Ruim een jaar geleden verfde ik onze trap roze met trapverf van Histor. De kleur was vanaf het begin net niet helemaal naar m’n zin en toen de trap steeds meer beschadigingen kreeg, besloot ik opnieuw aan de slag te gaan. Dit keer heb ik voor een traplak van Sigma gekozen, nadat ik hier goede verhalen over hoorde. Ik vertel je in dit stappenplan hoe ik te werk ging én heb er ook een video bij.

De trap: van roze naar roze….

De trap zelf verven is een budgetvriendelijke oplossing om je trap een nieuwe look te geven. Een trap laten renoveren is een kostbaar klusje en ik vind het daarnaast ook heel leuk om zelf aan de slag te gaan. De trap verfde ik vorig jaar al roze, maar de kleur was toch niet helemaal wat ik in m’n hoofd had. Onze keuken verfde ik recent in een prachtige lichtroze kleur en die tint leek me nou ook heel erg geschikt voor de trap. Ons trapgat is enorm donker en de huidige kleuren maakten dit alleen maar erger. In deze blog laat ik dus zien hoe ik de trap zelf lichtroze verfde. Binnenkort ga ik de nu donkerblauwe wanden ook aanpakken en ga ik die behangen. Nu eerst mijn stappenplan voor het verven van de trap met Sigma traplak. Mijn tip: trek hier 3 dagen voor uit. Op dag 1 ga je de trap in de grondverf zetten en op dag 2 en 3 lak je de trap af (2 lagen).

trap verven Histor trapverf
De roze kleur zoals de trap was met Histor trapverf

Benodigdheden

Sigma S2U Nova primer in kleur naar keuze (in mijn geval Farrow & Ball Setting Plaster)

Sigma S2U Nova Traplak Soft Satin (in dezelfde kleur gemengd)

Schuurpapier (fijne korrel) of schuurmachine

St Marc of andere ontvetter

Verfbakje + kwasten (viltrollers en kwast)

Afplaktape

Stap 1. De trap schoonmaken

Je begint (net als met veel verfklussen) met het goed reinigen van je trap. Ik gebruik hier altijd St Marc voor. Maak een sopje en poets je trap goed van boven naar beneden.

Stap 2. De trap schuren

De oude verflaag van je trap moet je licht opschuren. Omdat de trap veel lastige hoeken bevat, is er een groot deel wat je met de hand moet doen. Voor het overige deel kun je een schuurmachine gebruiken óf dat gewoon ook met de hand doen. Ik koos het laatste. Met een schuurkurkje maak je het jezelf wat makkelijker. Ik gebruikte een fijn schuurpapier.

Stap 3. De trap stofvrij maken

Na het schuren zul je een hoop stof op je trap hebben. Dit moet je weer verwijderen voordat je kunt gaan verven. Ik gebruik eerst een stofzuiger en doe alles daarna nog na met een doek.

Stap 4. Afplakken

Dit is even een klusje, omdat de trap natuurlijk altijd veel hoekjes bevat. Toch is secuur afplakken heel belangrijk.

Stap 5. De trap in de grondverf zetten

Tijd om voor het eerst echt te gaan verven! De grondverf van Sigma laat je al op kleur mengen, dus je ziet hierbij ook direct resultaat. Erg leuk! De grondverf breng je aan met de kwast en een roller. Ik doe alle randjes eerst met de kwast en vul daarna de grote vlakken in met de roller. Werk van boven naar beneden en sla steeds één trede over. Zo kun je toch nog je trap op en af. Ik verf dan dus alles behalve het oppervlak van die trede. Na een uur of 2 is de grondverf voldoende droog om voorzichtig naar boven te lopen en de overige treden ook te verven. Trek hierna de afplaktape eraf en klaar ben je voor vandaag! Meestal is je trap na 2 uur redelijk goed droog en kun je hem voorzichtig weer belopen (liever niet met schoenen natuurlijk).

