Ruim een jaar geleden verfde ik onze trap roze met trapverf van Histor. De kleur was vanaf het begin net niet helemaal naar m’n zin en toen de trap steeds meer beschadigingen kreeg, besloot ik opnieuw aan de slag te gaan. Dit keer heb ik voor een traplak van Sigma gekozen, nadat ik hier goede verhalen over hoorde. Ik vertel je in dit stappenplan hoe ik te werk ging én heb er ook een video bij.
De trap: van roze naar roze….
De trap zelf verven is een budgetvriendelijke oplossing om je trap een nieuwe look te geven. Een trap laten renoveren is een kostbaar klusje en ik vind het daarnaast ook heel leuk om zelf aan de slag te gaan. De trap verfde ik vorig jaar al roze, maar de kleur was toch niet helemaal wat ik in m’n hoofd had. Onze keuken verfde ik recent in een prachtige lichtroze kleur en die tint leek me nou ook heel erg geschikt voor de trap. Ons trapgat is enorm donker en de huidige kleuren maakten dit alleen maar erger. In deze blog laat ik dus zien hoe ik de trap zelf lichtroze verfde. Binnenkort ga ik de nu donkerblauwe wanden ook aanpakken en ga ik die behangen. Nu eerst mijn stappenplan voor het verven van de trap met Sigma traplak. Mijn tip: trek hier 3 dagen voor uit. Op dag 1 ga je de trap in de grondverf zetten en op dag 2 en 3 lak je de trap af (2 lagen).
Benodigdheden
Sigma S2U Nova primer in kleur naar keuze (in mijn geval Farrow & Ball Setting Plaster)
Sigma S2U Nova Traplak Soft Satin (in dezelfde kleur gemengd)
Schuurpapier (fijne korrel) of schuurmachine
St Marc of andere ontvetter
Verfbakje + kwasten (viltrollers en kwast)
Afplaktape
Stap 1. De trap schoonmaken
Je begint (net als met veel verfklussen) met het goed reinigen van je trap. Ik gebruik hier altijd St Marc voor. Maak een sopje en poets je trap goed van boven naar beneden.
Stap 2. De trap schuren
De oude verflaag van je trap moet je licht opschuren. Omdat de trap veel lastige hoeken bevat, is er een groot deel wat je met de hand moet doen. Voor het overige deel kun je een schuurmachine gebruiken óf dat gewoon ook met de hand doen. Ik koos het laatste. Met een schuurkurkje maak je het jezelf wat makkelijker. Ik gebruikte een fijn schuurpapier.
Stap 3. De trap stofvrij maken
Na het schuren zul je een hoop stof op je trap hebben. Dit moet je weer verwijderen voordat je kunt gaan verven. Ik gebruik eerst een stofzuiger en doe alles daarna nog na met een doek.
Stap 4. Afplakken
Dit is even een klusje, omdat de trap natuurlijk altijd veel hoekjes bevat. Toch is secuur afplakken heel belangrijk.
Stap 5. De trap in de grondverf zetten
Tijd om voor het eerst echt te gaan verven! De grondverf van Sigma laat je al op kleur mengen, dus je ziet hierbij ook direct resultaat. Erg leuk! De grondverf breng je aan met de kwast en een roller. Ik doe alle randjes eerst met de kwast en vul daarna de grote vlakken in met de roller. Werk van boven naar beneden en sla steeds één trede over. Zo kun je toch nog je trap op en af. Ik verf dan dus alles behalve het oppervlak van die trede. Na een uur of 2 is de grondverf voldoende droog om voorzichtig naar boven te lopen en de overige treden ook te verven. Trek hierna de afplaktape eraf en klaar ben je voor vandaag! Meestal is je trap na 2 uur redelijk goed droog en kun je hem voorzichtig weer belopen (liever niet met schoenen natuurlijk).
