten zijn eigenlijk het meest vervelend en soms ook lastig ongedaan te maken. Een aantal fouten die ik tegen ben gekomen bij mijn interieuradvies klanten:
Te smal aanrecht en geen ruimte voor pannen op het fornuis.
Deze fout hoor ik de laatste tijd toevallig vaker en ik denk dat deze fout vaak bij de keukenleverancier ligt. Er wordt gekozen voor een smal aanrecht waar de gaspitten (of juist inductieplaat) wordt ingebouwd. Pas na plaatsing kom je er achter dat het aanrecht zo smal is en de gaspitten zo dicht op elkaar en op de wand, dat je geen plek hebt voor je pannen. Ik heb echt voorbeelden gezien waarbij klanten slechts twee pitten tegelijk konden gebruiken door deze fout. Dit is echt heel erg vervelend! Let er dus goed op dat je voldoende ruimte hebt op je gaspitten/inductieplaat voor het gebruiken van de pannen van het formaat dat je wilt. Uitmeten dus weer! Mooi is niet altijd praktisch.
Onpraktische vloer
Een goede vloer is de basis van je woning en deze keuze is dus heel belangrijk. Laat je hierover dus goed informeren en houd het praktische aspect altijd in gedachten. Zo is een supergevoelige gietvloer misschien geen goed idee. Hier zit bijvoorbeeld veel kwaliteitsverschil in. Wij hebben thuis een prima gietvloer, maar ik kom soms bij klanten waar ie na een jaar al vol krassen zit die behoorlijk opvallend zijn. Bezuinig dus niet op je vloer en lees je goed in over de praktische aspecten aan jouw keuze.
Verkeerde verfkeuze
Een supermatte, maar ook supergevoelige verf is geen handige keuze in een hal. Zeker niet in een gezin met kinderen. Een veelgebruikte kast lakken met een “supermakkelijke, in één keer dekkend, je hoeft niet te schuren – verf” is ook meestal geen goed idee. Deze verven zijn inderdaad leuk en je kunt het er zo opsmeren, maar ik zie dat het bij gebruik van het meubel gewoon best wel heel erg snel slijt en beschadigt.
Kortom, kies altijd voor de juiste verfafwerking op de juiste plek. Een trap komt het beste uit de verf met een speciale trapverf, een veelgebruikte kast moet een goede stevige lak krijgen en voor een wand in de keuken of hal kies je het beste voor een echt goed afschrobbare verf. Ik adviseer je voor dit soort klussen toch altijd te gaan voor een schildersmerk als Sigma of Sikkens. Vraag jezelf ook af waarom je met een merk als Flexa je keukenkastjes in één keer zou kunnen verven, terwijl een schildersmerk als Sigma je adviseert om eerst te schuren, dan te gronden en dan twee keer af te lakken met hun speciale lak…. Je snapt vast wat ik bedoel 😉 Lees ook de reviews online even.
Ik vind je artikelen leuk. Perfect!