De DM inbox op Instagram, oftewel dé plek waar persoonlijke berichtjes binnenkomen. DM staat namelijk voor Direct Message en werkt als een soort whatsapp/chatfunctie. Ik merk zelf dat ik vooral het laatste jaar steeds meer DM’s krijg en dat het sinds een tijdje soms ook niet meer bij te houden is. Ik probeer nog altijd op elk berichtje een antwoord terug te sturen, maar helaas kom ik daar soms niet aan toe. Tegelijkertijd zie ik ook dat m’n DM inbox een soort verzameling wordt van gekke vragen, ongevraagd advies en zelfs opmerkingen over m’n figuur. Daarom vandaag dit artikel over de berichtjes waar ik me het meest over verwonder. Uiteraard met een knipoog 😉

Positiviteit

Allereerst wil ik even zeggen dat m’n DM inbox over het algemeen echt een hele leuke plek is vol positiviteit en lieve berichtjes. Ik ontvang vele leuke berichten met complimenten en er komen vaak gezellige gesprekken op gang. Ik heb zo echt het idee mijn volgers een beetje te kennen en dat waardeer ik enorm. Instagram is voor mij een app van verbinding en zonder de gezellige DM’s zou ik dat gevoel veel minder hebben. Dus neem deze blog met een kleine korrel zout, hoewel er uiteraard een behoorlijke kern van waarheid in zit. Maar blijf vooral DM’s sturen, want ook dat maakt Instagram tof en persoonlijk.

Hierbij een overzichtje van terugkerende thema’s in mijn DM inbox waar ik me over verbaas:

1. Vervanger voor Google

Regelmatig word ik gebruikt als een soort vervanger van Google. Een aantal voorbeelden van vragen die ik terugvind in mijn inbox zijn:

  • Wat wordt het weer morgen in jouw regio? We willen namelijk naar het strand. (ik woon niet eens in de buurt van het strand….).
  • Welke Dymo printer heb je nodig voor het verzenden met My Parcel?

Ik denk vaak dat als je dit soort vragen even aan Google stelt, dat je veel sneller een antwoord hebt. Ook ben ik geen alwetende encyclopedie en ook ik Google alles dat ik niet weet.

2. Goedendag, u spreekt met de klantenservice….

Soms voel ik me ook een beetje een klantenservice. Natuurlijk vind ik het hartstikke leuk om vragen te beantwoorden over waar ik bepaalde dingen gekocht heb, of ik tips heb voor een leuk dagje uit in de buurt van onze woonplaats, etc. Echt tof is dat! Maar er komen vragen binnen, waarbij ik denk “uhm ik ben hier geen klantenservice”. Oh en ook deze vragen kun je vaak gewoon Googlen 😉

  • Waar heb je deze poef vandaan? Die is van Loods5. Verzendt de Loods5 ook naar België?
  • Waar is dat ronde vloerkleed van? Die is vintage. Oké, ik zoek eigenlijk een rond kleed van 180 cm. Waar kan ik die kopen?
  • Waar heb je die dierenbeelden vandaan? Dit beeld is van die-en-die winkel, dit beeld komt daarvandaan, etc (uitgebreid antwoord gegeven). Oké, maar welke winkels verkopen nog meer van deze dierenbeelden?

In het geval van de laatste vraag heb ik hier iets van gezegd. Dat ik me een beetje een klantenservice voel en dat ik al uitgebreid had verteld welk van mijn beelden uit welke winkel kwam. Dat ze hopelijk begreep dat ik niet voor haar op ging zoeken welke winkels nog meer dit soort beelden verkopen. Helaas had mijn berichtje weinig effect. Ik kreeg een boos berichtje terug met “sorry, ik wist niet dat dit een geheim was hoor” en heb toen besloten het maar te laten.