Waarom de afplaktape verwijderen als je morgen toch weer verder gaat met lakken? Dat doe je om te voorkomen dat je met de tape ook de verf eraf trekt. Als de verf helemaal opdroogt, is de tape vaak lastiger te verwijderen en beschadig je weer delen. Het meest verstandige is dus om na het verven de tape direct te verwijderen en voor het lakken weer opnieuw te tapen.
Stap 6. De eerste laklaag aanbrengen
Deze stap voer ik uit op dag 2. Als je gisteren netjes de tape hebt verwijderd, dan is het zaak om eerst weer alles af te plakken. Daarna kun je aan de slag met de Sigma traplak. Deze breng je op dezelfde wijze aan als de grondverf. Let erop dat je niet teveel verf op je roller neemt en dat je alles netjes uitrolt. Kijk af en toe ook nog even naar boven tijdens het werken, zodat je eventuele druipers direct kunt aanpakken. Vergeet niet om weer om en om te verven! Ook de lak is in mijn ervaring na 2 uur voldoende droog om voorzichtig weer op de trap te lopen.
Stap 7. De tweede laklaag aanbrengen
De derde dag is een herhaling van zetten. Je lakt de trap nogmaals af met een laag van de traplak. Breng weer een mooie dunne laag aan, om en om en laat het goed drogen. Verwijder de afplaktape direct nadat je klaar bent en daarna kun je genieten van je nieuwe trap!
Het resultaat met Sigma trapverf
Mijn ervaring met de Sigma trapverf is tot nu toe heel goed! Onze trap is inmiddels bijna twee weken klaar en ziet er perfect uit! De lak brengt makkelijk aan en het resultaat ziet er strak uit. Wat me vooral opvalt, is dat deze trapverf een stuk stroever is dan de trapverf van Histor. Dit komt door de speciale antislip-techniek. De trap wordt zo echt lekker stroef en je glijdt niet uit.
Hoe deze trapverf qua kwaliteit blijft, kan ik natuurlijk nog niet zeggen. Met die van Histor was ik in het begin ook tevreden, maar die zag er na een jaar helaas echt niet meer zo goed uit. Ik zal zeker later nog eens een update toevoegen over mijn ervaringen met de duurzaamheid van deze Sigma traplak.
Zelf aan de slag?
Wil je ook zelf je trap gaan verven? Houd er dan dus rekening mee dat het goed te doen is in je eentje, maar dat je er wel in totaal 3 dagen voor moet uittrekken. De trap kan je in mijn ervaringen tussendoor gewoon voorzichtig belopen, dus geen noodzaak om tijdelijk het huis te verlaten. Ik kocht een liter van de grondverf en dit was meer dan genoeg. Voor de traplak ging ik voor een blik van 2.5 liter en hier ben ik nog ruim de helft van over. Ik denk zelfs dat ik het gered had met een blik van 1 liter, maar ik durfde dit niet te gokken. Je kunt de trapverf van Sigma in elke gewenste kleur laten mengen en je kunt hem makkelijk online bestellen. Ik bestelde alles bij Verf.nl en heb hieronder nog even een overzichtje van de kosten toegevoegd.
Kosten zelf trap verven
Sigma S2U Nova primer 1 liter €38,03
Sigma S2U Nova Traplak Soft Satin 2.5 liter €119,56
En verder wat kwasten, bakjes en schuurpapier, maar dit had ik nog in huis.
Alle stappen zien in een video? Check dan mijn YouTube kanaal!
Meer plannen met het trapgat
De blauwe kleur op de muur in het trapgat ga ik vervangen door behang. Natuurlijk maak ik hier ook een blog + video over, zodat je kunt zien hoe ik dit ga aanpakken. Ik kan niet wachten om hiermee aan de slag te gaan en van de trap een echte eyecatcher te maken! Ik hoop dat je het leuk vindt om dan ook weer mee te kijken.
Hoi!
Ik ben erg benieuwd hoe jouw ervaring is met deze verf? Heb je net als bij de vorige keer al beschadigingen of valt het nu mee?
