De zolder; niet altijd de meest praktische ruimte om in te richten. Allereerst is de hoeveelheid lichtinval hier vaak beperkt en heb je meestal te maken met schuine wanden. Met een beetje creativiteit kun je op de zolder toch vaak een prima volwaardige slaapkamer inrichten. Vandaag mijn tips op een rijtje voor zo’n extra slaapplek in de nok van je woning.

Creëer natuurlijke lichtinval

Allereerst zul je bij de basis moeten beginnen en dat is licht. Wij hebben zelf bijvoorbeeld een zolder waar gewoon nul ramen in zitten. Geen gezellige plek voor een extra slaapkamer kan ik je zeggen. Een dakkapel is al snel een behoorlijke investering, maar het plaatsen van dakramen kan een meer budgetvriendelijke oplossing zijn. Wat kost een dakraam plaatsen? Dat is afhankelijk van formaat en type natuurlijk. Je kunt tegenwoordig zelfs kiezen voor dakramen met een extra isolerend frame (niet onverstandig in de huidige tijd). Dat is nu even iets meer investeren, maar met de besparing van stookkosten in vergelijking met een normaal dakraam, haal je het er op de termijn zeker uit.

Indeling en functionaliteit

Hierna kun je over de indeling na gaan denken en voor de meest praktische inrichting kiezen. Een bed kan bijvoorbeeld prima onder een schuin dak geplaatst worden. Op die manier houd je op plekken met voldoende hoogte ook genoeg loopruimte over. Omdat het bed toch altijd het belangrijkste onderdeel van een slaapkamer is, werkt het vaak het beste om de plaatsing daarvan als eerste te kiezen. Houd er ook rekening mee dat het handig is om een aantal stopcontacten naast het bed te hebben. Laat deze bijvoorbeeld aanleggen onder het schuine dak door een elektricien (google op elektricien in Rotterdam, of wat je woonplaats dan ook is).

Wanneer je het schuine dak niet benut om daar je bed onder te zetten, houd je daar ruimte over voor het opbergen van spullen. Het maken van een kastenwand met schuifdeuren onder een schuin dak kan bijvoorbeeld enorm praktisch zijn.

zolder als slaapkamer inrichten
zolder als slaapkamer inrichten

Raambekleding

Wanneer je van de zolder een slaapkamer maakt, mag goede raambekleding niet ontbreken. In veel gevallen zal je ook verduisterende raambekleding willen aanbrengen om lekker te kunnen slapen onder de dakramen. Ik heb er bij onze dakramen bijvoorbeeld voor gekozen om voor verduisterende rolgordijnen te gaan. Deze houden ook meteen de warmte goed buiten in de zomer. Ter decoratie heb ik daarbij nog extra linnen gordijnen opgehangen. Dit kun je heel makkelijk zelf doen bij een dakraam door boven en onder het raam een gordijnroede te bevestigen. Check ook even mijn blog met tips voor gordijnen bij een schuin dakraam.

Verlichting

Afhankelijk van het formaat en de vorm van jouw zolder kan het aanbrengen van de juiste verlichting een uitdaging zijn. Een standaard combinatie van een hanglamp met daarnaast staande vloerlampen past niet altijd goed onder een schuin dak. Juist met zo’n schuin dak is het mooi om met indirecte verlichting van onderaf te werken. Denk bijvoorbeeld aan een mooie vloerlamp onder het lage gedeelte van het dak die het licht omhoog weerkaatst langs de schuine wand. Op de rechte wanden kun je verder goed werken met wandlampen. En in de nok komt een mooie opvallende hanglamp goed tot z’n recht. Op deze manier houd je ook zoveel mogelijk vloeroppervlak vrij voor de rest.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!