3. Gratis interieuradvies

Geregeld geef ik interieuradviezen bij mensen thuis. Superleuk om te doen en het is onderdeel van mijn onderneming. Ik verdien hier dus mijn geld mee. Toch lijkt het alsof er mensen zijn die verbaasd zijn dat ik dit niet gratis doe. Ik krijg wekelijks berichten via de DM met uitgebreide vraagstukken over een inrichting, kleuren, meubels etc. Nu moet ik zeggen dat ik echt de beroerdste niet ben en geregeld heus wel eens meedenk. Zeker als het een volger is die ik “ken”, waar ik vaker leuke gesprekken mee heb en als ik er de tijd voor heb. Dan vind ik het natuurlijk helemaal leuk om even mee te kijken hoe een kleurtje op de muur heeft uitgepakt of een suggestie voor een kleur te doen. Maar uitgebreide adviezen via Instagram geef ik niet gratis en daarnaast is het ook geen doen zonder een huis in het echt te zien. En op de dagen dat m’n inbox nog tientallen ongelezen berichten bevat, sla ik deze vragen vaak ook even over. Een paar voorbeelden waar ik dan op doel:

  • Wat is het verschil tussen kleur A, kleur B en kleur C? En welke kleur adviseer je dan bij ons? (Hierop stuur ik vaak overigens iets terug dat het handig is om staaltjes te halen en de kleuren te beoordelen op de beoogde muur, want dat ik van een afstand niet de lichtinval kan beoordelen).
  • (Nog steeds de dame van het ronde kleed, nadat ik had geantwoord dat ik niet wist waar ze een rond kleed van 180 cm kon kopen): Oja, jammer zeg! Zou ik dan ook een rond kleed van 150 cm kunnen doen? Of zou dat niet passen met onze ronde tafel en de stoelen erop? Denk je dat dit mooi staat?

Ik heb oprecht nog gekeken of dit niet per ongeluk toch iemand was die ik kende of een klant waar ik ooit thuis was geweest, maar nee. Ik vraag me dan dus of hoe iemand denkt dat ik kan weten of iets leuk staat terwijl ik geen idee heb hoe hun meubels eruit zien?

4. Alles is te koop

Ik denk dat deze verwarring deels ontstaat doordat ik tegenwoordig vintage kleding verkoop. Maar alsnog moet ik zeggen dat ik me geregeld verbaas over het feit dat mensen denken dat alles wat ik laat zien ook te koop is. Ik vertel vrolijk over mijn nieuwe kringloop schilderijtjes, hoe blij ik met ze ben en waar ik ze aan de muur ga hangen. Vervolgens krijg ik dan meerdere berichten met vragen als “zijn ze te koop?”, “wat zijn de afmetingen en wat is de prijs?” en “kunnen ze ook verzonden worden?”….

Er zijn zelfs mensen die minutieus lijken bij te houden wat er in ons huis aan spullen staat. Ik kreeg oprecht een tijdje terug een vraag “ik zag dat je dat-en-dat tafeltje niet meer in je woonkamer hebt staan. Kan ik deze dan nu wel kopen?”. En natuurlijk snap ik dit ergens wel. Als je iets heel leuk vind en er al een tijdje op aast. Wie weet had ik het wel willen verkopen en had je nu mazzel. Maar toch. Ik merk dat het soms gewoon een beetje veel wordt. Dat ik meermaals per week berichtjes krijg voor een item met “als je dit verkoopt, verkoop je het dan aan mij??”. Als ik iets verkoop, dan zal ik het zeker melden. Maar met veel spullen in ons huis ben ik gewoon ook erg blij en die houd ik graag zelf.

5. Verkoop alles aan Sabine

Andersom kom ik het ook heel vaak tegen. Ik denk dat dit voortkomt uit het feit dat ik een fanatieke kringloopshopper ben. Ik krijg wekelijks berichten van mensen die dingen aan mij willen verkopen. Soms gewoon even als een vraag (natuurlijk prima), maar soms nemen mensen helaas ook ongevraagd items voor me mee. Ik voel me er dan toch lullig over als ik zeg dat ik het item niet hoef. Zeker als mensen dan reageren met “oh dan moet ik het weer terug brengen….”. Natuurlijk zie je dat ik enthousiast ben over beelden van Basset Hounds (het ras waar wij een hond van hebben), maar als ik alle beelden zou aannemen die ik via de DM aangeboden krijg, dan zou ik een lege portemonnee en een heel vol huis hebben.