Ik wil graag op korte termijn onze trappen ook schilderen met hetzelfde merk die je nu voor de tweede keer hebt gekozen.
Groetjes Christine
Ha Christine, bij ons zit het er inmiddels nog helemaal perfect op! Het is nu ruim een halfjaar nadat ik geverfd heb, dus volgens mij is deze verf een stuk beter. Groetjes, Sabine
Hi Sabine,
Leuk! Dankjewel voor de beschrijving hoe je dit hebt aangepakt. Wij hebben een huis gekocht en willen ook graag de trap aanpakken. Nu las ik ook ergens dat met de sigma anti slip, je de treden niet goed meer schoon kan maken met een doekje. Er zouden dan dan stofvezels van de doekjes achter de anti slip blijven hangen. hoe is jou ervaring hier mee? Ik hoor je graag, heel erg bedankt!
Hi! Gefeliciteerd met jullie huis! Ik stofzuig de trap en verder zuigen en dweilen de schoonmaaksters hem. Ik heb er eigenlijk nog nooit problemen mee gehad dus.
Hai Sabine,
Je hebt ons geïnspireerd met de donker roze trap en wij willen dezelfde kleur gaan gebruiken!
Ik heb je hele blog gelezen, maar volgens mij lees ik alleen de kleur die als eerste op de trap had (farrow & balk setting plaster). Dit is de lichte kleur.
We zouden graag horen welke kleur de donkere kleur is van sigma. Alvast bedankt!
Ha Carolien! Wat leuk! De lichtroze die er nu op zit is inderdaad Farrow & Ball Setting Plaster. Eerder had ik de donkerroze erop en dat was Histor Doordacht. Succes!
Hoi, wat een leuke kleur!!! Welke is het? Supermooi gedaan!!!
Groetjes
Dank je wel! Kleur staat vermeld in de blog. Succes!
Hi, thanks voor je blog! Had hij de 2e laag echt nodig denk je? Ik zit er aan te denken om de trap 1x te lakken in plaats van 2x, omdat er ook al een primer onder zit met exact dezelfde kleur.
Hi, naar mijn mening is het altijd verstandig om een tweede laklaag aan te brengen bij een intensief gebruikt oppervlakte, zoals een trap. Maar ik kan je natuurlijk niet vertellen hoe deze lak zich had gehouden als ik slechts 1 laag had aangebracht. Succes!
Tof verhaal en mooie kleuren. Heb jij de hele met dezelfde verf gedaan? Dus ook de stootborden en zijkant?
Bedankt alvast,
Menno
Hi Sabine, het ziet er heel mooi uit en mooi verhaal!
Dank je wel!
Bij ons is de trap door de schilder geverfd met antislip verf maar ik ben er helaas niet zo tevreden over. De trap krijgt snel zwarte vlekken en van een sleutelbos neerleggen ontstaan allemaal zwarte krasjes.
Ook is het lastig om de treden met een doekje schoon te maken omdat het zo stroef is.
Sigma Nova Traplak is een stroeve verf voor de looptrede. Tegen het uitglijden op je sokken. 2 x aflakken met deze verf is het beste en blijft hij lang mooi. Als je op je sokken de trap betreed. De rest kan met een gewone Nova satin verf. Want als je bijvoorbeeld de leuning met traplak doet glijd hij niet lekker door je handen. Spreek uit ervaring. 😬 Een zeer goede kwaliteit deze verf. Slijtvast en hard.
Ik heb mijn trap ook hiermee geschilderd. Slijtvastheid is prima, maar er blijft wel vuil aan hangen.
Hoi Sabine, ik ben heel benieuwd of de verf nog steeds mooi is, kan je daar een update over geven?
Hoi! Ja, deze zit er na 3,5 jaar nog steeds perfect op! Veel beter dan de Histor verf die ik hiervoor had geprobeerd. Aanrader!