Waarom de afplaktape verwijderen als je morgen toch weer verder gaat met lakken? Dat doe je om te voorkomen dat je met de tape ook de verf eraf trekt. Als de verf helemaal opdroogt, is de tape vaak lastiger te verwijderen en beschadig je weer delen. Het meest verstandige is dus om na het verven de tape direct te verwijderen en voor het lakken weer opnieuw te tapen.

Stap 6. De eerste laklaag aanbrengen

Deze stap voer ik uit op dag 2. Als je gisteren netjes de tape hebt verwijderd, dan is het zaak om eerst weer alles af te plakken. Daarna kun je aan de slag met de Sigma traplak. Deze breng je op dezelfde wijze aan als de grondverf. Let erop dat je niet teveel verf op je roller neemt en dat je alles netjes uitrolt. Kijk af en toe ook nog even naar boven tijdens het werken, zodat je eventuele druipers direct kunt aanpakken. Vergeet niet om weer om en om te verven! Ook de lak is in mijn ervaring na 2 uur voldoende droog om voorzichtig weer op de trap te lopen.

Stap 7. De tweede laklaag aanbrengen

De derde dag is een herhaling van zetten. Je lakt de trap nogmaals af met een laag van de traplak. Breng weer een mooie dunne laag aan, om en om en laat het goed drogen. Verwijder de afplaktape direct nadat je klaar bent en daarna kun je genieten van je nieuwe trap!

Het resultaat met Sigma trapverf

Mijn ervaring met de Sigma trapverf is tot nu toe heel goed! Onze trap is inmiddels bijna twee weken klaar en ziet er perfect uit! De lak brengt makkelijk aan en het resultaat ziet er strak uit. Wat me vooral opvalt, is dat deze trapverf een stuk stroever is dan de trapverf van Histor. Dit komt door de speciale antislip-techniek. De trap wordt zo echt lekker stroef en je glijdt niet uit.

Hoe deze trapverf qua kwaliteit blijft, kan ik natuurlijk nog niet zeggen. Met die van Histor was ik in het begin ook tevreden, maar die zag er na een jaar helaas echt niet meer zo goed uit. Ik zal zeker later nog eens een update toevoegen over mijn ervaringen met de duurzaamheid van deze Sigma traplak.

Zelf aan de slag?

Wil je ook zelf je trap gaan verven? Houd er dan dus rekening mee dat het goed te doen is in je eentje, maar dat je er wel in totaal 3 dagen voor moet uittrekken. De trap kan je in mijn ervaringen tussendoor gewoon voorzichtig belopen, dus geen noodzaak om tijdelijk het huis te verlaten. Ik kocht een liter van de grondverf en dit was meer dan genoeg. Voor de traplak ging ik voor een blik van 2.5 liter en hier ben ik nog ruim de helft van over. Ik denk zelfs dat ik het gered had met een blik van 1 liter, maar ik durfde dit niet te gokken. Je kunt de trapverf van Sigma in elke gewenste kleur laten mengen en je kunt hem makkelijk online bestellen. Ik bestelde alles bij Verf.nl en heb hieronder nog even een overzichtje van de kosten toegevoegd.

Kosten zelf trap verven

Sigma S2U Nova primer 1 liter €38,03

Sigma S2U Nova Traplak Soft Satin 2.5 liter €119,56

En verder wat kwasten, bakjes en schuurpapier, maar dit had ik nog in huis.

Alle stappen zien in een video? Check dan mijn YouTube kanaal!

Meer plannen met het trapgat

De blauwe kleur op de muur in het trapgat ga ik vervangen door behang. Natuurlijk maak ik hier ook een blog + video over, zodat je kunt zien hoe ik dit ga aanpakken. Ik kan niet wachten om hiermee aan de slag te gaan en van de trap een echte eyecatcher te maken! Ik hoop dat je het leuk vindt om dan ook weer mee te kijken.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!