Niet alleen hondenbeelden, maar eigenlijk allerhande tweedehands items vinden hun weg naar mijn inbox. Vaak met “goede aanbieding” erbij. Ik kan het item nu voor … euro kopen, terwijl dit op Marktplaats al gauw …. euro zou kosten. Ook vintage kleding krijg ik inmiddels steeds vaker aangeboden, bij voorkeur met zakken tegelijk. Overigens zijn dit zowel particulieren als Instagram shops die me op deze wijze spullen willen verkopen. Van die laatste categorie begrijp ik dat nog minder.

6. Ongevraagd advies

Ik denk dat heel veel Instagrammers deze categorie wel herkennen. Het ongevraagde advies dat je krijgt, is soms heftig. Op bijna elke story komen wel berichten met advies. Hoe had ik dit beter kunnen aanpakken? Wat heb ik verkeerd gedaan? Het geeft mij soms het gevoel dat ik niks echt goed kan doen. Natuurlijk vraag ik soms ook zelf advies. Er zitten immers superveel mensen onder mijn volgers die misschien net verstand hebben van dat ene onderwerp waar ik zelf niet uit kom. Maar er zijn ook genoeg dingen die ik gewoon op m’n eigen manier doe en waar ik zelf gewoon blij mee ben. Een paar voorbeelden:

  • Ik verf een muur en vertel dat er een schildering van de vorige bewoners door m’n verf heen schemert. Gegarandeerde inbox ontploffing vol goede adviezen die ook nog eens totaal verschillend zijn. “Je had moeten voorstrijken!” “Nee je kunt beter voor dit merk verf gaan.” “Je moet eerst behangen en dan pas verven”. Zomaar een paar voorbeelden.
  • Ik laat zien hoe ik mijn orchideëen verzorg. “Nee, je moet echt geen kraanwater gebruiken, maar ontkalkt water”. Ik geef vervolgens deze tip door op mijn stories, waarop de berichten weer binnenstromen. “Nee kraanwater is toch echt beter hoor!”. “Je moet ze wel eerst verpotten”. “Orchideeen moet je nooit verpotten, want ze willen een kleine pot”. “Het water moet lauw zijn”. “Het water moet juist koud zijn”. “Je moet ze van bovenaf water geven” “Nee, van onderaf water geven is het beste”.

Je ziet, de gegeven adviezen spreken elkaar meestal ook enorm tegen. En natuurlijk begrijp ik de goede intentie waaruit deze berichten komen en waardeer ik het echt dat mensen zo meedenken en willen helpen. Maar soms is het gewoon even veel advies, zie ik door de bomen het bos niet meer en krijg je het idee dat je nooit wat goed doet.

7. Bodyshaming

Deze laatste categorie wil ik kort benoemen, omdat ik hier zelf de laatste tijd meer mee te maken krijg. Ik denk echt dat mensen dit vaak goed bedoelen, maar het komt helaas soms toch anders over. Ik krijg geregeld opmerkingen over mijn figuur. Dat ik “wel errrrug slank ben”, “dat ik m’n goede figuur teveel verstop in kleding” of dat het toch wel “fantastisch is als je zo’n kleine maat hebt”…. Zonder hier enorm over uit te wijden, kan ik zeggen dat ik helaas al jaren struggle met ondergewicht en dat dit soort opmerkingen me dus soms best kunnen raken. Hoe zeer deze blog ook met een knipoog is, dit onderwerp vind ik wel een serieus iets en ik wilde dit dan toch even benoemen.

Tenslotte blijf ik erbij dat ik Instagram een enorm leuk medium vind, dat ik bijna altijd heel blij word van alle gezellige berichten in m’n inbox en dat dit dus absoluut als een grappige blog bedoeld is. Ik ben benieuwd hoe mede-Instagrammers dit ervaren en hoe zij hiermee omgaan (advies in dit geval wel welkom ;)). Ik zie de laatste tijd wel steeds meer Instagrammers die de berichtfunctie (tijdelijk) uitzetten en ik moet zeggen dat ik hier ook op een paar momenten over nagedacht heb. Ik denk zelf dat ik teveel het sociale en interactieve aspect zou missen. Die paar berichtjes waar ik minder blij van word, wegen niet op tegen de vele toffe gesprekken voor mij.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!